Hlavní obsah

Vánoční květiny: Tyhle hrnkovky vám byt krásně ozdobí i provoní!

Foto: Stars for europe

Vánoční hvězda v červené barvě bude slušet bíle prostřenému stoluFoto: Stars for europe

Reklama

Přispět ke sváteční atmosféře můžou i hrnkové rostliny. Mezi vánoční druhy patří typická hvězda, ale také vánoční kaktus, hyacinty nebo třeba bramboříky. A na zahradě? Cesmína!

Článek

Pro pěstování hrnkových rostlin, jež se označují jako vánoční, platí obdobná pravidla – dávejte pozor na teplotu v místnosti, obezřetně je zalévejte, dopřejte jim potřebnou míru světla a vlhčí vzduch.

Vánoční kaktus

Malá hrnková rostlina zaujme květy i článkovými stonky. Vánoční kaktus nejčastěji zdobí narůžovělé květy, byť barevná škála může být širší. Označuje se jako krátkodenní rostlina – kvete ve dnech, kdy se dny krátí.

„Vánoční kaktus v době květu uvítá nižší teplotu, asi 15 až 18 °C, ale dobře snese i běžnou pokojovou teplotu kolem 21 °C,“ uvádí zahradnice Miroslava Paclová ze společnosti Hortiservis. Má rád hodně světla. Nyní ho mírně zalévejte a v teplém interiéru i opatrně roste. Po odkvětu výrazně omezte zálivku a důkladně zalévat začněte až v březnu. Koncem jara či zkraje léta ho můžete přemístit i na balkon.

Foto: Profimedia

Květy vánočního kaktusu můžou být i v oranžové barvěFoto: Profimedia

Foto: profimedia

Pro vánoční kaktus jsou typické skloněné článkové stonky, které dekorují zajímavě tvarované květy. Podpořit kvetení vánočního kaktusu zase v příštím roce můžete i tím, že ho od konce května do počátku září budete venku letnitFoto: profimedia

Populární hyacinty

Ani s hyacinty si netřeba příliš lámat hlavu, dají se koupit i teď. Na nich si lidé nejvíce cení bohatá květenství, barevnou variaci a omamnou vůni. Hyacinty kvetou několik týdnů, nejlépe jim bude v místnosti, kde teplota nepřesahuje 20 °C. Dopřejte jim také světlo (nikoli přímé sluneční paprsky, které se můžou objevit i v zimě) a potřebnou zálivku. Další možnost nabízí pěstování cibulí jen ve sklenici s vodou. Po odkvětu se cibule hyacintu většinou vyhazují.

Foto: profimedia

Aby hyacint kvetl co nejdéle, vyplatí se kupovat ho ještě nerozvitý. Barvu květenství lze odhadnout podle barvy cibule. Ze světlé cibule budou bílé, z tmavých modrofialové a růžové, stále častěji se objevují i hyacinty červené. Na barvu květu může odkazovat i barva květníčkuFoto: profimedia

Foto: Profimedia

Velmi aromatický hyacint může po určitý čas nahradit i interiérové vůněFoto: Profimedia

Barevné bramboříky

Květy bramboříků jsou velice pestré, nabízí se druhy s bílými, růžovými, fialovými či tmavě červenými květy. Rostlinu můžou zdobit i několik měsíců. Rovněž bramboříkům se bude dařit v prostředí s nižší teplotou. „Moderní odrůdy jsou však vyšlechtěné i pro běžnou pokojovou teplotu a nabízejí se v různých velikostech, od miniaturních až po XL,“ připomíná Miroslava Paclová.

Zalévejte je výhradně do podmisky, jinak budou husté lístky na hlíze uhnívat. Snesou i méně osvětlené místo a prospívá jim vlhčí prostředí. Květináč můžete postavit například do podmisky, kam jste nejprve nasypali trochu keramzitu.

Foto: profimedia

Pokud si chcete brambořík uchovat i po odkvětu, postupně snižujte zálivku, až přestanete zalévat úplně a lístky uschnou. Nechte ho 2 až 3 měsíce odpočinout a pak ho začněte znovu zalévat. Nejpozději v době, kdy se na hlízce objeví mladé lístečkyFoto: profimedia

Foto: Profimedia

Hrnkovku si nechte v obchodě dobře zabalit a směřujte hned k domovu, aby neprochladlaFoto: Profimedia

Vánoční hvězda

Krásně dekorativní nejsou květy, ale listeny (malé květy vidíte uprostřed barevných listenů). Tradiční tmavě červené barvě zdárně konkurují i jiné, včetně béžové, nažloutlé, růžové, půvabné jsou i žíhané. „Existují různé tvary této rostliny – pyramida, mini varianty, s jedním či více výhonky a velké dekorativní květiny,“ říká Stanislava Mele ze společnosti Tesco.

Vánoční hvězda nesnáší prostydnutí a průvan. Naopak má ráda dostatek světla, rozumnou zálivku (v podmisce se nesmí držet voda) a běžnou pokojovou teplotu. Po odkvětu na čas snižte zálivku.

Foto: Stars for europe

Vánoční hvězda a jedna z efektních variant, jak ji využít v interiéruFoto: Stars for europe

Foto: Stars for europe

Aby vánoční hvězda příští rok znovu vykvetla, měla by mít v září už jen 9 až 10 hodin denního světla. Pilní jedinci ji po zbylý čas zavírají do skříně nebo balí do tmavého papíru, případně obojí. Stoprocentní jistotu nových květů sice nikdo nezaručí, ale proč to nezkusitFoto: Stars for europe

Tip na zahradu

Z Anglie k nám už před lety dorazil milý zvyk – pěstování cesmíny. Pro někoho je stejně symbolická jako vánoční hvězda v interiéru. Cesmín je několik druhů, v našich podmínkách se nejlépe osvědčila cesmína ostrolistá se zoubkovanými listy. Kromě nich potěší i dekorativní plody, nejčastěji červené.

Cesmínám se daří v humózní půdě a na polostinném stanovišti, vadí jim přímé slunce. Nebojte se naopak velké zimy, tyhle keře se dokážou dobře vzpamatovat i z velkých mrazů. Když odstřihnete namrzlé větve, vyraší nové.

Foto: Profimedia

Cesmína ostrolistá patří mezi stálezelené keře. Pro většinu těchto cesmín platí: abyste se dočkali plodů, je třeba poblíž sebe pěstovat samčí i samičí rostlinu (plody porostou na samičí). Ale některé kultivary jsou samosprašné neboli oboupohlavnéFoto: Profimedia

Foto: Útulné zahrady

Cesmína ostrolistá Ferox Argentea je zajímavý samčí kultivar, který nevytváří plody, ale je okrasný výrazně ostrými barevnými listyFoto: Útulné zahrady

Bez které vánoční rostliny si nedovedete představit blížící se svátky?

Reklama

Načítám