Hlavní obsah

Rozchod. Proč ho někdo zvládá hůř, a někdo lépe?

Foto: Profimedia

Kvůli rozchodu se trápí všichni, ale některé to bolí opravdu vícFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozchod vždycky bolí, ale většina lidí se po čase oklepe a jde dál. Někteří ale nesnesitelně trpí a nedokážou se přes to přenést. Proč? A jak se zbavit myšlenek na ex? Poradíme vám!

Článek

Většina lidí podvědomě chápe, že ne všechny vztahy vydrží navždy. Přesto, když dojde k rozchodu, bolí to. Někoho ale mnohem víc, než si většina z vás dovede představit. Britská sexpertka Tracey Cox pátrala, proč se někteří lidé z nešťastné lásky třeba nikdy nezotaví. A taky radí, jak se od ex partnera či partnerky odpoutat.

Z pohledu vědy

I vědci mají vysvětlení, proč zlomené srdce tak moc bolí. Za prvé má podle nich drtivá většina heterosexuálních párů přirozené nutkání se rozmnožit. Je to takový zákon přírody, způsob, jak zajistit, že lidstvo nevymře. Proto, když vás někdo opustí, cítíte nejen smutek, ale i ohrožení vlastní existence – opustil vás ten, který vám měl naopak pomoci s pokračováním rodu.

Za druhé se ukázalo, že láska je něco jako droga! Studie antropoložky Helen Fisher totiž zjistila, že ve chvíli, kdy myslíte na toho, koho milujete, aktivuje se stejná část mozku, která je „v provozu“ při jakýchkoli závislostech. „Když jsou city opětované a všechno funguje, je to skvělé. Když se to ale pokazí, člověk prochází stejným procesem jako narkoman, který se snaží zbavit své závislosti,“ vysvětluje Tracey Cox.

Foto: Profimedia

Leckdy nejde jen o smutek ze ztráty partnera, ale i ze ztráty smyslu životaFoto: Profimedia

Někdo to zvládne, jiný ne

Většina lidí ale rozchod (klidně i opakovaně) zvládne a po několika měsících se vrhne vstříc nové lásce. „Ale deset až patnáct procent lidí to nedokáže. Zůstávají v obsedantním a depresivním stavu, neschopni se kamkoli posunout, někdy se uchylují i ke stalkingu a obtěžování svého ex ve snaze získat ho zpět,“ varuje Tracey Cox. Aby se to dalo překonat, je potřeba zjistit, proč to tak je. Nejčastěji jde o následující možnosti:

  • I jiné trable – Myslíte si, že vám schází partner, ale ve skutečnosti rozchod jen znovuoživil nějakou traumatickou událost z vaší minulosti (například smrt rodičů, předešlý rozchod…).
  • Špatné dětství– Pokud jste v dětství necítili lásku a bezpečí, jakákoli citová ztráta vás v dospělosti rozhodí víc než kohokoli jiného.
  • Partner byl prostředek k dosažení životního cíle – Pokud je vaším životním snem například založit rodinu, prožíváte při rozchodu dvojnásobnou ztrátu. Přišli jste nejen o partnera, ale i o prostředek k dosažení vašeho životního cíle.
  • Špatné načasování – Jak zvládnete rozchod, záleží i na tom, v jaké chvíli přijde. Pokud řešíte jiné problémy (přišli jste třeba o práci, zemřeli vám rodiče, jste nemocní,…), jste zranitelnější a zotavování je složitější.
Foto: Profimedia

Sdílení smutku z rozchodu na chvíli pomůže, ale dostat se z toho stejně musíte samiFoto: Profimedia

Vzpamatujte se!

Možná už víte, proč vás zlomené srdce tak bolí, ale jak z toho ven? I na to má Tracey Cox pár rad:

  • Přerušte styky – Zpřetrhejte se svým ex veškeré styky! Nevolejte si, nepište si e-maily ani si neprohlížejte jeho profil na sociálních sítích! Společným kamarádům řekněte, že jakékoli hovory o něm (či ní) jsou tabu!
  • Neobviňujte se – To, že vám to nevyšlo, není chyba!
  • Pro jedno kvítí slunce nesvítí – Neupínejte se k představě, že váš partner byl jediným člověkem, který vás dokáže učinit šťastnými. Na světě je takových lidí spousta.
  • „My“ už není– Přestaňte přemýšlet a žít v množném čísle. Místo MY dejte do svého slovníku JÁ.
  • Zaměstnejte se – Pokud váš mozek touží po droze (v tomto případě po lásce), dopřejte mu „zdravější“ náhražku. Najděte si novou práci, trénujte na maraton, naučte se řídit traktor. „Dělejte cokoli, co vám nedovolí myslet na bývalého,“ radí Tracey Cox.

Jak vy zvládáte rozchod? Jak dlouho vám trvá, než se z něj vzpamatujete?

Reklama

Načítám