Hlavní obsah

Snažíte se být (nejen ve vztahu) dokonalá? Nikdo to neocení

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezchybný vzhled, dokonale uklizená domácnost, perfektní výkony v práci i v posteli a role matky zvládnutá na jedničku? Makáte na sobě, snažíte se být dokonalá a nejenže nakonec nejste spokojená vy, ale není z vás na větvi ani vaše okolí. Proč je to tak?

Článek

Perfekcionista nikdy nemá hotovo, je k sobě extrémně kritický a nikdy nedosáhne uspokojení. Psychoterapeutka a lektorka Alžběta Protivanská to popisuje jako „celoživotní snahu naplnit vodou vědro, které je děravé“. Život s takovým člověkem může být velmi náročný, protože udržet krok je těžké. Ano, od dokonalých žen se často prchá.

Konzultantka v oblasti výživy z Cambridge Weight Plan Ivana Kabelková doplňuje: „Dnešní svět dává možnost dosáhnout dokonalosti každé ženě v každém věku. Úplné uspokojení a sebevědomí vám ale nikdo nezaručí. Mnoho žen je rozpolceno ve vlastním nitru, nedokážou se přijmout takové, jaké jsou. Ani nejdokonalejším stylingem nedocílíte duševní rovnováhy. Důležité je pečovat nejen o zevnějšek, ale i o své nitro a znát svoji hodnotu.“

Pracovat na sobě je v pořádku, vždyť sebezdokonalování v oblasti, která je vám blízká, vás posouvá dopředu. Jak ale poznat, že vaše snaha být dokonalá překročila únosnou hranici? Podle těchto 5 věcí poznáte, že aspirujete na paní Dokonalou.

1. Kvůli pochvale uděláte všechno

Problém nastává, když se touha po dokonalosti neboli perfekcionismus zvrhne. Alžběta Protivanská vysvětluje: „Ženy, kterým jde hlavně o to, získat uznání od ostatních, svádí těžký boj. Nutí samy sebe do výkonu, neustále se kontrolují a porovnávají s předobrazem, který považují za ideální – ať už se jedná o v dětství nastavenou nereálnou normu, nebo nedostatek pochval typu ‚jsi dobrá‘.“

Každý je rád, když ho někdo pochválí, ale vy samy přeci nejlíp víte, v čem jste dobré. Klidně se pochvalte samy a nečekejte to od ostatních. Získaly by tím nad vámi obrovskou moc.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Pochvala od šéfa vás udělá šťastnou? A co bude, až vám něco vyčte, zhroutíte se? Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

2. Vy i váš byt vypadáte vždy dokonale

Starat se o sebe a mít chuť být upravená je v pořádku. Pokud ale začne být touha po dokonalém vzhledu nezdravá, nejde již o sebelásku, ale o problém. Alžběta Protivanská k tomu říká: „Touha po dokonalosti se může objevit ve všech oblastech života, ale nejvíce bývá patrná v péči o vzhled a prostor, kde žena žije. Zpočátku žena slaví s takovým přístupem úspěchy – je krásně upravená, vše je uklizené. Později se ukáže, že věnuje tolik energie, aby bylo vše perfektní na pohled, že zcela zapomene na svůj vnitřní prožitkový svět. Je emočně vyprázdněná a prožívá mučivé pocity vnitřní frustrace, napětí a únavy.“

Věřte tomu, že vaše děti i partner ocení víc vaši dobrou náladu, než perfektně uklizený byt nebo skvělý make-up. Totéž platí i o kolezích a přátelích.

3. Musíte být u všeho

V poslední době se zdá, že byla vyhlášena soutěž o to, kdo má víc práce a kdo víc nestíhá. Vyhrává ten s nejplnějším diářem. Lelkování je nepřípustné a je považováno za plýtvání potenciálem. A přitom je to právě naopak – nestíhat, nemít nikdy hotovo a být v permanentním poklusu znamená, že si neumíte práci rozplánovat, delegovat a případně asertivně odmítat.

Umět odpočívat, občas se i nudit je osvěžující a zdravé. Žít vedle tryskomyši nikoho dlouho nebaví, je to vyčerpávající. Komu by se chtělo být součástí propracované logistiky?

Foto: StockLite, Shutterstock.com

Za dnešek jsem toho stihla až až, teď je čas nedělat nicFoto: StockLite, Shutterstock.com

4. Nikdy si nikomu neřeknete o pomoc

Máte pocit, že vy si všechno uděláte nejlépe, nebo si myslíte, že požádat o pomoc je známkou slabosti? Je to jinak. Vy to možná opravdu zvládnete nejlépe, ale je třeba, aby vše bylo vždy bez chybičky? Stál ten čas za to? Jestli si myslíte, že to druzí ocení, mýlíte se. Nejspíš na vás začnou hrnout i svoji práci a ještě se vám budou za zády smát, nebo jim bude naopak vadit, že jim nedůvěřujete.

Je bezva být emancipovaná a umět se o sebe postarat. Ale není známka slabosti požádat někoho o pomoc, lidi totiž pomáhají docela rádi. Zkuste to někdy. Pokud jde o domácnost, každý by měl mít své úkoly, ve kterých se cítí silný v kramflecích. Není třeba dokazovat, že jste nejenom perfektní kuchařka, ale taky umíte vyměnit kolo u auta líp než manžel.

5. Snažíte se zalíbit ostatním

Žijeme v době, kdy trávíme spoustu hodin týdně on-line. V prostoru sociálních sítí, kde se lidé rádi porovnávají a chlubí. „Anonymita internetového prostoru dává prostor kritizovat nebo někoho zcela shodit. Pokoušet se zde získat uznání se opět podobá přirovnání s děravým vědrem – tohle prostředí vám nikdy neposkytne stabilní vnitřní pocit úspěchu. Ten na vás čeká jen v oboustranně vyživujících, pozorných a oceňujících vztazích s lidmi kolem vás,“ říká psychoterapeutka Alžběta Protivanská.

Nesledujte tolik životy ostatních, nesnažte se jim podobat nebo je dokonce překonat. Je to stejné jako se svíčkovou, kterou tak dobře jako tchyně stejně nikdy neuvaříte. A je to v pořádku. Váš muž si nevybral něčí kopii, ale originál!

Muži po dokonalé ženě netouží, to už víme. Ale víte, po jakých mužích touží ženy?

Související témata:

Načítám