Hlavní obsah

Máma, co zase pije a moderní fotr aneb O rodičovství s humorem a nadhledem

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Jestli se v něčem rozchází představa od reality, je to rodičovství. Malujete si, jak si užijete těhotenství, porod i sžívání s miminkem, péči o batolátko, vidíte v barvách, jaký cool rodič budete, až potomek odroste. A pak jste překvapení, jak je všechno jinak. A o to víc fajn je přečíst si o střetu s realitou u ostatních.

Článek

Na mnoho životních situací a rolí se dá nějak připravit, ať už studiem, nebo sdílením zkušeností. Ale stanete-li se rodičem, zjistíte, že zrovna tato zkušenost patří k těm nepřenosným. Kromě toho, že je každé dítě úplně jiné, dokážou ti malí zlomyslníci vystřídat během dne desítky nálad a v průběhu jednoho týdne i několik „období“… To abyste si nemysleli, že už to máte pevně v rukou.

A vám brzy dojde, že to zvládnete jen s notnou dávnou humoru a nadhledu. Proto je vždy fajn zjistit, že v tom nejste sami. Nikterak vám to nepomůže, vaši náročnou situaci to nezlepší, ale jak známo, nic tak nepotěší, jako cizí útrapy! Zvlášť když jsou podány vtipně a čtivě.

Mateřství jako z reklamy (na Lexaurin)

Petra Hřebíková ironicky glosuje, jak se jí změnil život s narozením dítěte. Vždy se na ženy s dětmi dívala s despektem a zařekla se, že nikdy nebude jako ony, tedy neupravená a s rozšmajdanými botami, a realita ji zaskočila. Brzy vyměnila boty na jehlách za tenisky, rozloučila se s hedvábnými halenkami i se šperky. A potvrzuje, co prý zjistili američtí vědci: Mít děti je jedno z nejhorších životních rozhodnutí. Proč? Máte méně spánku, sexu i peněz. No tedy hurá!

Foto: Archiv nakladatelství

Mateřství jako z reklamy (na Lexaurin), Petra Hřebíková, nakladatelství CPress, 2019Foto: Archiv nakladatelství

Máma už (zase) pije

Britská spisovatelka a blogerka Gill Sims napsala úspěšnou knižní sérii o mámě, která (zase) pije, nadává a je jí všechno u ***. Má děti, které jsou prakticky nevychovatelné, a čím jsou starší, tím je potřeba víc vína, aby se jejich vrtochy daly zvládnout. Jenže odpověď, zda se z nich někdy stanou funkční členové domácnosti, se na dně sklenky stále neobjevuje. Ale máma neztrácí naději. Autorka čtvrtým dílem sérii uzavřela a koncem března jí vyjde novinka: Sesterstvo sobotního sauvignonu. Hlavní hrdinkou je Claire, které zahnul manžel a ji nebaví věčně dělat služku nezvladatelným dětem. Naštěstí si najde kamarádky, které spojuje náklonnost k tekuté terapii a rozptýlí její trudomyslnost.

Foto: Archiv nakladatelství

Proč máma zase pije, Gill Sims, nakladatelství Motto, 2021Foto: Archiv nakladatelství

Mámou s humorem

Jana Bitalová je máma psavá, která své mateřské zážitky nejdříve psala na blog nebo na stránky mateřských webů a následně vydala i knížku. A třebaže je nadhled v případě mateřství téměř utopie, ona se o něj pokouší. A čtenáři si pochvalují vtip a satiru jejích krátkých příběhů. Přidanou hodnotou knížky (kterou lze sehnat v antikvariátech) jsou i ilustrace a omalovánkový formát. Omalovánky tak můžete nabídnout ve chvílích nudy dětem nebo se jimi sami uklidnit díky antistresovým prvkům.

Foto: Archiv nakladatelství

Mámou s humorem, Jana Bitalová, nakladatelství Pointa, 2019Foto: Archiv nakladatelství

Jak stvořit dívku

Britská novinářka a moderátorka Caitlin Moran slavila obrovský úspěch již se svou knihou Jak být ženou. Pokládala totiž velmi zajímavé otázky typu proč jsou kalhotky stále menší, proč máme být oholené a proč se nás všichni ptají, kdy budeme mít dítě. Sledujeme ji v době dospívání, během hledání pravé lásky i v době, kdy prodělala potrat nebo se jí narodila dcera. A její knížka Jak stvořit dívku se vám bude líbit, nejen máte-li dítě v pubertě. Čtrnáctiletá Joanna zjišťuje, že do života potřebuje větší výbavu, než co jí vštípili rodiče. Navíc se ztrapnila v televizi a jako jediné možné řešení vidí vymyslet si alter ego – hubatou gotičku se zálibou v alkoholu a sexu.

Foto: Archiv nakladatelství

Jak stvořit dívku, Caitlin Moran, nakladatelství Host, 2016Foto: Archiv nakladatelství

Malý šikanista aneb Jak mámy přicházejí o iluze

Mottem knihy je, že nejhorších je prvních 18 let. A Renáta Navrátilová si nebere servítky, což čtenáři kvitují s povděkem. Tedy ti s dětmi. Pro bezdětné může text působit poněkud antikoncepčně. Hrdinka Alice vtipně popisuje své těhotenství, kdy se před jejími náladami manžel i pes stěhovali raději na balkon a ona si naivně myslela, že přibere maximálně osm kilo. Líčí i život s miminkem, kdy si předem malovala, jaký to bude andílek a spáč po ní a ona bude mít kvanta času. Tak určitě…

Foto: Archiv nakladatelství

Malý šikanista aneb Jak mámy přicházejí o iluze, Renáta Navrátilová, nakladatelství Ikar, 2022Foto: Archiv nakladatelství

Deníček moderního fotra

A pětici žen doplňuje muž, jehož nekorektní humor rozčeřil hladinu sociálních sítí. Podtitul knihy Dominika Landsmana alias moderního fotra mluví za vše: Proč by muži neměli mít děti. Jeho blog, na kterém popisuje strasti a slasti života „otce na mateřské dovolené“, milují tisíce čtenářů. V jeho podání se tedy jedná spíš o boj o přežití každého dne se synkem a snahu o zachování mužství ve vztahu s jeho matkou. Popis každodenních zážitků s malým Čeňkem, činorodým chlapcem, jehož pokroky odnáší otec šrámy na těle i duši, si brzy řekl i o knižní podobu. A dokonce byl zfilmován.

Foto: Archiv nakladatelství

Deníček moderního fotra, Dominik Landsman, nakladatelství Ikar, 2014 (1. vydání)Foto: Archiv nakladatelství

Reklama

Související témata:
Dominik Landsman

Načítám