Hlavní obsah

Vyberte si psa podle filmu. Je vám bližší komisař Rex, nebo dobrák Beethoven?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězdy stříbrného plátna již od počátku kinematografie často ovlivňovaly vnější svět. Stávaly se z nich vzory pro miliony lidí a fanoušci by dali cokoli za setkání s nimi. A to samé platí i o hvězdných mazlíčcích, kteří přirostli k srdci nejen dětským divákům.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Že Hollywood ovlivňuje trendy, není žádná novinka. Mnohé filmy zavedly novou módu v oblékání, účesech, vyjadřování nebo třeba mazlíčcích. Právě ti se často dočkali doslova populační exploze. Fanoušci viděli šikovného pejska, který si sám umí otevřít dveře, nebo roztomilé štěně s bíločerným kožíškem a zatoužili po něm také. Přestože samotná popularizace je pro konkrétní rasu ku prospěchu, jednotliví pejsci už takové štěstí mít nemusí. Často se pořizují jako módní doplněk, bez ohledu na jejich charakter a potřeby daného plemene. Která plemena nejvíce chytla za srdce filmové fanoušky?

Kolie: Lassie se vrací

Díky filmu Lassie se vrací z roku 1943 zaznamenaly dlouhosrsté kolie obrovský boom. Ve filmu chytrá a věrná Lassie i přes nepřízeň osudu stále znovu nacházela cestu zpět za svou rodinou, a to i několik stovek kilometrů. Od té doby se Lassie vrátila i na filmové plátno, a to hned několikrát - naposledy v roce 2020.

Původně se jednalo o ovčáckého psa, který se díky svému vzhledu a milé povaze stal rychle rodinným mazlíčkem. Kolie jsou inteligentní, ale také velmi citlivé. Potřebují trávit většinu svého času v rodinném kruhu a velmi špatně nesou odloučení. V žádném případě nejsou vhodné do kotců!

Bernardýn: Beethoven

Obrovský úspěch zaznamenala komedie o obřím psím mazlíčkovi jménem Beethoven. Štěně, které se nedopatřením dostane do rodiny, kde rychle roste jako z vody, pobavilo několik generací diváků. Bernardýni se stali velmi oblíbení, a to také díky své mírné a milé povaze. Tito něžní obři se skvěle hodí k dětem, ale i přes svou velikost potřebují neustále kontakt se svými lidmi. Nejsou vhodní jako hlídači na zahradu, nebo dokonce do vlastního odděleného výběhu.

Německý ovčák: Komisař Rex

Komisař Rex byl vysněným parťákem spousty dětí. Chytrý a poslušný německý ovčák se stal opravdovou senzací, a tak se z původně pracovního plemene rychle stalo plemeno velmi univerzální. V současnosti se používá jak u záchranářů, policie, canisterapie, tak i jako oblíbený rodinný pes. Důležité však je, aby měl již od počátku pořádný trénink a pevnou ruku, jinak svému majiteli snadno přeroste přes hlavu a v krajních případech se může stát i nebezpečným.

Dalmatin: 101 dalmatinů

Kdo by neznal film 101 dalmatinů. Zlatá éra tohoto plemene začala roku 1961, kdy vyšel kreslený film o roztomilých bíločerných štěňátkách vůbec poprvé. Toto plemeno však potřebuje dlouhé procházky, při kterých se vyběhá, a pevnou ruku, která ho bude důsledně, ale laskavě vést. V takových podmínkách je pak vhodným rodinným parťákem.

Jack Russell teriér: Maska

Ve filmu Maska si po boku Jima Carreyho zahrál také roztomilý psík plemena Jack Russell teriér. Byl hbitý, chytrý a velmi čilý – stejně jako ostatní zástupci tohoto plemene. Dodnes je velmi populární, je však třeba mít na paměti jeho až neuvěřitelnou energii a potřebu „zaměstnat mozek“.

Akita Inu: Hačikó - příběh psa

Věrnému psu z filmu Hačikó - příběh psa je zasvěcena socha v tokijské části Shibuja. Japonská i americká adaptace pravdivého příběhu o bezmezné oddanosti, kdy pes navštěvuje až do své smrti nádraží, kam pravidelně doprovázel svého pána, sklidily obrovský úspěch, stejně jako samotné plemeno Akita Inu. Tito psi potřebují klid a pevné vedení, dokážou být totiž velmi svéhlaví. Velká rodina pro ně není ideální, přestože dokážou být k dětem většinou trpěliví, rušné prostředí jim nijak neprospívá.

Související témata:
Kolie
Dalmatini
Jack Russell teriéři

Načítám