Hlavní obsah

Děti a nealko pivo? Je to skoro stejné riziko jako alkohol! Hrozí závislost i poškozený mozek

Foto: AstroStar, Shutterstock.com

Foto: AstroStar, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je léto, prázdniny v plném proudu, čas dovolených, tak proč si neposedět v hospůdce u rybníka, nedat si vychlazené pivo, nebo alespoň to nealko. A proč nedat cucnout i dětem. Anebo jim koupit ochucený beer mix, vždyť to je jen trochu jiná limča. Omyl, nejen alkohol, ale i nealko pivo představuje pro děti riziko!

Článek

Že jsou Češi milovníci alkoholu, obzvláště pak piva, to je známá věc. Že je alkohol kulturně, společensky i historicky naprosto běžná a zcela tolerovaná součást našich životů, to se také obecně ví. Vždyť co by to bylo za svatbu, kde by se alespoň jeden strýček z třetího kolene nezpil do němoty, co by to bylo za oslavu bez přípitku, co by to bylo za večírek, kde by alespoň někdo nepraktikoval pořekadlo „kdo se ráno nestydí, ten se večer nebavil“…

Jenže tenhle nešvar se přenáší na děti. Příbuzní v nich často pěstují velmi nebezpečné návyky, a to nejen vědomě (když jim nabídnou třeba lok piva nebo lžičku slivovice proti nachlazení), ale bohužel i nevědomě, když jim dovolují nealko ochucené či neochucené pivo. I to totiž dětem škodí!

Děti a alkohol

Akce Suchej únor, která se tradičně zaobírá problematikou alkoholu v souvislosti s dospělými, si všimla vzrůstajícího trendu podávání nejrůznějších beer mixů a nealko piva dětem v domnění, že o nic nejde. Proto už loni vznikla kampaň Nechmel děti, která na tento vzrůstající problém upozorňuje.

  • A z výzkumu, který je součástí kampaně, vzešla nepříliš pozitivní data. Neuvěřitelných 38 % rodičů nabídlo svému dítěti alkohol před jeho 15. rokem, každé čtvrté dítě si poprvé přiťuklo ve společnosti svých rodičů a celých 15 % rodičů nepovažuje alkohol v malém množství u dětí za škodlivý!

Přitom obzvláště u menších dětí i malé množství alkoholu může způsobit lehkou otravu a zvyšuje se i riziko onemocnění jater, protože dětská játra nejsou schopna odbourávat alkohol v takové míře jako u dospělých. Hrozí také porucha vývoje mozku, poškození nově vznikajících nervových buněk, problémy s koncentrací, pamětí, pozorností a podobně. A pozor, není to „kocovina“, ze které se dítko vyspí, jsou to trvalé potíže!

Nebezpečný módní trend

Že byste dětem nikdy alkohol nedali a tento problém se vás netýká? Výborně! Ale co třeba nealko pivo nebo různé ochucené beer mixy?

  • Podle zmíněného průzkumu každé čtvrté dítě pije ochucená nealko piva a dvě procenta dětí dokonce občas pijí i ta alkoholická. Celých 27 % rodičů totiž považuje pití nealko ochucených piv za bezrizikové a desetina rodičů nespatřuje riziko, ani když si dítě dopřeje ochucené alkoholické pivo.

Je to zkrátka velmi nepříjemný a nebezpečný módní trend. A děsivý je také fakt, že řada dospělých tápe v tom, co je a co není alkoholické. Například radlery s obsahem do 0,5 % alkoholu víc než 56 procent rodičů nepovažuje za alkoholický nápoj a i radlery s obsahem kolem 2 % alkoholu jsou podle každého desátého rodiče nealkoholické. Tato čísla jsou pro lékaře a odborníky na závislosti alarmující, protože jsou tu obrovská rizika, o kterých nemá řada rodičů ani ponětí!

Foto: Zapylaiev Kostiantyn, Shutterstock.com

Mnozí dospělí zapomínají, že alkohol je návyková droga, která navíc v těle působí jako jedFoto: Zapylaiev Kostiantyn, Shutterstock.com

Proč škodí i nealko pivo?

Pivo je ve světě dětí vždycky pivo! To, že je dle etikety zbaveno etanolu, tedy alkoholu, to už dítě tolik neřeší. Zásadní pro něj je, že má „svůj alkohol“, popíjí jako velký táta, a protože mu to rodiče dovolili, tak se přece nemůže nic stát. V mozku si kóduje, že alkohol je v pořádku, nepředstavuje žádné nebezpečí, nic mu s ním nehrozí.

„Je jedno, zda je pivo alko, nebo nealko, je to stále pivo! Je to stejné, jako když by byl bílý prášek ‚bez kokainu‘, který vypadá stále jako kokain, a rodiče si dali svoji ‚lajnu‘ a děti by měly svoji ‚soft‘ verzi. Ačkoli to vypadá ‚ujetě‘, je to v principu stejné,“ potvrzuje profesor Michal Miovský, přednosta Kliniky adiktologie 1. LF a VFN v Praze.

Hrozí také další psychologické nebezpečí. „I skutečně nealkoholická piva fungují v podstatě jako nácvik nebo trénink na piva alkoholická,“ vysvětluje Petr Popov, primář Kliniky adiktologie 1. LF a VFN v Praze. Už nejmenší děti si tak přivykají na specifickou chuť piva a alkoholu obecně a vytvářejí si na tuto chuť vazby. Když se k tomu přidá fakt, že je jim alkohol touto formou odmala normalizován a vlastně povolován, riziko budoucích problémů s alkoholem se nehezky zvyšuje.

  • A je tu i ryze fyzický problém. Ze studií vyplývá, že i nápoje označené jako nealkoholické občas obsahují vyšší procento alkoholu, než deklarují. A i takzvaná nealkoholická piva mohou podle české legislativy obsahovat až 0,5 % alkoholu a při přepočtu na hmotnost dítěte se může klidně stát, že po vypití půllitrové plechovky nealka bude mít vaše ratolest v těle měřitelnou hodnotu alkoholu.

Na toto všechno myslete, až budete chtít potomkovi u rybníka koupit něco k pití. Pivo, alko či nealko, ochucené nebo neochucené – nic z toho není limonáda!

Načítám