Hlavní obsah

Rozcházíme se. Kolik kamarádů mi zůstane?!

Foto: thinkstock

Během vztahu si s partnerem najdete řadu přátel, po rozchodu asi o část z nich přijdeteFoto: thinkstock

Reklama

Žili jste spolu několik let, a najednou je konec. Nejde ale jen o to, že nyní usínáte sami, ale rozchod s sebou přináší i řadu ryze praktických situací, které je potřeba vyřešit. Dělí se majetek, vypočítává se finanční vypořádání, dohaduje se péče o děti. A možná vám to ani nepřišlo na mysl, ale musíte si „rozdělit“ i kamarády. A na to bohužel žádné právní normy neexistují!

Článek

Když jste se s partnerem seznámili, měli jste každý svůj okruh kamarádů a známých. Z některých se pak stali vaši společní přátelé a další lidi jste potkali už jako pár. Během těch let, co jste spolu žili, tak vaše „konto přátel“ výrazně narostlo. A teď, když se rozcházíte, nejspíš poněkud „zchudnete“. Jak vypadá dělení kamarádů? Jde to vůbec? A jaká rizika s sebou nese stav, kdy máte i po rozchodu řadu přátel společných?

O kamarádech nerozhodujete

Je jasné, že rozchod je nejsložitější především pro ty, jichž se bezprostředně týká. Ale ve velmi nepříjemné situaci jsou i jejich společní kamarádi. Jako by stáli nad rozvodněnou řekou a přemýšleli, na kterém břehu je víc bezpečno. A nakonec jim dojde, že ani jedna strana jim stoprocentní útočiště neposkytne.

A navíc, ať se vám to líbí nebo ne, vy ani váš partner nemáte moc šancí, jak „dělení“ přátel ovlivnit. Je to především na nich, jak situaci vyřeší. „V podstatě se to samo nějak ukáže, ti lidé se sami rozhodnou, jak a s kým se budou i nadále stýkat,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Většinou to funguje tak, že se přátelé samovolně a instinktivně rozdělí na dvě části tak, jak tomu bylo v době, když jste se s partnerem ještě neznali. Takže ti, kteří do vztahu přišli s vámi, s vámi také zůstanou. Naopak ti, co pocházeli z okruhu partnerových kamarádů, s vámi nejspíš vztahy přeruší.

Foto: thinkstock

Čím slušněji se rozejdete, tím snazší bude i „dělení" kamarádůFoto: thinkstock

Připravte se na komplikace

Trochu těžší to ale bývá s těmi, které jste poznali už jako pár, případně s těmi, s nimiž jste i přesto, že původně je přivedl váš partner, navázali hluboké přátelství. Ti se mohou chtít stýkat s vámi oběma, a to může být pro všechny dost složité. „Pokud se někteří přátelé rozhodnou i nadále stýkat s oběma rozcházejícími se lidmi, doporučuji, aby je viděli jako naprosto samostatné a oddělené, a především úplně nové bytosti,“ radí kouč partnerských vztahů Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Vyvarovat byste se vy i vaši společní známí měli především následujících věcí:

  • Žádné společné schůzky – minimálně nějakou dobu po rozchodu byste měli zapomenout na akce, kde budete všichni. Vaši přátelé by tak měli vyrazit vždy jen s jedním z vás. „Je přece zcela přirozené, že nemáte po rozchodu chuť přijít do kolektivu, kam si váš bývalý přivedl například novou přítelkyni. A po určité době, pokud se těm dvěma podařilo udržet jakési přátelské vztahy, může se naopak stát, že se jednou budou scházet všichni a bez problémů,“ upřesňuje Lenka Černá.
  • Žádné vyzvídání – to je velká chyba a riziko. Nesnažte se ze svých přátel tahat informace o svém bývalém. Nezneužívejte toho, že se s ním stýkají. Za prvé jitříte vlastní rány a za druhé je stavíte do nepříjemné pozice, kdy mohou mít pocit, že jste s nimi jen kvůli jejich vztahům s vaším ex. „Tohle je velké riziko. Vím i o lidech, kteří zištně dávali otázky s příznakem ,zajímám se o tebe', aby pak vše vyzvonili druhé straně. Společné propojky jsou vždy trochu nebezpečné. Vyzvídat by neměli ani přátelé od vás, ani vy od nich. Tak se akorát vše prohlubuje, a nakonec se mohou přátelé v podobě neustálých vzpomínek a hovorů o tom druhém stát zdrojem další a další bolesti,“ tvrdí Aleš Kalina.
  • Žádné hovory o minulosti – nebavte se, o tom, co bylo, ale o tom, co bude. Hleďte do budoucnosti, nikoli do minulosti. Je to nejlepší nejen pro vás, ale i pro vaše kamarády.
  • Nesnažte se je přetáhnout na svou stranu – přijměte fakt, že oni za váš rozchod nemohou a jednoduše mají rádi vás i vašeho bývalého partnera. Neházejte na něj špínu, neříkejte jim, jak ošklivě se k vám zachoval. Pokud to tak je, oni to jistě časem pochopí, a pokud ne, akorát o ně přijdete, protože jim ve vaší společnosti nebude příjemně.
Foto: thinkstock

Nechte všemu volný průběh, za kamarády rozhodovat nemůžeteFoto: thinkstock

I když platí, že v těžkých chvílích, jakým rozchod jistě je, je pomoc a podpora přátel velmi důležitá, s některými z nich je rozumné vztahy alespoň na chvíli přerušit. Opět samozřejmě mluvíme o těch, kteří se i nadále stýkají s vámi i s vaším ex.

V podstatě platí, že byste se nejdřív měli s rozchodem skutečně vyrovnat (zda se vám to již podařilo, nebo se ještě trápíte, zjistíte pomocí našeho testu zde) a pak začít obnovovat vztahy, které vám mohou minulost připomínat.

„Navíc jsou tu i bezpečnostní důvody. Když už se s někým takovým budete scházet, nesdělujte mu žádné intimní a citlivé informace, které by třeba mohli nějak ovlivnit váš rozvod či majetkové vypořádání (o tom, jak prakticky zvládnout rozvod, se dočtete v článku Pravidla chytrého rozvodu: Nenechte se okrást!), nemůžete vědět, kdo a kdy něco byť i nechtěně vytrousí. Sám jsem měl jednu takovou kamarádku, která mi byla velmi blízká, přesto jsem na čas, než se její rozchod dořešil, dělal tak trochu mrtvého brouka,“ dodává Aleš Kalina.

Jinak je podle něj skutečně asi nejlepší nechat to na osudu, nijak se nesnažit přátele ovlivňovat, ono to vždycky samo vykrystalizuje. Nejspíš kvůli rozchodu o některé z nich přijdete, ale s novým partnerem vám do života jistě vstoupí i noví přátelé, takže určitě nejde o nenahraditelnou ztrátu.

A jak jste si přátele „rozdělili“ vy?

Reklama

Načítám