Hlavní obsah

Rok 2020 je za dveřmi! Jak jej pojmout a co určitě zažít?!

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říkáte si, jak pojmout kulatý rok 2020, aby stál za to? Udělejte z něj svůj rok. Rok, který věnujete rozvoji sebe sama, kdy seberete odvahu riskovat i vrátit se ke kořenům, a neúspěch nebudete vnímat jako konec hry, ale jako šanci hrát dál.

Článek

Příchod nového roku je tradičně spojen s rekapitulováním toho předešlého a novými plány. Co vidět, zažít, co dělat jinak a lépe, v čem se rozvíjet a komu čas věnovat a komu naopak ne. Někdo má v plánu velké změny a jiný naopak neplánuje měnit nic, protože je spokojený. Ale co si budeme povídat, 2020 zní velkolepě! Je to kulaté, jubilejní, mělo by to stát za to! Takže co máte v plánu vy?

Máme pro vás pár rad a tipů, jak prožít ten nový rok opravdu nezapomenutelně.

1. Překonejte strach

Víte vždycky přesně, proč „to“ nejde a nové příležitosti odmítáte tak nějak ze zvyku? Přestaňte s tím! Připravujete se o zážitky i možné úspěchy. Neradíme vám stát se „Yes Manem“ a podobně jako Jim Carrey (57) ve stejnojmenném filmu kývnout na jakoukoli výzvu a na vše říkat ano. Mělo by vás to obohatit a ne přivádět do šílených situací. Nemusíte se objednat na seskok padákem a sníst misku pečených cvrčků, ale trochu se odvažte a zkoušejte, žijeme jen jednou!

  • Chyťte práci za pačesy - Vyskytla se zajímavá pracovní nabídka nebo povýšení a vy zase váháte? Realisticky si odpovězte, zda na to máte, a pokud ano, nenechte si ji ujít.
  • Najděte svůj styl - Vykašlete se na pravidla, co se k vám hodí barevně nebo dle věku. Baví vás trička s obrázky a dávno vám není 20+? No a co!
  • Buďte sami sobě řidičem - Není pravda, že se řízení auta nezapomíná, ale velmi rychle si to lze osvěžit. Cítíte už nějakou dobu, že vás „neřízení“ omezuje? Napravit a hned!
Foto: David Tadevosian, Shutterstock.com

Jsem na sebe pyšná, že jsem překonala strach z řízení. Teď bych mohla zkusit říct šéfovi, že chci jeho místoFoto: David Tadevosian, Shutterstock.com

2. Vraťte se ke kořenům

Nezapomínejte na prověřené a původní a nebojte se vrátit tam, kde jste se cítili sami sebou. A totéž platí o rodině a přátelích. Nebuďte sběračem nových kontaktů, mít spoustu známých není nutné. Doma vypněte mobil a hrajte hry, manžela vytáhněte na rande, zavolejte sestře a rodiče (svoje i partnerovy) pozvěte na oběd.

  • Naplánujte rodinné focení - Svolejte celou rodinu a vytvořte si nezapomenutelnou památku, u které se za pár let dojmete.
  • Užijte si dovolenou jako kdysi - Naplánujte si letos dovolenou u prarodičů na chalupě nebo v chorvatském kempu, kam jste pravidelně jezdili.
  • Využijte Facebook - Sociální sítě jsou sice žrout času, ale taky se tam dají najít dávní přátelé, tak je využijte a svolejte sraz s kamarádkami ze základky nebo napište první lásce, jak se má.

3. Pracujte na sobě

Snadno se to řekne, ale času je málo, to je jasné. Jenže není třeba mít tři hodiny pro sebe dva dny v týdnu, aby se člověk mohl rozvíjet. Byli jste dobří na jazyky a teď je využijete jen na dovolené, když objednáváte pití? Četli jste jako o závod a teď se vám na knížky práší? Na seberozvoj není nikdy pozdě! A stejně tak na hledání nových koníčků a objevování talentů.

  • Dopřejte si více času na čtení - Jezděte do práce MHD, objevte audioknihy, pusťte si film Dámský klub a inspirujte se.
  • Pracujte na osobním rozvoji - V práci se poptejte, zda máte v rámci benefitů i možnosti kurzů. Podívejte se, zda mateřská nebo jiná centra ve vašem okolí nepořádají zajímavé přednášky.
  • Cvičte kdekoli - Na návštěvy fitka nemáte čas a peníze? To vůbec nevadí – kupte si domů karimatku a lehké činky, najděte pár fitness videí na internetu a začněte. Hned!
Foto: bbernard, Shutterstock.com

Doma se nemusím dívat na provokativně vysportovaná těla a po cvičení nebudu čekat, až se uvolní sprchaFoto: bbernard, Shutterstock.com

4. Udělejte si pořádek

Pokud máte dlouhodobě pocit, že žijete v chaosu, zavalení věcmi nebo toxickými přáteli, je správná chvíle zjednat si pořádek: v šatníku, mezi kamarády, všude tam, kde to není už dlouho to pravé.

  • Zrevidujte šatník - Opravdu přísně jej protřiďte a nemějte slitování. Následně si řekněte, jestli vám něco opravdu chybí, a dejte si závazek, že si to v roce 2020 pořídíte. Ale nic dalšího už nekupujte!
  • Prověřte přátele - S kým rádi trávíte čas, kdo vás rozesměje, na koho myslíte, když se vám něco podaří nebo když máte trápení? To jsou lidé, kterým tento rok věnujte! Ale lidé, které po dvou hodinách opouštíte úplně bez energie, lidé, které vídáte z povinnosti nebo zištnosti, ty škrtněte.
  • Zamyslete se nad organizací času - Permanentně vzdycháte, jak nic nestíháte? Občas si pište po celý den, co kdy děláte. A třeba zjistíte, že hodně času trávíte nesmyslnostmi, tedy prokrastinací.

5. Berte život jako hádanku

Máte neustále pocit, že selháváte a nedaří se vám? Osobní koučka Alžběta Protivanská tvrdí, že neúspěch neexistuje: „Když se dokážete na každé domnělé selhání podívat tak, že skrývá zároveň informaci o úspěchu, máte téměř vyhráno. Začněte se na sebe dívat jako na dílo v procesu, stavbu v rekonstrukci. Z pocitu, že je život problémem k vyřešení, se stane vzrušení hádanky k rozlousknutí.“

  • Nešilte z rozchodu - Zamyslete se více nad svými prioritami, co se partnera týče, a poznáním sebe sama.
  • Zkouška ve škole nedopadla - Máte informaci, jak jste se připravovali, jaký máte vztah k danému předmětu a jak dobře dokážete zacházet se stresem. Využijte toho pro příště!
  • Porušené předsevzetí - Není to důvod ke zklamání, ale známka toho, že jste po tom opravdu netoužili nebo jste nezvolili správný systém.

Načítám