Hlavní obsah

Fetální alkoholový syndrom. Jak ohrožuje miminko v břiše?

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro nenarozené dítě může mít doslova zničující následky. Fetální alkoholový syndrom vzniká, když matka během těhotenství pije alkohol. Následkem jsou vrozené vady způsobené problematickým neurologickým vývojem. O co se jedná a jak se mu dá předejít?

Článek

Každý ví, že během těhotenství by si žena měla alkohol odepřít. Jeho pravidelnou nebo nárazově vysokou konzumací totiž může nenarozenému potomkovi přivodit fetální alkoholový syndrom (FAS). Mnoho maminek u batolat přehnaně řeší stravu, a přitom jsou v těhotenství schopné mu s klidem „nalít“ alkohol – jed pro matku i dítě.

Co je fetální alkoholový syndrom

FAS je závažné postižení, které vede k rozvoji vrozených vad, neurologických poruch a poruch chování. V Česku je ročně diagnostikován asi u 300 novorozenců. A další až tři tisíce dětí se u nás rodí s poruchou fetálního alkoholového spektra, která je také způsobena pitím v těhotenství. Má sice mírnější projevy než FAS, ale i tak život nepříjemně ovlivní: spočívá především v poruchách učení, vývojových poruchách řeči a potížích se soustředěním.

S následky mateřské nerozvážnosti se tak člověk může potýkat celý život. „Proč vůbec pít v těhotenství alkohol, když víte, že miminko poškozuje?“ ptá se lékařka Hana Mojžíšová s tím, že nejjednodušší způsob, jak těmto závažným problémům předcházet, je nekonzumovat nic, co dítěti škodí. A že alkohol patří mezi nebezpečné látky, to je bez debat.

Jak alkohol poškozuje plod

Alkohol se dostává do matčina krevního oběhu a poté prochází placentou přímo k plodu. Jinými slovy – je to jako byste alkohol podávali miminku přímo v děloze. Děťátko alkohol odbourává pomalu, a proto na něj vysoké dávky této jedovaté látky působí delší čas. To ztěžuje zásobování kyslíkem a stoupá tak riziko poškození mozku a špatného vývoje tkání i orgánů. Riziko je přitom nejvyšší v prvním trimestru, protože právě tehdy prochází plod zásadním vývojem, ale především mozku škodí po celou dobu.

Foto: Bernardo Emanuelle, Shutterstock.com

S následky mateřské nerozvážnosti se dítě (a s ním i jeho rodiče) může potýkat celý život. Přitom stačí nepít!Foto: Bernardo Emanuelle, Shutterstock.com

Škodí nejen etanol

Metabolismus alkoholu, tedy etanolu, se u každého člověka liší a závisí na geneticky dané enzymatické výbavě. „Děti těhotných žen, které alkohol obecně špatně tolerují, mohou být ohroženy více než plody matek, které jej odbourávají lépe,“ varuje biochemička Michaela Bebová. A upozorňuje, že kromě etanolu, o jehož negativních účincích na vyvíjející se plod není pochyb, obsahují alkoholické nápoje také plísňové toxiny (pivo), vedlejší produkty kvašení (různé jiné alkoholy) nebo rozličná aditiva (třeba syntetická barviva).

A nic z toho plodu rozhodně neprospívá, ani pokud matka etanol dobře metabolizuje: dobrá tolerance alkoholu by rozhodně neměla sloužit jako argument pro jeho konzumaci v těhotenství! „Alkohol tělu celkově nepřináší nic dobrého a v těhotenství, kdy dítě přijímá totéž co matka, obzvláště ne,“ souhlasí nutriční poradce Petr Bažan z opavské poradny Prajzská Nutri.

Jak se FAS projevuje

Závažnost příznaků se liší případ od případu. Lékaři existenci FAS obvykle odhalí hned při narození kvůli nízké porodní hmotnosti a typicky deformovaným rysům: menší hlava, vady očí (povislá víčka do vnitřních koutků) a ušních boltců, plochý a krátký nos, hladká kůže mezi horním rtem a nosem bez typického záhybu nebo abnormálně malá dolní čelist. Objevují se také různé deformace prstů i kloubů a kostí. A to je jen to, co je vidět pouhým okem.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Pravidelnou nebo nárazově vysokou konzumací alkoholu v těhotenství je možné dítě poškodit na celý život. Jediná cesta je nepít vůbec, ale to některé maminky nerady slyšíFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Závažné dopady na celý život

Co na první pohled vidět není, jsou srdeční vady, vady močopohlavního ústrojí a především poškození mozku: snížený intelekt a poruchy chování (hyperaktivita, nervozita, silná náladovost a impulzivita) i učení. Tyto potíže se obvykle projevují postupně  v průběhu růstu. Děti s FAS mívají také potíže s duševním zdravím, mohou trpět depresí, úzkostmi a inklinovat k různým závislostem.

Léčba neexistuje

Smutné je, že na FAS neexistuje lék ani léčba, které by dítě dokázaly zbavit následků působení alkoholu. Vždy se řeší jen jednotlivé konkrétní potíže a poruchy, které u dítěte syndrom způsobil, ovšem zcela napravit se většinou nedají. Jediný způsob, jak rozvoji FAS předejít, je vyhnout se v těhotenství popíjení alkoholu.

Fetální alkoholový syndrom

  • Jiný název - FAS
  • Popis - Soubor vrozených vad a poruch, které jsou vyvolány působením alkoholu během těhotenství.
  • Příznaky - Typicky deformovaný obličej, vady vnitřních orgánů, deformace kostí a kloubů, poruchy intelektu, učení i chování, psychické potíže
  • Léčba - Léčba neexistuje, řeší se jen jednotlivé problémy a poruchy.
  • Statistika - Ročně je v ČR diagnostikováno cca 300 dětí s FAS, další tisíce trpí menším alkoholovým postižením, tzv. poruchou alkoholového fetálního spektra (FASD).
  • Prevence - Nepít v těhotenství alkohol, a to ani příležitostně. Poškodit plod může i jednorázová vysoká dávka alkoholu.

Reklama

Načítám