Hlavní obsah

K adventu patří světelné dekorace! Jak si je vyrobit?

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Předvánoční čas je ve znamení světýlek všeho druhu – od svíček adventního věnce až po obrovský strom na náměstí. Máme pro vás pár jednoduchých tipů na dekorace, které skoro nic nestojí, ale přesto navodí tu správnou atmosféru.

Článek

Kolem čtvrté hodiny odpoledne už bývá natolik šero, že vynikne všechno, co svítí. Takže je ideální čas vytvořit si pár dekorací, které budou mít dvě tváře: denní bez světel a noční svítící. Všechny jsou snadné na výrobu a většinou využijete suroviny, které máte doma anebo je lze opravdu levně pořídit. Základem jsou světelné řetězy na baterky dlouhé dva metry – koupili jsme je v tržnici a za kus jsme dali 29 korun. Jsou bezpečné, protože se nezahřívají, a nemůže od nich tedy nic chytit.

Světelný věnec

Věnec, který nejen zdobí, ale v noci může být i skvělým „majákem“ bytu, vyrobíte ze slámového věncového základu, sena či dřevité vlny, světelného řetězu a například břečťanové odnože. Dřevitou vlnu seženete v potřebách pro zvířata, protože slouží jako podestýlka do psí boudy, ale lze ji nahradit třeba senem.

Postup je jednoduchý: kolem základu obtočte světelný řetěz a na něj nití přivažte dřevitou vlnu či slámu tak, aby byla dostatečně načechraná a propouštěla světlo. Pak zezadu připevněte konec řetězu s krabičkou na baterky tak, aby nebyla na první pohled vidět, ale pohodlně jste na ni dosáhli a mohli snadno rozsvítit i zhasnout. Nakonec vše ozdobte břečťanem.

Foto: Jakub Jurdič

Věnec pověste tak vysoko, abyste neměli problém obsluhovat vypínač světelného řetězu. Když koupíte řetěz vhodný ven, pak můžete věncem ozdobit i vchodové dveřeFoto: Jakub Jurdič

Svítící květinová girlanda

Nechce se vám ještě moc do ryze vánočních dekorací? Vyrobte si tuhle snadnou svítící květinovou girlandu. Na okně nebo zrcadle může zůstat po celý rok – ale je prima i do truhlíku s jehličím.

Výroba je velmi snadná: ze dvou druhů různě barevných ubrousků nastříhejte čtverce velké asi 5 × 5 centimetrů. Nemusíte se namáhat měřením ani úzkostlivým dodržováním tvaru – ani na jednom až tak moc nezáleží. Dva čtverečky různé barvy dejte na sebe, přehněte napůl a ohyb v polovině maličko nastřihněte nůžkami tak, abyste vzniklým otvorem provlékli žárovičku světelného řetězu. Pak čtverečky ke konci žárovičky připevněte omotáním nitě – a je hotovo.

Foto: Jakub Jurdič

Použít můžete i zbytky jemnější látky, papírovou utěrku nebo papírový ubrus – jde jen o to, aby se materiál ani netrhal, ani nebyl příliš silný. Výsledek by měl dělat dojem okvětních lístkůFoto: Jakub Jurdič

Světlo v krajkách

I obyčejná sklenice od marmelády se může stát hvězdou bytu či domu, když z ní uděláte svítící vázičku na suché či umělé květiny – anebo do ní umístíte květináč třeba s miniaturní vánoční hvězdou. Romantický nádech dodají krajkové kytičky, které lze vystříhat ze zbytku staré záclony, obruby již nevyužitého ubrusu… Krajku vložte dovnitř okolo stěn sklenice – zakryjete tak světelný řetěz. Sušené či umělé květiny můžete do sklenky vložit přímo, živé květy či květináč dejte nejdřív do nádobky, která zadrží vodu.

Foto: Jakub Jurdič

Do menší sklenky stačí jeden světelný řetěz, do větších dejte klidně dva. Spínací krabičku s bateriemi přilepte na zadní venkovní stranu sklenice průhlednou lepicí páskouFoto: Jakub Jurdič

Svačinový svícen

V zajímavý svícen se může proměnit i zcela obyčejný papírový sáček na svačinu. Stačí do něj udělat děrovačkou otvory tak, aby měly zajímavý tvar – třeba připomínající sněhovou vločku...

Foto: Jakub Jurdič

Papír a svíčka by nešly moc bezpečně dohromady, ale právě při použití světelného řetězu je i tento nápad bezpečný. O to víc, že se dekorace nepoškodí a nerozbije, ani když spadneFoto: Jakub Jurdič

Podzimní miska

Možná také nosíte z procházky v kapsách kaštany, zajímavé kamínky, šišky a občas si přinesete i větvičku šípků nebo zajímavý bodlák. Přesně to jsou suroviny, které stačí dát volně do misky a mezi ně zamotat světelný řetěz. Aby to bylo zajímavé, měla by být nádoba skleněná nebo z materiálu, který propustí světlo.

Foto: Jakub Jurdič

Díky světelnému řetězu se z misky plné šišek stane zajímavá dekorace – a když do ní pak vložíte pár malých lesklých kuliček či ozdob ze stromku, bude chvíli i velmi vánočníFoto: Jakub Jurdič

Světýlka v trávě

Zavařovačka, světelný řetěz a suchá tráva či obilí. Nic víc nepotřebujete, abyste vyrobili tuhle zajímavou dekoraci. A jestli v tomhle ročním období tíhnete spíš k jehličí, tak sklenici s patentním uzávěrem naplňte krátkými větvičkami z jehličnanu. Ať se stane výplní cokoli, je třeba dovnitř nasoukat i řetěz. Krabičku s vypínačem a bateriemi je vhodné nechat venku a přilepit ji k zadní straně sklenice.

Foto: Jakub Jurdič

Nerozsvícená vypadá sklenice spíš jako zásoba cereálií na snídani, ale po osvětlení se zcela proměníFoto: Jakub Jurdič

Jaké dekorace jste letos na adventní dobu vyrobili vy?

Reklama

Související témata:

Načítám