Hlavní obsah

Ráda víno, nebo už jste alkoholička? Příznaky a varování

Foto: Diana Grytsku, Shutterstock.com

Foto: Diana Grytsku, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější výzkumy ukazují, že alkohol opravdu zkracuje život a žádná bezpečná dávka neexistuje. Česko přitom již po mnoho desetiletí patří spolu s okolními zeměmi ke státům s vysokou spotřebou.

Článek

Každý Čech starší 15 let vypije ročně více než 16 litrů čistého alkoholu. Pití se považuje za něco přirozeného a je součástí kultury. Přitom nemocí, které se s alkoholem pojí, je mnoho a závislost je jen jedna z nich. Pití alkoholu přispívá k obezitě a tím poškození tepen, škodí nervové soustavě, vyvolává nespavost, psychické potíže, ale má vliv i na nádorové onemocnění, a to i u lidí, kteří nepatří vyloženě mezi alkoholiky. Těch je v Česku zhruba 1, 2 milionu a výrazně se zvyšuje počet alkoholiček. Zatímco ještě v osmdesátých letech byl poměr mužů alkoholiků a žen alkoholiček 10 : 1, dnes je to 3 : 1.

Příznaky počínajícího alkoholismu

Alkohol je droga, na které vzniká závislost. Alkoholik je tedy člověk závislý na alkoholu, protože pravidelné a nadměrné popíjení je silně návykové. Projevuje se tím, že člověk nad sebou ztrácí kontrolu, stále myslí na alkohol, od pití na veřejnosti přechází k pití v soukromí, protože se stydí a má pocity viny. Pokud ho ale někdo na problém upozorní, je podrážděný. Postupně ztrácí společenské postavení, kamarády a rodinu. Alkohol tedy obvykle neničí jen alkoholika, ale celé jeho okolí. Pro samotného závislého je podstatné už jen to, aby se mohl napít. Tím také řeší všechny problémy.

Léčba závislosti na alkoholu

Někteří alkoholici dokáží přestat pít sami, bez léčby. Častější ale bývá, že se neobejdou bez ambulantní psychiatrické nebo psychologické pomoci, která jim pomůže odstranit například příčinu jejich nadměrného pití. Úspěšná je také ústavní, obvykle tříměsíční léčba závislosti. Probíhá na psychiatrických klinikách a používají se skupinové i individuální terapie včetně nácviku, kdy cílem je změna životního stylu (jak změnit život v sedmi dnech). Při odvykání může pomoci lék Antabus, jehož užití spolu s alkoholem vyvolává nepříjemnou nevolnost.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Začíná to malými dávkami, ale ty se postupně zvyšují. Vznikne závislostFoto: fizkes, Shutterstock.com

Kdy se vydat k adiktologovi

Většina lidí si problémy nepřizná nebo se nechce léčit. Proto je tak důležité, aby se léčit rozhodl sám závislý. Zkušený lékař adiktolog problémy pozná z běžného pohovoru s pacientem. Co by vás mělo přivést do ordinace? Určitě není možné usuzovat jen z množství vypitého alkoholu, podstatné jsou následující znaky: člověk má neodolatelnou touhu se napít, není schopen se ovládat, zanedbává jiné zájmy včetně rodiny, pije, i když to má negativní důsledky. Varovat by vás mělo ale i to, že alkoholem řešíte stres nebo nespavost.

Vliv alkoholu na tělo

Kromě celkového poškození zdraví vede alkoholismus k řadě nemocí. Jsou to zejména problémy s játry, jejichž buňky jsou alkoholem poškozovány a mají vyšší riziko nádorového onemocnění. Dochází k jejich ztučnění nebo k zánětu, jehož chronická forma vede k cirhóze jater. Varováním by měly být otoky po celém těle, zejména v břiše. Nefunkční játra pak dokonce způsobují poškození mozku, který zasahují látky, jež játra nedokázala odbourat (4 věci, které játrům škodí možná ještě víc než alkohol). Klasickým problémem je také onemocnění slinivky břišní, zejména její akutní zánět spojený s velkými bolestmi břicha.

Alkohol výrazně postihuje mozek, což může vést k mnoha nemocem, z nichž nejznámější je demence. Může dojít ale i k epilepsii. Postihuje nervová vlákna po celém těle a proto dochází i k takzvané polyneuropatii. Tu poznáte například podle brnění končetin nebo potíží při sexu. Matkám, které pijí v těhotenství, se pravděpodobně narodí dítě s poškozením nervového systému. Konečným stádiem alkoholismu, co se týče mentální úrovně, je delirium tremens, ke kterému dochází, pokud alkoholik nemá svoji dávku. Projevuje se psychickými problémy, zmateností a halucinacemi.

Foto: Alexander_Safonov, Shutterstock.com

Pití v těhotenství zvyšuje riziko neurologických problémů dítěteFoto: Alexander_Safonov, Shutterstock.com

Prevence alkoholismu

Jedinou možností je nepít, protože člověk nikdy neví, v jakých situacích se může běžná konzumace alkoholu zvrátit v rizikovou.

Alkoholismus

  • Jiné názvy - Závislost na alkoholu
  • Příznaky - Psychické problémy, touha po alkoholu bez ohledu na problémy, ztráta jiného smyslu života
  • Léčba - Člověk se musí odnaučit závislosti na alkoholu. K tomu je potřeba docházet na ambulantní léčbu, anebo v některých případech je potřeba i ústavní. Může být podáván i Antabus. V kombinaci s alkoholem spustí oběhovou reakci, která je provázena bolestí hlavy, závratěmi, zvracením, a podobně.
  • Smrtnost - Na otravu alkoholem zemře v Česku kolem dvou stovek pijáků, další stovka zemře v souvislosti s poruchou chování, kterou alkohol vyvolal. Cirhóze jater způsobené alkoholem podlehne kolem 1 300 lidí ročně. Počty těch, k jejichž úmrtí alkohol přispěl, není snadné vysledovat.
  • Prevence - Abstinence

Reklama

Související témata:

Načítám