Hlavní obsah

Moje matka (89) potřebuje péči, ale manželka se o ni odmítá starat

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se toho oba dožijete, možná přijde doba, kdy se situace obrátí a vy se budete muset postarat o rodiče tak, jako se kdysi starali oni o vás. Můžete si zaplatit odbornou péči nebo je dovést ke smrti sami. Je to ale povinnost vašeho manžela či manželky?

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Otázka

Vážený pane Frunci, protože nerozumím své ženě, obracím se na vás. S manželkou jsme svoji už skoro 30 let a brzo nám bude 60. Moje maminka (je jí 89) onemocněla a je nutné se o ni starat, jenže moje žena nechce. Řekla, že kvůli tchyni z práce neodejde, že by neodešla ani kvůli vlastní matce (ta je už pár let mrtvá), ať jí najdeme s bratrem nějaký domov, případně ať se o ni staráme sami, že se u ní můžeme střídat a najmout si nějakou pečovatelskou službu. Jenže já vydělávám víc než manželka a nedávalo by to smysl.

Vysvětlila mi, že nemá na to, aby maminku celé dny tahala a přebalovala, že nemůže na záda, že si nechce zničit konec života, navíc že by tak přišla o roky a příjem do důchodu. Přitom až doteď byla ochotná, mamince nakupovala, občas u ní uklidila, vozila ji po doktorech, maminka u nás normálně bývala třeba na Vánoce a tak, nebyly žádné potíže, všechno bylo v pořádku. Vůbec nevím, co se to se ženou stalo. Můžete mi vysvětlit, o co se jedná? Děkuju vám, Marek.

Odpověď

Dobrý den Marku, díky za dotaz. Mám poměrně málo informací, neznám vaši ženu ani vás, natož váš vztah. Ale píšete, že nerozumíte své ženě. Celý život pomáhala vaší mamince, nakupovala jí, občas jí uklidila, vozila po doktorech, maminka u vás bývala na Vánoce a jiné svátky. Říkáte, že nevíte, co se s vaší ženou stalo, a že nevíte, o co jde.

Mně se zdá, že vám to manželka všechno docela vysvětlila. Nemáte pocit? Za mě je to všechno pochopitelné. Řekla, že z práce neodejde, že by neodešla ani kvůli vlastní matce, ať jí najdete s bratrem nějaký domov, případně ať se o ni staráte vy sami, že se u ní můžete střídat a najmout si nějakou pečovatelskou službu. Vysvětlila vám, že nemá na to, aby maminku celé dny tahala a přebalovala, že nemůže na záda, navíc že by tak přišla o roky a příjem do důchodu.

Odchod rodičů je jeden z nejtěžších okamžiků v životě každého z nás. Vaše maminka prožívá dlouhý život, snad je a byla i spokojená. To, jak se o svoje rodiče postaráme, když potřebují naši péči, je ale opravdu jen na každém z nás. Vaše žena nemá žádnou povinnost se o vaší maminku postarat. Není to její matka. Ale pokud chce, může samozřejmě pomoct.

Že najdete nějaké místo, kde se o maminku postarají a vy tam za ní budete moci docházet, je jedna možnost. Střídat se s bratrem a využívat i nějakou domácí formu asistence je také dobrá varianta, jak mamince pomoct.

Pokud vám vaše žena doteď s maminkou pomáhala, je zřejmě moc hodná a pečující, bude vám zřejmě vypomáhat i nadále, ale asi netouží o vaši matku pečovat na plný úvazek. Vy byste pro její maminku dal výpověď v práci a celé dny a noci o ni pečoval, kdyby vás o to požádala a brala víc peněz než vy?

Každý jsme primárně odpovědní za své rodiče. Jestli máme partnera, nebo partnerku, který nám s péčí pomůže či třeba rodiče úplně obstará, proč ne, pokud chce. Nestojí-li o to, těžko ho můžeme nutit, je to jeho právo.

Reklama

Související témata:

Načítám