Hlavní obsah

Co byste měli stihnout do 30, 40, 50, aby vám neujel vlak?

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Reklama

Kdy je lepší doba na životní bilancování a tvoření nových plánů, než když se blíží kulatiny? Není nic horšího než zjistit, co jste prošvihly, a pak litovat. Co mít ve 30, 40 a v 50 letech odškrtnuto ze seznamu?

Článek

Ke každému životnímu období a významnému věkovému milníku se pojí jiná přání i povinnosti – něco jiného se od vás čeká a mění se i vaše hodnoty. Je fajn si to dopředu promyslet a mít plán, co chcete ve které dekádě zažít, abyste do další desítky vstoupily bez restů a pocitu, že vám něco uteklo.

Podívejte se na naše tipy, sepište si seznam a pak jen vesele odškrtávejte.

Co byste měli mít splněno do 30

Třicáté narozeniny tvoří předěl mezi mladistvou nerozvážností a zodpovědnou dospělostí. Je fajn se do té doby vybouřit a promyslet, o jakém životě sníte. Dobrodružný cestovatelský? Rodinný se spoustou dětí? Chcete se zatím soustředit na kariéru?

  • Poznat svět - Ideální čas na pořádné cestování. Výplatu můžete utratit samy za sebe a máte dost energie a elánu na dobrodružství.
  • Pořádná kocovina - Než se vám na začátku věku objeví trojka, chce to zažít opravdu vydařený večírek, kde budete třeba tančit na stole.
  • Velká láska - Lásku šílenou a bláznivou, kvůli které se přestěhujete do Aše, začnete mít ráda kočky a pojedete na folkový festival, i když se vám z bratrů Nedvědů ježí chlupy.
  • Mít pár opravdu dobrých přátel - Praví přátelé jsou důležitější než desítky známých! Je pravděpodobné, že přátelství vzniklá do 30 budou ta, která vydrží i do dalších dekád - tak o ně pečujte!
  • Pečovat o sebe - Smutná pravda je, že nemládneme, ale mladý vzhled můžeme podpořit. Do své denní rutiny zařaďte péči o tělo i duši.
  • Nebydlet s rodiči - Lhůta na opuštění mama hotelu vypršela. Postavte se na vlastní nohy a k rodičům choďte na nedělní oběd.
Foto: baranq, Shutterstock.com

Lhůta na opuštění mama hotelu vypršela už dávnoFoto: baranq, Shutterstock.com

Co je fajn mít odškrtnuté ve 40

Co se týče vztahů a sexu, nemůže to být lepší. Ve 40 víte, co chcete, a řeknete si o to.  Na druhou stranu vaše tělo není tak pružné a pět kilo před dovolenou neshodíte za týden jako dřív. Jestli vám pořád v hlavě vrtá to tetování, máte poslední šanci – teď ještě bude znakem vyzrálého rozhodnutí, později už to bude zavánět hipíkovstvím.

  • Děti, životní láska - Když vám vašich 40 svíček na dortu pomůže zfouknout životní partner a děti, je to asi nejvíc, co myslíte?
  • Přijmout své tělo, najít svúj styl - Umět se pochválit a prodat? Těžké, ale moc důležité. Přestaňte se trápit vzhledovými nedostatky a radši najděte způsob, jak je elegantně maskovat, anebo si z nich naopak udělat přednost.
  • Mít práci snů - Čeká vás ještě spousta produktivních let, tak se zamyslete, jestli práce, kterou děláte, je ta vaše vysněná. Pokud tápete, klidně se poraďte s odborníkem.
  • Odměnit se - Kdy jindy si dopřát něco dražšího, na co jste si samy vydělaly? Teď je správný čas na značkovou kabelku nebo košili na míru.
  • Mít specialitu, kterou děláte nejlíp na světě - Vypilujte jedno jídlo k naprosté dokonalosti a pravidelně jím ohromujte.
  • Zbavit se toxických přátel - Neztrácejte čas s lidmi, kteří víc berou, než dávají. Dobře si promyslete, s kým je vám dobře a s kým se vídáte z povinnosti.
Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Odškrtnout si ve 40, že máte milujícího partnera a děti? Máte vyhránoFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Na co se soustředit, když vám bude 50

Chytá vás deprese z pětky na začátku? Není důvod! Padesátkou život nekončí, začíná ta pravá legrace. Máte leccos odžito, víte, co od sebe a od okolí čekat. Vykašlete se na vtipálky, kteří radí sepsat závěť a do druhé poloviny života vstupte s úsměvem. A kromě jiného zkontrolujte, zda máte i v sexu vyzkoušeno opravdu vše.

  • Splnit si sny - Toužíte po vlastní knize? Vydejte si ji. Znáte New York jen ze seriálů a láká vás? Objednejte letenky.
  • Mít parťáky na kulturu a cestování - Pokud koníčky a partu máte, jste v pohodě. Pokud ne, začněte to řešit, ať máte s kým v důchodu praktikovat nordic walking.
  • Naučit se odpočívat - Umět bez výčitek hodit nohy na stůl, otevřít víno a knihu je od 50 zásadní.
  • Vyrovnat se s traumaty z minulosti - Přestaňte se hnípat v tom, co bylo. Neřešte, jaké škody na vás rodiče a bývalí napáchali. Řekněte mámě a tátovi, že je máte rády, vezměte je na dovolenou a zavzpomínejte.
  • Nechat se vyšetřit na mamologii - Ano a hned! Péče o zdraví musí být samozřejmost!
  • Konečně ochutnat krevety - Nebo cokoli, čemu se celý život vyhýbáte, a vlastně nevíte proč.

Tak to by byly tipy pro jednotlivé dekády. A nebojte, on se svět nezboří, když to nestihnete do narozenin - jen je fajn si průběžně plnit sny a mít na paměti, co jsme si přáli dokázat. Tak co si napíšete na seznam věcí, které ještě chcete stihnout? A věděly jste, že i cvičení ve fitness se liší podle věku?

Reklama

Načítám