Hlavní obsah

Toxické přátelství: Jak poznat kamaráda, co vám spíš škodí?

Foto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Foto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Přátelství je důležitá věc. S přáteli se smějete, učíte se od nich, svěřujete se jim a navzájem si pomáháte. Někomu dobří kamarádi nahrazují i rodinu. Přátelství může ohromně pomoct, ale také může stahovat dolů. Jak poznat, že to s vámi kamarádi nemyslí tak dobře, jak se tváří?

Článek

Naučit se správně vybírat přátele je velmi důležitá věc. Jak poznat, že setrváváte ve vztahu s někým, kdo vás jen využívá nebo vám škodí? Podle těchto varovných signálů!

1. Srovnává vás s jinými

Dobrý přítel si vás cení takového, jaký jste, nemá potřebu o vás pochybovat a s nikým vás nesrovnává. Měl by vás umět pochválit za vaše úspěchy, aniž by vám je záviděl, a neměl by vás ponižovat. Říkat, že někdo jiný má zajímavější práci, je krásnější, hubenější nebo má lepšího partnera, je jen způsob, jak vás srážet. Nejčastěji tohle dělají lidé s malým sebevědomím, kteří si nevěří a potřebují si na někom „honit ego“.

2. Vnucuje vám svůj názor

Lidé, kterým na vás doopravdy nezáleží, jsou zcela přesvědčeni o své vlastní pravdě. A to bez výjimky. Nezajímá je, co si myslíte, a váš názor nikdy neuznají jako možné řešení. Naopak vám neustále vnucují svůj postoj. Jenže ve zdravém vztahu se lidé cítí rovnoprávní.

„Dobří přátelé vás nezavalují nevyžádanými sděleními, ale ujišťují se, že jejich názor je jen jedním z mnoha, které vás mohou oslovit. Snaží se vás nezranit, ale spíš podpořit a vyslechnout. Skuteční přátelé by vám měli věnovat čas, obejmout vás, když je třeba, podpořit a také s vámi oslavit výročí, úspěchy a vítězství,“ myslí si lékařka a systemická psychoterapeutka Kateřina Cajthamlová. Samozřejmě ale nemůže jeden pouze brát a druhý stále dávat – podpora musí být oboustranná.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Poslouchá vás kamarádka s citem, anebo je to vždy jen záminka prosadit vlastní názor?Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

3. Nikdy skutečně nepomůže

„Držte se pravidla ‚V nouzi poznáš přítele‘,“ radí koučka a terapeutka Lucie Mucalová. Rádoby kamarád na vás téměř nikdy nemá čas. Setkání odkládá, a když už k němu dojde, nijak vás nepotěší. Efekt jeho pomoci je nulový nebo vaši situaci ještě zhorší. Léčí si na vás totiž mindráky a pomoct vám nemá sebemenší zájem.

„Toxický přítel vám nepomáhá hledat řešení problému, spíše vás lituje, a to stále dokola. Takže vás v krizi udržuje. Zdravé přátelství vám dává svobodu, můžete v něm volně dýchat. Toxické přátelství vás naopak svazuje, hodnotí, vyvolává ve vás pocit viny nebo neschopnosti,“ říká Lucie Mucalová.

4. Ignoruje vaše problémy

Člověk, který vás pouze využívá, je vám k dispozici, jen pokud se jedná o zábavu nebo ze setkání něco vytěží. Jinak bude vás i vaše problémy ignorovat a nedočkáte se od něj ani rady, ani pomoci. „Nezeptá se, nevolá, nepřijede. Vše musíte iniciovat vy a o setkání téměř prosíte. Nedělá si na vás čas, nevěří ve vás, nerespektuje váš život, moralizuje a není k vám upřímný – to vše jsou znaky toxického přátelství, do kterého nedoporučuji investovat čas ani energii,“ varuje Lucie Mucalová.

Foto: Alejandro J. de Parga, Shutterstock.com

Falešný kamarád se o vás ve skutečnosti nezajímá. Chce se na vás vytahovat, nebo vás nějak využítFoto: Alejandro J. de Parga, Shutterstock.com

5. Chce vás měnit a kontrolovat

Dobrý přítel vás nebude chtít předělávat, byť máte na spoustu věcí odlišný názor. Jestliže vás kamarád neustále tlačí do věcí, do nichž se vám nechce, je něco špatně. „Řada takzvaných ‚úhlavních přátel‘ jsou rození manipulátoři, kteří vám závidí a chtějí vás kontrolovat, případně vám radit z pozice toho, kdo ‚chce jen vaše dobro‘. Odhalit manipulaci můžete tím, že se budete cítit kamarádce podřízeni, že nesmíte mít vlastní záliby, názory – a vlastně život vůbec. Takové vztahy narušují sebevědomí, sebedůvěru i sebeúctu a oslabují vás,“ uzavírá Kateřina Cajthamlová.

Jiná situace ovšem je, když se přítel skutečně snaží pomoct. Máte třeba problémy s alkoholem či jste obětí domácího násilí? Pak je možné, že kamarád chápe, že změna je nezbytná, a naznačí vám to. Poraďte se s někým jiným, komu důvěřujete, nebo se obraťte na psychologa. Pokud i oni získají dojem, že u vás něco není v pořádku, pak víte, že to přítel myslí dobře.

Proč vznikají divná kamarádství?

A proč si vlastně někdo vybírá „špatné“ přátele? Důvodem může být nízké sebevědomí – „kamarádi“ často působí dojmem, že ho mají nadbytek. Nebo je za tím setrvačnost: když někoho znáte celý život, můžete přehlédnout, co se z něj časem vyklubalo. Zrovna tak mohou toxičtí kamarádi zaujmout svými fantastickými příběhy, sliby nebo zážitky, o kterých ostatní pouze sní.

Máte kolem sebe někoho, kdo z vás chce jen těžit?

Reklama