Hlavní obsah

Rodiče, tohle je na vás! Nevěřte mýtům o dětských zubech a zasáhněte včas!

Foto: Sergey Nivens, Shutterstock.com

Foto: Sergey Nivens, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péči o mléčné zoubky řada rodičů podceňuje. Přitom nejsou o nic méně důležité než ty trvalé: bude-li třeba jediný mléčný zub chybět, může to mít neblahý vliv na vývoj jeho následovníků. Jaké další mylné představy máme?

Článek

Rozhodně nemusí jít hned o nedbalost – za nedostatečnou péčí o dětský chrup stojí většinou spíše neznalost: rodiče často nechávají i malé děti, aby si čistily zuby samy. Je dobře, že si potomek zvyká na pravidelnou ústní hygienu, ale zoubky si bez pomoci ještě sám dostatečně vyčistit nedokáže. Je proto namístě dětem předškolního věku pomáhat. To ale není zdaleka jediná rodičovská chyba, která vyplývá z mylných předpokladů. Jaké tři mýty o dětských zubech jsou nejrozšířenější?

1. Zubní kaz je dědičný

Častou, ale klamnou domněnkou je, že zubní kaz je dědičný. Rodiče do ordinace lékaře přijdou s tím, že se zoubky zkazily tak nějak najednou, že „špatné zuby“ mají v rodině. „Nestane se to přitom ze dne na den. Jedná se především o dlouhodobý proces působení bakterií plaku, který je nedostatečně očištěn. Proto je důležitá pomoc rodičů, aby si dítě osvojilo správnou techniku,“ říká Jana Křepelková, dentální hygienistka Philips.

Co situaci zhoršuje, je přemíra cukrů: zoubkům neprospívají nejen sladkosti, ale ani ovocné kaše či slazené nápoje. „Ani kojení přes ‚celou noc‘ není pro první zuby příliš zdravé. Kaz v takto raném věku je někdy nazýván ‚kazem z kojenecké lahve‘ – není to běžná záležitost a není dobré to podceňovat,“ varuje Jana Křepelková.

Foto: Veronica Louro, Shutterstock.com

Zdravé mléčné zoubky jsou skvělým základem pro zdravý chrup v dospělostiFoto: Veronica Louro, Shutterstock.com

2. Na zubaře je dost času

Čekat s návštěvou zubního lékaře až na první problém, to je další velká chyba. Čím dříve se dítě seznámí s prostředím ordinace a za okolností, které nejsou spojeny s traumatickým zážitkem z nutného vrtání či jiného nepříjemného ošetření, tím lépe.

Poprvé proto dítko vezměte k zubaři už okolo jednoho roku, kdy se klubou první zuby, ale je možné i dříve – pokud by zoubků bylo více. Proceduru můžete po domluvě se stomatologem spojit se svou vlastní preventivní prohlídkou.

Pravidelná vyšetření dětského chrupu nejsou pouhým seznamováním, ale jsou samozřejmě podstatná i pro prevenci zubního kazu. Jeho první fáze je viditelná jako bílá křídová skvrna. „V tomto místě je sklovina odvápněna. Pokud se znovu nemineralizuje, vznikne ‚díra‘, tedy zubní kaz. Lékař však skvrnu rozpozná a doporučí speciální techniky čištění plus používání fluoridové prevence – gely či výplachy. V mnoha případech se zub vyléčí a pak není zapotřebí vrtat,“ vysvětluje Jana Křepelková.

3. První kazy se neřeší

Rodiče předškoláků se často domnívají, že kazy v tomto věku nevadí, jelikož zoubky stejně vypadnou. „To je však na posouzení odborníka, záleží, jak rozsáhlé jsou kazové léze,“ říká Jana Křepelková a lékař Zbyněk Mlčoch ji doplňuje: „První dětský chrup je sice dočasný, ale plní hned několik potřebných funkcí. První funkcí je zachování a vytváření místa pro stálé zuby. Pokud se mléčný zub následkem kazu musí předčasně odstranit, pak se celý chrup posouvá směrem dopředu a mezera, která je vyhrazena pro stálý zub, se zužuje.“ Druhé zuby se pak vlivem nedostatku prostoru mohou prořezávat nepravidelně.

U zanedbaných kazů mléčných zubů hrozí, že se infekce bude šířit a posune se dále do zoubku a do lůžka – tam je ovšem již připraven další zub, a jeho vývoj je tak nepříznivě ovlivněn.

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Výchova k pravidelné péči musí být důsledná a dlouhodobáFoto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Tipy na správnou péči

Pro zdravé zuby v jakémkoliv věku je zcela klíčová pravidelná prevence a správné čištění. Bakterie si totiž pauzu nedají: z cukrů přijatých v pití nebo potravinách vytvářejí kyseliny. Ty a jejich metabolity následně narušují sklovinu – kromě kazů bývají následkem i záněty dásní. Proto je kromě dobré hygieny důležitý i vhodný jídelníček.

Ovšem motivovat děti bývá někdy těžké. Když si sami nevíte rady, nechte si poradit od odborníků. Zajímavým tipem mohou být speciální elektrické dětské kartáčky, které jsou propojeny se zábavnou „čisticí“ aplikací na tabletu.

Foto: Archiv firmy

Chytrý kartáček Philips Sonicare for Kids HX6322/04 je propojen s aplikací v tabletu či mobilu. Virtuální tamagoči Sparkly pak motivuje děti k čištění zubů. Aplikace je v češtině. Philips, cena 1599 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zubní kartáček Eta Zubnička v sadě s praktickým stojánkem, kelímkem a přesýpacími hodinami je k dostání i v modré barvě. Eta, cena 299 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Babydirekt

Dětský elektrický kartáček Nuvita 3 v 1 můžete použít k čištění zubů, dásní, jazyka a ústní dutiny. Je určen dětem od 3 měsíců do 3 let. Cena 469 KčFoto: Babydirekt

Foto: Drogerie-domu

Dětská zubní pasta s aminfluoridem Elmex má mléčné zuby ochránit před zubním kazem. Cena 79 Kč za 50 mlFoto: Drogerie-domu

Foto: Mall

Praktická souprava dětské zubní pasty Nuk (40 ml) a náprstku na čištění je určena pro jemnou masáž dásní a první trénink čištění zoubků pro děti od tří měsíců. Cena 159 KčFoto: Mall

Foto: Lekarna

Zubní pastu Odol Perlička zná snad každý. Je určena pro mléčné zoubky a děti do 10 let. Cena 26 Kč za 50 mlFoto: Lekarna

Foto: Zubni-kartace

Elektrický kartáček Braun Oral-B D10.513 Power Kids pro děti od 3 let má melodický časovač pro zábavné čištění dětských zoubků. Cena od 749 KčFoto: Zubni-kartace

Jak se staráte o mléčný chrup svých dětí vy? 

Reklama

Související témata:

Načítám