Hlavní obsah

Rozsviťte okna, stromeček i celý byt. Ve vánočním duchu!

Foto: Ikea

Během Vánoc byt prozáří světýlka ve všech možných podobáchFoto: Ikea

Ve většině domácností se během adventu a Vánoc zapalují svíčky a k tomu ještě byt zdobí elektrická světýlka na stromečku, v oknech i na nábytku. Co nabízí trh? Napovíme.

Článek

Jaké by to byly Vánoce bez svátečních světýlek? Jestli se právě chystáte si nějaká pořídit, věnujte pozornost výběru. V tržnicích jistě najdete velmi levné různě blikající řetězy a dekorace. Dejte ale přednost bezpečnosti.

Co si můžete pořídit

Vánoční světýlka mohou mít mnoho podob. Jde o rozmanité světelné řetězy a krápníky, záclony, rampouchy – neboli padající sníh, světelné dekory, girlandy a různé figurky; drobnou světelnou dekoraci tvoří řetězy s kouličkami, hvězdičkami, krystalky v různém provedení či malé baňky a podobně. Velkou oblibu zaznamenávají LED svíčky a svíce.

Foto: Tchibo

Vločka s 25 LED žárovkami v teplé bílé barvě. Ledový krystal má kabel dlouhý přes tři metry. Cena 599 KčFoto: Tchibo

Foto: Ikea

Sträla, závěsná lampa s LED zdrojem. V červené, bílé a zlaté barvě. K mání jsou dvě velikosti. Cena od 199 KčFoto: Ikea

Foto: DecoLED

Interiérový světelný řetěz je osazen LED diodami s teplým bílým světlem. Matné hvězdičky mají jednu LED diodu a jsou napájeny tužkovými bateriemi (2x AA). Cena 190 KčFoto: DecoLED

Foto: OBI

LED osvětlení na stromeček. Má 50 žárovek a 8 funkcí. Cena 449 KčFoto: OBI

LED výrobky mají levný provoz

„K velice žádaným v posledních letech patří LED světelné řetězy, které mohou zdobit nejen váš stromeček, ale například i okna či schodiště. Díky své LED technologii nevytváří teplo, a nepředstavují tak žádné riziko. Navíc jsou energeticky velmi úsporné, a tak vám nebude nic bránit v tom, užít si světelnou výzdobu ve velkém. Díky možnosti přepínání jednotlivých režimů lze u mnoha řetězů či sítí měnit dynamičnost světelné podívané,“ říká Alena Pobudová z hobbymarketu OBI.

Foto: Jysk

Interiérové osvětlení se 6 LED žárovkami. Cena 229 KčFoto: Jysk

Foto: Zoot

Řetěz Cable & Cotton je určen pro celý rok a je variabilní. Koule se dají zavěsit, položit nebo naaranžovat podle potřeby a vkusu. Různé barvy a délky. Cena od 999 KčFoto: Zoot

Foto: Exihand

Vyřezávaný dřevěný vánoční betlém-svícen SDV-501, výška 30 cm, šířka 39 cm, 10 čirých žárovek 24V/0,035A. Určen pouze do interiéru, 230 V/50 Hz 399 KčFoto: Exihand

Foto: OBI

Interiérové světelné závěsy. V nabídce je mnoho druhů. Cena 549 KčFoto: OBI

Jak si vybrat

V první řadě je rozdíl, zda hledáte vnitřní, nebo venkovní vánoční osvětlení. „Na trhu se vyskytují výrobky, které jsou údajně vhodné pro venkovní prostředí, ale mnohdy tomu tak není a špatný výběr může ohrozit vaši domácnost. Specializovaní prodejci s několikaletou historií a bohatými zkušenostmi nabízejí spolehlivé LED vánoční osvětlení s inovativními technologiemi,“ říká Mgr. Eva Poláčková z Vánočního dvora Dobrovíz, společnosti, která vyrábí vánoční osvětlení DecoLED.

Zákazníci mohou často zakoupit vánoční řetězy pouze pro vnitřní použití s ujištěním, že jej mohou klidně instalovat i na venkovní stromek. „V nejhorším případě může vánoční osvětlení způsobit požár. Nezapomeňte, že se jedná o zařízení pod elektrickým proudem. Pro venkovní použití hledejte výrobky v gumovém kabelu s dvojitou izolací a s bezpečnostním krytím minimálně IP44," radí odbornice.

Foto: OBI

Sob – výška 100 cm, 80 LED žárovek, 24 V. I pro venkovní použití. Cena 1299 KčFoto: OBI

Foto: Jysk

Venkovní závěsné svítidlo Byggvir. 144 žárovek. Cena 349 KčFoto: Jysk

Foto: Vánoční dvůr

Vánoční světelný anděl. Je vysoký 122 cm. Cena 4489 KčFoto: Vánoční dvůr

Foto: Jysk

Stromek Heimdal s LED osvětlením má výšku 86 cm a 126 LED světýlek. Cena 749 KčFoto: Jysk

Svíčky a lucerny

Tradiční vánoční osvětlení interiéru představují svíčky. Při jejich používání je nutné dbát na zvýšenou opatrnost.

„Svíčky musí být pevně přichycené k nehořlavému materiálu, aby mohly dohořet až do konce. Důležitá je jejich stabilita a umístění kolmo k povrchu. V žádném případě nesmí být v blízkosti plamene žádné hořlavé materiály,“ upozorňuje Alena Pobudová z hobbymarketu OBI.

V posledních letech se i v interiéru prosazují rozmanité lucerny a svíčky ve skleněných nádobách, které plamen chrání před zhasnutím třeba při průvanu a vaši domácnost před požárem.

Foto: Apropos

Skleněný svícen ve stříbrné barvě s výraznou patinou na povrchu. Cena 709 KčFoto: Apropos

Foto: Tchibo

Vánoční svíčky 4 kusy s pěknými plstěnými přívěsky za 299 KčFoto: Tchibo

Foto: Bella Rose

Balení 6 kusů kratších svíček, barva světle zelená. Převázáno bavlněnou stuhou, kovová ozdoba není součástí setu. Průměr 2,2 cm, délka 11 cm. Cena za 6 ks je 79 KčFoto: Bella Rose

Foto: Luxurytable

Jednoduché a decentní svícny a dekorace z porcelánu. Cena od 240 Kč za kusFoto: Luxurytable

Foto: Nordic Day

Lucerna Vintage v sobě kombinuje jak minimalistické tvary a linie, tak i jemnost zároveň. Cena 999 KčFoto: Nordic Day

Hledáte raději tipy na vánoční dekorace? Podívejte se na článek Vyzdobte byt ve vánočním duchu. Jaké ozdoby a dekorace vybrat?. Pečete? Bude vás zajímat Kam s vánočním cukrovím: Přece do stylové krabice nebo dózy.

Jaké vánoční osvětlení doma používáte vy? Pokud máte špatné zkušenosti, poraďte čtenářům, čemu se vyhnout.

Reklama