Hlavní obsah

Rodina propojila dva mezonety. A vzniklo nádherné bydlení!

Foto: Robert Žákovič (16x)

Hlavní obytný prostor spojuje obývací pokoj, kuchyň a jídelnu. Rodina zde tráví nejvíce časuFoto: Robert Žákovič (16x)

Spojením dvou mezonetů vznikl velký byt, který čtyřčlenné rodině nabízí dostatek místa pro společné chvíle i klidná soukromá zákoutí. Se změněnou dispozicí a využitím prostoru jsou více než spokojeni.

Článek

První mezonetový byt koupila Monika Younis se svým manželem v roce 2003. Jednalo se o půdní nástavbu činžovního domu na Starém Městě a tehdy bezdětnému páru prostor zcela vyhovoval. Když se o dva roky později dozvěděli, že se majitel sousedního mezonetu rozhodl svůj byt prodat, s koupí dlouho neváhali.

Nový člen, nový byt

Ve svém původním bytě zůstávali i poté, co se jim narodilo první dítě, druhý byt pronajímali. Pak ale nastaly životní změny, které si vyžádaly i jiné nároky na bydlení. „Když bylo na cestě druhé dítě, zvažovali jsme dům se zahradou, což by ale znamenalo odejít pryč z centra. Nakonec jsme se s manželem shodli, že se nám na Starém Městě moc líbí a opouštěli bychom ho jen neradi, proto jsme zůstali a rozhodli se propojit oba naše mezonety v jeden,“ vysvětluje paní Monika.

Foto: Archiv designérky

Na pracovní desku i obklady stěn v kuchyni použili praktický Technistone. Vévodí jí i velký odsavač par (Elica) nad varnou deskou s grilem (Miele). Nástěnné skříňky nahradila poličkaFoto: Archiv designérky

A jelikož se ona sama ve studiu myhome profesně zabývá návrhy a zařizováním interiérů, pustila se pochopitelně i do koordinace prací na vlastním bydlení. Úkolem bylo propojením dvou bytových jednotek vytvořit jeden byt s velkým otevřeným prostorem, kde se odehrává většina rodinného života, a zároveň s dostatkem soukromého prostoru pro každého jednotlivého člena rodiny a případnou návštěvu.

Foto: Archiv designérky

Jídelní stůl je jako většina nábytku vyroben na míru, náleží k němu židle (de.fakto) a osvětlení (Ateh). Barvu do místnosti vnáší pohovka a dekorační polštářkyFoto: Archiv designérky

Z omezení vykouzlili přednosti

Rekonstrukcí získali byt s celkovou užitnou plochou přes tři sta metrů čtverečních, ke kterému náležejí dvě přibližně sedmimetrové terasy. Ve spodní části jsou kromě hlavní obytné zóny propojené s kuchyní a jídelnou také dva dětské pokoje, hostinský pokoj s vlastní koupelnou, pracovna, dětská koupelna, technická místnost a samostatná toaleta. Nahoře je potom království majitelů, tedy ložnice, velká koupelna, jedna dámská a jedna menší pánská šatna.

V činžovním domě bylo potřeba respektovat nosné a komínové zdi. S těmito limity si velmi dobře poradili architekti ze studia Artiga a v podstatě se jim podařilo z nich udělat přednosti. „Šikovně s jejich pomocí vytvořili úložné prostory i prostory pro vestavěné skříně. Jedna komínová zeď je dokonce součástí kuchyňské linky, je obestavěná vestavnými spotřebiči a kuchyňskými skříňkami,“ dodává paní Monika.

Foto: Archiv designérky

Skleněnými dveřmi u obývacího pokoje vstupují na terasu. K bytu náležejí celkem dvěFoto: Archiv designérky

Barvy, které neomrzí

Po nastěhování přemýšleli, jak nově vzniklý prostor zútulnit. „Trochu jsme experimentovali s různě barevnými nátěry stěn, ale nakonec jsme se rozhodli pro tapety, což se ukázalo jako správná volba,“ říká majitelka. Všechny tapety a také závěsy pořídili ve studiu Color Design. Světla, která útulnou atmosféru vhodně podporují, jsou ze studia Ateh. Svítidla do koupelen jim tam vyrobili na míru.

Foto: Archiv designérky

V koupelně má každý z páru své vlastní umyvadlo a několik úložných skříněk, střešní okna nad nimi zajišťují dostatek světlaFoto: Archiv designérky

Podle vlastních návrhů je vyroben také veškerý nábytek včetně originálního stolu v pracovně, výrobcem a generálním dodavatelem bylo Decor Studio. Při výběru barev se pak celkově drželi přírodních tónů, jako je hnědá, šedá, béžová a bílá, které je podle předpokladů jen tak neomrzí. Na podlahy ve většině místností použili olejované tropické dřevo merbau, do dětské koupelny a technické místnosti potom zvolili keramickou dlažbu.

Foto: Archiv designérky

Posuvné dveře vedou do jedné z šaten, pohodlné bílé křeslo je ideální pro čtení knihFoto: Archiv designérky

Jak se vám byt líbí? A chtěli byste bydlet na Starém Městě?

Reklama