Hlavní obsah

Rok od zásnub: Tradice vzhůru nohama a Meghan v očekávání

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se vloni v září princ Harry poprvé ukázal na veřejnosti s americkou herečkou Meghan Markle, všichni rázem slyšeli svatební zvony. Nebyli daleko od pravdy – o dva měsíce později, v pondělí 27. listopadu, přišla z Kensingtonského paláce dobrá zpráva: pár se bude brát.

Článek

Outsider královské rodiny, který se chtěl vzdát svého postavení, rozháraná duše, chlapec, jenž se nikdy nesmířil se smrtí matky. Idealistka, Američanka bojující za práva druhých, seriálová herečka a rozvedená žena. Řekli byste, že se tyto dvě osoby mohou dát dohromady? A co víc – že to mezi nimi může fungovat? Pak vám představujeme britského prince Harryho (34) a bývalou americkou herečku Meghan Markle (37), dnes vévodkyni ze Sussexu.

Je to přesně rok, co pár oznámil zasnoubení. Žádné oslavy se ale konat nebudou – princ Harry je právě pracovně v Zambii. Na rozdíl od velké cesty do Austrálie a Pacifiku se tentokrát vydal sám. Přesuny a program by pro nastávající maminku mohly být náročné. Co všechno se, kromě těhotenství, od zásnub vlastně událo?

Prstýnek k večeři

Jestli si představujete, že princ Harry požádal svoji vyvolenou o ruku při západu slunce na Kilimandžáru nebo na vrcholu Eiffelovy věže, pak se mýlíte. Prý to byl obyčejný pohodový večer a Harry se vyjádřil během přípravy kuřete. V interview, které pár po oznámení zásnub poskytl, prozradili, že Meghan svého milého nenechala ani domluvit, jak překotně vyhrkla ano. Zasnoubení veřejně oznámili v té části Kensingtonských zahrad, kterou měla nejraději princova matka lady Diana (†36). A její odkaz se obtiskl i do zásnubního prstenu – dva malé diamanty po stranách pocházejí z její pozůstalosti.

Foto: Profimedia.cz

Uprostřed zásnubního prstenu je diamant z Botswany, k níž má princ Harry hluboký citový vztah, a po stranách jsou malé diamanty ze sbírky jeho matkyFoto: Profimedia.cz

Ahoj, já jsem Meghan

Od zasnoubení neuplynul ani týden a pár absolvoval první zkoušku před veřejností. Prvního prosince zavítali na oficiální návštěvu Nottinghamu. A uspěli. Lidé zaplnili ulice, aby se s královským párem mohli pozdravit. Meghan se usmívala na všechny strany a snažila se podat ruku co největšímu množství lidí a zdravila se s nimi větou „Ahoj, já jsem Meghan“. Po promenádě městem je čekala návštěva Národního muzea spravedlnosti a posléze zašli na charitativní veletrh, jehož výtěžek měl jít na prevenci AIDS – této problematice se Harry věnuje, stejně jako to dělala jeho matka Diana.

Foto: Profimedia.cz

Meghan si první veřejné vystoupení vyloženě užívala. A zdá se, že blízký kontakt s lidmi ji baví stáleFoto: Profimedia.cz

Vánoce u královny

Od začátku bylo jasné, že v tradicích britské královské rodiny nezůstane kámen na kameni. Přece jen – svatba následníka trůnu, byť v tu dobu byl až na pátém místě (nyní je na šestém – odsunul ho princ Louis, syn prince Williama), a rozvedené Američanky není pro konzervativní monarchii vůbec běžná. Nicméně málokdo asi čekal, že královna Alžběta II. (92) pozve vnukovu snoubenku na vánoční svátky do Sandringhamu. To totiž do té doby nikdy neudělala. Bohoslužba, na kterou se 25. prosince ráno všichni vydali, byla zároveň první společnou veřejnou akcí Meghan a královské rodiny.

Foto: Profimedia.cz

V popředí stojí princ Philip (97) a za ním jeho dva vnuci, princi William (vlevo) s vévodkyní Kate a princ Harry s vévodkyní MeghanFoto: Profimedia.cz

Táta za všechny prachy

Právě Vánoce strávené s královnou rozdmýchaly vášně mezi Meghaninými příbuznými. Princ Harry totiž prohlásil, že jeho snoubenka perfektně zapadla do rodiny, kterou dosud tolik postrádala. Na to konto se ozvala její nevlastní sestra Samantha (53) a okamžitě začala na Meghan házet špínu a zpochybňovat její charakter. To byl ale pouhý začátek. Brzy se přidal i otec Thomas Markle (74), který si později nechal platit za fotografie od bulváru a poskytoval rozhovory do médií, kde mluvil jak o dceři, tak o princi. Stěžoval si, že jej nikdo nechtěl seznámit s královnou a že královská rodina ho od dcery čím dál víc izoluje. Na svatbu nakonec ani nepřijel – údajně prodělal lehký infarkt a cesta by byla nebezpečná. Nicméně ani rok po zasnoubení se Thomas Markle osobně nesetkal ani se zetěm, ani se zbytkem nové rodiny jeho dcery. A s největší pravděpodobností se s ní ani nesetká.

Foto: Profimedia.cz

Thomas Markle nepatří mezi ukázkové otce – svým chováním dělá dceři ostudu Foto: Profimedia.cz

Tradice, jak má být

19. května se všichni rozloučili s Meghan Markle a místo ní přivítali Meghan, vévodkyni ze Sussexu. Se svatbou, která se konala na hradě Windsor v kapli svatého Jiří, se pojila velká očekávání. Dodrží nevěsta a ženich tradice, anebo půjdou vlastní, modernější cestou? Nakonec všem vyrazili dech, s jakou úctou a pokorou k tomuto rituálu přistoupili. Nevěsta měla krásné jednoduché šaty z módního domu Givenchy, které navrhla Britka Clare Waight Keller (48). Na vlečce byly drobné výšivky 53 květin, které symbolizovaly všechny státy Commonwealthu. Ženich byl v uniformě britského elitního jezdeckého regimentu.

Foto: Profimedia.cz

Svatebními šaty vzdala Meghan Markle hold nejen Commonwealthu, ale i feminismu. Ne nadarmo si jako návrhářku vybrala Clare Waight Keller, vůbec první kreativní ředitelku značky Givenchy. Do té doby tuto pozici zastávali jen mužiFoto: Profimedia.cz

Vévodkyně i kuchařka

Přes léto si novomanželé užívali relativního klidu a neměli na programu žádné větší oficiální akce. To ovšem neznamená, že nic nedělali – princ Harry podporuje mnoho charitativních organizací, což neznamená pouze návštěvy jejich zařízení, ale je s tím spojena administrativa, schůzky, plánování a podobně. Jeho žena se zase pustila do projektu na pomoc obětem požáru londýnské výškové budovy Grenfell Tower, který vloni usmrtil 72 obyvatel a o domov připravil všechny nájemníky. Společně s ženami, které zde bydlely, vytvořila vévodkyně kuchařku – výtěžek z prodeje podpoří lidi postižené požárem.

Foto: Profimedia.cz

Meghan spolu s ženami z Grenfell Tower připravila kuchařku. Výtěžek z prodeje půjde na jejich podporu Foto: Profimedia.cz

Klokan přiskáče na jaře

I když se Meghan a Harry pravidelně účastní mnoha veřejných akcí, na první velkou cestu do zahraničí se vydali až v říjnu. Během šestnácti dnů navštívili Austrálii, Nový Zéland, Fidži a Tongu. A opět se tak vydali po stopách princezny Diany – i její první cesta s princem Charlesem (70) vedla do Tichomoří. A co je nejdůležitější – hned na začátku, v Sydney, novomanželé veřejnosti oznámili, že čekají miminko, které by mělo přijít na svět na jaře příštího roku. Vypadá to, že roční výročí svatby oslaví už pěkně ve třech.

Foto: Profimedia.cz

Půlku října strávila vévodkyně Meghan s princem Harrym na cestě po Austrálii a Novém ZélanduFoto: Profimedia.cz

Budou mít vévodkyně a princ pouze jedno dítě, anebo více? 

Reklama

Načítám