Hlavní obsah

Řídnutí kostí odhalí vyšetření denzitometrem

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Čelit osteoporóze je snazší, pokud ji včas odhalíte. Může totiž vést k zlomeninám obratlů, kyčle nebo stehenní kosti. Zjistěte stav své kostní hmoty s ČPZP.

Článek

Osteoporóza je onemocnění vyznačující se úbytkem kostní hmoty a poklesem její kvality. V současnosti se s ní na území České republiky potýká kolem jednoho milionu lidí. Spousta z nich o nemoci a jejích následcích neví vlivem nedostatečné prevence. „Řídnutí kostí může vést k nepříjemným zlomeninám s až fatálními následky. Zejména starší ženy po menopauze by se měly nechat o stavu své kostní hmoty informovat odborníkem,“ radí tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) Elenka Mazurová.

Nebezpečí neroste jen s věkem

Riziko onemocnění zvyšuje špatné nebo nedostatečné vstřebávání vitaminu D, málo pohybu a neřesti, jako jsou kouření a pití alkoholu. Zejména u žen po menopauze a v pozdějším věku může značnou roli sehrát i pokles hladiny estrogenu. Ženské pohlavní hormony totiž kostem poskytují ochranu a proces řídnutí kostí zpomalují. Věk se řadí k dalším rizikovým faktorům, zhruba každých 10 let se pravděpodobnost komplikací zdvojnásobí. Dalším faktorem je též genetická zátěž.

Hrozba ve znamení zlomenin

V České republice osteoporóza postihuje 33 procent žen nad 50 let věku a 47 procent žen nad 70 let. Může vést k zlomeninám obratlů, kyčle nebo stehenní kosti. Taková zranění často vedou k následné závislosti na pomoci druhých, ve 20 procentech případů dokonce končí smrtí během prvního roku po prodělaných komplikacích.

Foto: Dreamstime.com

Při podezření na onemocnění osteoporózou je vhodné podstoupit vyšetřeníFoto: Dreamstime.com

Stejná ochrana v mládí i stáří

Množství kostní hmoty roste do 25 až 30 let věku, následně již ubývá. Už v dětství by se tedy měla dodržovat správná životospráva. Měli byste si tedy dopřát stravu bohatou na vápník a vitamin D, dostatek pohybu a vynechat kouření a alkohol. Podobně probíhá i podpůrná léčba ve vyšším věku v případě, že se osteoporóza prokáže. Pohybová aktivita by však měla být o něco volnější a neměla by vás příliš zatěžovat. Optimální jsou procházky a různá cvičení, ať už relaxační, posilující nebo protahovací.

Odhalte osteoporózu včas

Pokud máte podezření na onemocnění osteoporózou, je vhodné podstoupit vyšetření, které jej potvrdí či vyvrátí. Iniciovat by ho měl především lékař na základě zjištěných rizikových faktorů. Můžete si o něj ale také zažádat sami. Hustotu kostní tkáně odhalí denzitometrické vyšetření. Je bezbolestné a hustotu kostní tkáně a množství minerálů v těle ověří pomocí slabého rentgenového záření. „Klienti ČPZP od 50 let mohou využít příspěvek až 300 Kč na preventivní vyšetření osteoporózy pomocí celotělového denzitometru. Jedná se o vyšetření na žádost pacienta, tedy bez doporučení praktickým lékařem,“ uzavírá Elenka Mazurová.

Načítám