Hlavní obsah

Nebaví vás klasické vánoční tradice? A co si vymyslet vlastní?

Foto: Thinkstock

K Vánocům se váže množství tradic, obecných i vlastníchFoto: Thinkstock

Reklama

Možná patříte k těm, kteří se o Vánocích těší na dobré jídlo a dárky, anebo se nemůžete dočkat zvyklostí, které ke svátkům patří. V některých rodinách dodržují spoustu let vlastní tradice. Jaké třeba?

Článek

Spočítat, kolik se k vánočním svátkům váže tradic a zvyků, snad ani nejde. Některé jsou téměř zapomenuté, jiné se naopak v rodinách udržují a leckde si bez nich svátky ani nedovedou představit. Napadlo vás ale někdy započít vlastní tradici, kterou nikde jinde nemají, ale u vás se třeba bude dědit po generace?

Vánoce i pro zvířata

Na tradici, kterou znala Lída z dětství, navázala po mnoha letech se svojí rodinou. Vánoce trávila jako malá u babičky a dědy na venkově a vždy na štědrý den se chodila krmit zvířata. „Donesli jsme jim něco do krmelce a s bratrem jsme se na to vždy už od začátku prosince strašně těšili. Potom jsme vyrostli a zapomněli,“ vypráví Lída, maminka dvou školaček.

Jednou těsně před svátky ale právě s bratrem na vánoční nadílku pro zvířata vzpomínali, a dcerkám se to moc zalíbilo. „Našli jsme místo kousek od Prahy a tam vždy hned ráno vyrazíme a něco zvířatům doneseme. Letos to udělme už potřetí a dcery jsou nadšené,“ pochvaluje si Lída.

Foto: Thinkstock

Je hezké postarat se o zvířátka. A nejen o ta, která s vámi žijí domaFoto: Thinkstock

V prosinci za kulturou

Jiří už má děti velké, obě studují vysokou školu, ale Vánoce tráví tradičně doma s rodiči. A protože rodina má v průběhu roku málo volného času, který by mohla trávit společně, vymysleli před pár lety vlastní tradici. Každou adventní neděli společně vyrážejí někam za kulturou.

„Je jedno, jestli jdeme do divadla, do kina nebo třeba na muzikál, ale prostě jdeme společně. Před programem si někde dáme večeři, po něm skleničku nebo svařák někde na trhu a jsme konečně spolu,“ popisuje Jiří.

Předvánoční pečení

S časem je na tom během roku špatně i rodina Lucie. Děti mají povinnosti ve škole a rodiče zase v práci. Všichni mají ale společnou vášeň – vaření. „Jenže když máme konečně volný víkend, nechce se nikomu trávit hodiny u sporáku, takže obědy jsou u nás rychlovky, a jen o různých svátcích navaříme a sejde se i širší rodina,“ poznamenává Lucie s tím, že vařicí posedlost si v její rodině vynahrazují právě o vánočních svátcích.

„Všichni hltáme časopisy o vaření a o Vánocích si každý vybere, co by si dal. Takže pečeme a vaříme různé dobroty, potom společně ochutnáváme, a dokonce už jsme uspořádali i rodinné klání o nejlepší recept.

Foto: Thinkstock

Soutěž o nejlepší recept? Proč ne?Foto: Thinkstock

Osobně se letos těším, že konečně vyzkouším pořádný dort s marcipánem, na ten jsem zatím nikdy nenašla odvahu,“ směje se Lucie. Chcete aby vaše vánoční pochoutky nejen dobře chutnaly, ale také skvěle vypadaly? Pořiďte si nějakou vychytávku do kuchyně.

Domácí ozdoby na stromek

U Ivety doma se stromek zdobil vždy běžnými ozdobami ze supermarketu a několika kousky z vánočních trhů. Historické ozdoby, které si Iveta i její manžel pamatují ze svých rodin, zůstaly u rodičů a v jejich rodině zatím žádné status oblíbené nebo památeční neměly.

Vše se ale změnilo, když děti začaly chodit do škol a školek a vždy před Vánoci nějakou tu originální a hlavně vlastnoručně a s nadšením vyráběnou ozdobu donesly domů.

„Začalo to různými ozdobičkami, které sice nebyly na pohled pěkné, ale pro nás s manželem byly samozřejmě ty nejlepší. Potom jsme začali vyrábět i doma, a najednou z toho byla tradice. Každý rok tak na stromek přibude něco nového, jednou ryby z moduritu, jindy andělíčci z papíru. Prostě jde o to, co nás zrovna napadne a inspiruje,“ vysvětluje Iveta s tím, že z počátku tvořila s dětmi hlavně ona, nakonec ale zvítězila mužská ješitnost. „Manžela mrzelo, že on na stromku nic nemá, tak se přidal,“ doplňuje Iveta.

Pokud chcete mít originální výzdobu, ale na vyrábění nemáte čas, inspirujte se a pořiďte neotřelé kousky. Máte rádi Vánoce? Vymyslete si vlastní tradici.

Reklama

Načítám