Hlavní obsah

Je mi 18 a jsem těhotná. Máma chce, abych šla na potrat. Opravdu mi dítě zkazí život? Odborník má jasno

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monika má před maturitou a čeká dítě. A její maminka jí velice moudře radí, ať jde na potrat. Ale Monika nechce, dokonce má i ženicha. Ale pro jistotu se ptá, zda si dítětem opravdu zkazí život. Samuel Kaufman má jasno.

Článek

Na e-mail vztahovaporadna@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Poraďte mi, prosím, co mám dělat. Nevím, koho bych se zeptala, protože mamka se mnou o tom odmítá diskutovat. Jsem těhotná. Letos dodělávám střední a měla jsem v plánu zkusit nějakou vysokou, ale nějakou lehkou, nejsem moc studijní typ. Přišla jsem do toho v podstatě náhodou, s kamarádem, je to dobrý kluk. Když jsem to řekla mámě, myslela jsem, že to s ní sekne. Řekla mi, že musím okamžitě na potrat, protože jsem mladá, kluk v podstatě cizí a že je prostě nesmysl mít v osmnácti dítě.

Jenže já vlastně na ten potrat nechci. A navíc se ten kamarád nabídl, že si mě vezme a vychováme dítě spolu. On už vydělává, je zámečník a přijde si celkem na slušné peníze. Poraďte mi, prosím: je to opravdu taková hloupost a zkazím si život, když si dítě nechám, jak tvrdí máma, nebo se mám normálně vdát a založit rodinu, i když se nijak zvlášť nemilujeme, ale jak jsem řekla, jsme skvělí kamarádi? Moc děkuju! Monča

Odpověď

Dobrý den, Moniko, vaše maminka má samozřejmě pravdu… tu svoji. Ano, narozením dítěte se vám život hodně promění, v některých obdobích dost zásadně, to je fakt. V tom ostatním se ale vaše matka naprosto mýlí. Nicméně je to maminka, tak je potřeba její argumenty v klidu vyslechnout, odkývat a podívat se na váš problém z jiného úhlu.

Z úhlu dospělé ženy a zároveň Popelky, kterou jste se stala. Proč právě Popelkou? Protože stejně tak jako Popelce i vám osud daroval tři kouzelné oříšky a vy je nyní musíte jen otevřít, abyste v každém z nich našla poklad (a také odpověď na otázky, které jste mi poslala).

V prvním oříšku se skrývá nejkrásnější dárek, který od života můžete dostat. Budete máma. Kategoricky vám zakazuji připouštět si bláboly o tom, že narozením dítěte si člověk zkazí život. To je naprostý nesmysl a vy si nesmíte nechat vnutit tuhle hysterickou představu. Narozením dítěte samozřejmě jedna životní etapa končí, ale jiná – a to mi věřte, že jako otec tří dětí o tom něco vím – etapa začíná.

Druhý oříšek nabízí další z krásných dárků, jež od života můžeme dostat. Smysl, pro který stojí za to žít. Narozením dítěte život nekončí, naopak, on teprve nyní skutečně začíná. A proč? Protože jestli má naše existence na tomto světě mít vůbec nějakou hloubku, nesmí se realizovat v zájezdech do ciziny, lekcích jógy a postupném stárnutí. Aby měl život skutečný smysl, musíme ho někomu „dát“, pro někoho se „obětovat“. A kdo jiný by to měl být než právě naše děti?! Ale to vy sama přece cítíte hluboko ve svém srdci a moc dobře víte, že jít na potrat je naprostá pitomost.

No a konečně třetí oříšek, z něhož na vás vyskočil pohádkový princ, o kterého se můžete skutečně opřít. Našla jste si správného chlapa, kterému nejste lhostejná ani vy, ani vaše dítě, ani vaše společná budoucnost. A před takovou dvojicí, jako jste vy dva, já upřímně smekám. A mimochodem, o maminčino zdraví se nebojte, uvidíte sama, jak bude jako babička zářit štěstím a svoje vnouče s láskou rozmazlovat. Hodně štěstí u maturity. S úctou Samuel Kaufman

Načítám