Hlavní obsah

Rakovina jater je nenápadná, ale smrtelná. Jak ji poznáte

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi před 15 lety bylo v Česku zhruba 250 nádorových onemocnění jater, dnes jich je více než 900. I tak jde o poměrně vzácnou diagnózu. Častěji se objevuje u mužů, kde je výskyt až dvojnásobný. Jak se rakovina jater léčí?

Článek

Důvodem, proč přibývá rakoviny jater, je obezita a zvyšující se spotřeba alkoholu. Existují dva druhy. V prvním případě jde o takzvané primární nádory čili rakovina se objeví nejdříve v játrech. V druhém případě jde o metastázy, které se do jater dostávají z plic, tlustého střeva nebo konečníku, což jsou v Česku nejčastější nádorová onemocnění.

Příznaky rakoviny jater

Rakovina jater vzniká jako následek obezity kvůli ztučnění jater, ale mnohem častěji jako důsledek vysoké spotřeby alkoholu. Předstupněm je cirhóza jater, která však může také souviset s chronickou virovou hepatitidou, lidově infekční žloutenkou.

Problém je, že se na nemoc přichází pozdě. Její příznaky jsou totiž v počátku velice nenápadné. Dlouho se dokonce nijak neprojevuje. Postupně se přidává zvětšení jater, bolesti vpravo pod žebry, kde se játra nachází, únava, hubnutí, vyčerpanost a následně vážné potíže, jako je jaterní selhání, při kterém začne například žloutnout kůže a oči a dostaví se horečka.

Inkubační doba

Nemoc se rozvíjí postupně, v případě nákazy infekční virovou hepatitidou nemusí člověk několik desetiletí vědět, že postupně dochází k poškození jater.

Léčba nádoru 

Čím dříve se nádor objeví, tím lépe. Pak je možná chirurgická operace, případně i transplantace jater. Nelze-li nádor operovat, provádí se chemoterapie, radioterapie, případně biologická léčba.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Stejně jako u každého nádoru i tady platí, čím dřív jdete k lékaři, tím větší šanci na vyléčení máteFoto: Rido, Shutterstock.com

Vyšetření při podezření na rakovinu jater

V první fází se dělají jaterní testy. Oblast jater se vyšetří ultrazvukem. Lékaři v případě podezření odebírají krev, ze které lze odhalit takzvané markery typické pro toto nádorové onemocnění. V případě podezření na druhotný nádor se dělá také rentgen hrudníku. Následně je pak třeba provést biopsii a angiografické vyšetření jater, které zjistí, průtok krve játry a zhoubnými ložisky.

Nejčastější komplikace: návrat nemoci

Největší komplikací je samozřejmě neúspěšná léčba a také návrat nemoci – ať již přímo v játrech nebo vznik metastáz někde jinde v těle. Proto chodí pacienti na pravidelné kontroly, první rok jednou za tři měsíce.

Prevence: váha, abstinence a očkování

Zásadní je udržovat si přiměřeně štíhlou linii a nepoškozovat játra alkoholem, čímž se vyhnete cirhóze. Proti hepatitidě typu B, která spolu s hepatitidou typu C může také způsobovat tvrdnutí jater neboli cirhózu, lze očkovat. Na žloutenku typu C vakcína neexistuje, nákazu je ale možné vyléčit, proto se lékaři stále snaží nemocné vyhledávat a léčit. Patří mezi ně zejména narkomani, kteří si aplikují drogy nitrožilně. K rakovině přispívají také plísně, nejčastěji se hovoří o aflatoxinech z oříšků.

Rakovina jater

  • Popis - Nádorové onemocnění
  • Příznaky - Hubnutí, nevolnost, únava, zežloutnutí kůže a očí, horečka
  • Inkubační doba - I několik let
  • Léčba - Chirurgická, chemoterapie, radioterapie, biologická léčba
  • Smrtnost - Doba přežití závisí na stádiu, ve kterém byla zahájena léčba. V 95 procentech případů nemocní na rakovinu jater dříve či později zemřou.
  • Prevence - Nepít alkohol, očkování proti hepatitidě B, zdravý životní styl a udržování váhy.

Reklama

Načítám