Hlavní obsah

Co se změní příchodem dětí? Tak nějak všechno...

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Dnes je Mezinárodní den dětí, což si žádá menší oslavu. A vy se možná zamýšlíte nad tím, v čem je zrovna ten dnešní den jiný než zbývající v roce. Každý přece patří těm malým tvorům… Co jste se stali rodiči, život se vám otočil vzhůru nohama. Ale měnili byste?

Článek

Možná jste patřili k nastávajícím rodičům, co všem okolo tvrdili, že je to jen o dobré organizaci: dítě se prostě zapojí do rodiny a přizpůsobí se, nebude mini šéfem. A pak vykouklo na svět a změnilo vás a váš život téměř ve všem.

Denní program, množství spánku a dokonce i čas, který máte vyměřený na sprchování nebo snídani. Ale zároveň jste se jako rodiče stali hravějšími a vnímavějšími ke každodenním drobným radostem, zjistili jste, že vaše trpělivost je téměř nekonečná a že vám znecitlivěl nos. Na lodičky se vám v botníku práší a na stan ve sklepě dost možná také.

Co dalšího se změnilo, když jste se stali rodiči?

Únosná míra únavy

Že jste párkrát v životě zažili party až do rána a víte tedy, co je únava? S dítětem zjistíte, jak moc jste se mýlili. Po večírku jste si naordinovali klidový režim a za den či dva byli schopni skály lámat. Jako rodiče zažijete i několik nocí bez spánku v řadě a dny, kdy opravdu není na snížení spánkového deficitu prostor.

A ač se to s věkem dítěte zlepšuje, mnozí rodiče nezažijí spánek bez přerušování roky. A tak je přirozené, že první víkend, kdy vám dítě někdo pohlídá, strávíte naprosto nudně v posteli, vy i váš muž, každý pod svou peřinou.

Péče o své zdraví

Možná není tolik času na pečlivý make-up a výběr ladící košile a kravaty, ale jestli na něco jako rodiče víc dbáte, je to vlastní zdraví. Prostě tu pro své děti chcete být co nejdéle. Hlídáte preventivní prohlídky, řešíte jídelníček celé rodiny i dostatek pohybu.

Jídelníček ženy se většinou změní už v těhotenství, pokračuje to v období, kdy maminka kojí. A zdravá strava je zásadní i v době, kdy začnete dítěti chystat příkrmy a posléze mu servírovat stejné jídlo jako zbytku rodiny. Mnozí najedou na zdravější či ekologičtější životní styl.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Dříve bych si namazala chleba taveňákem, ale co jsi na světě, všechno je jinakFoto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Vztah s partnerem

To, že jste se stali rodiči, neznamená, že rezignujete na partnerský vztah. Ale také to neznamená, že se mezi vámi dvěma nic nezmění. Změní se hodně, především množství kvalitního času, který máte jeden pro druhého, témata hovoru i chuť na postelové radovánky. Důležité je spolu nepřestat mluvit, dělat si stále radost a jen to půjde, trávit i čas jen ve dvou. Dítě potřebuje spokojené rodiče, ne hádavé uštěkance.

Vztah s nejbližšími

Až ve chvíli, kdy se sami stanete rodiči, dokážete docenit ty svoje, jejich péči a výchovu. A zároveň oceníte jejich rady či pomoc. Pokud tedy nejsou zcela nevyžádané nebo příliš časté. Navíc si uvědomíte, jak důležitou roli můžou a měli by hrát v životě vašich děti. A možná jste měli napjatý vztah s rodiči partnera, ale když zjistíte, jak milující prarodiče to jsou, jdou všechny dohady stranou.

Změnou určitě projdou i přátelské vztahy. Je třeba na nich stále pracovat, i když nemáte na kamarády už tolik času. Přispívají k vaší psychické pohodě, věnujte jim péči.

Foto: MJTH, Shutterstock.com

Pořád si myslím, že jste syna rozmazlila, ale s vnučkou vám to jde báječněFoto: MJTH, Shutterstock.com

Běžné každodenní činnosti

Milovala jste ranní jógu nebo běh a váš muž zase pomalé snídaně? Tomu je s dětmi konec. Je totiž klidně možné, že vaše ráno začne v půl páté, a to je energie tak maximálně na kotel kávy. Ano, vaše rituály se změní a budou nahrazeny novými.

Také zjistíte, že z dříve naprosto okrajových činností se nyní stávají aktivity zabírající hodiny. Dostat do dítěte ranní cereálie zabere i hodinu, stejně tak nachystat se na oběd s přáteli. A jestli vám dřív trvalo pár minut zabalit se na víkend, nyní začínáte v pondělí a ještě v sobotu ráno hledáte poslední drobnosti.

Čas pro sebe

Měli jste koníčky, trávili čas s přáteli i jen tak, sami se sebou. To se s příchodem dítěte změnilo. Na čtení nebo pravidelné fitko jste příliš unavení, trávit tři hodiny v kuchyni přípravou delikates vám připadá jako plýtvání času a jít s mužem do divadla či kina je možné jen, když seženete hlídání, a to se nedaří často.

V této oblasti se situace zlepšuje s věkem dětí a času pro sebe bude víc a víc, ale chce to hodně dobrou práci s rozvrhem celé rodiny. A možná přijdete i na to, že čas s rodinou je pro vás důležitější, a raději vymýšlíte společný program.

Pohled na svět

Málokdo dokáže položit tolik otázek jako děti. A když se nad jejich „proč?“ zamyslíte a neodpinknete je rodičovským „proto!“, začnete si rozšiřovat obzory a přemýšlet nad danostmi jinak. Dětská perspektiva je totiž velmi zajímavá a obohacující.

Navíc už nejde jen o vás, chcete svoje děti chránit a chcete, aby vyrůstaly v příjemném prostředí. A začnou se vás osobněji dotýkat lokální i globální problémy. Začnete se zajímat, ozývat a z mnohých rodičů se stanou aktivisté v nejlepším slova smyslu.

Reklama

Související témata:

Načítám