Hlavní obsah

Roztrhané džíny a mix vzorů: Módní styl grunge válcuje trendy!

Foto: Jakub Jurdič

Grungem inspirovanou módu si vyzkoušela naše krásná čtenářka PaolinaFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Grunge. Styl, který nikdy neaspiroval na to, stát se módním, se v podzimní sezoně uchytil na pomyslném vrcholu světových trendů. Vytáhněte kostkovanou košili, roztrhněte džíny a zapomeňte na pravidla!

Článek

Zatímco módní svět skloňuje termíny „novodobý grunge“, grunge jako hudební styl vznikl v polovině 80. let v Seattlu. Největší obliby dosáhl na počátku devadesátých let, za „vlády“ Kurta Cobaina. Pro vyznavače grunge byla nejdůležitější uvolněnost, pohodlí a… absence pravidel. Jejich skříň (nebo podlaha) přetékala kostkovanými košilemi (často je uvazovali do pasu), roztrhanými džínami (díry si vytvářeli sami po vzoru DIY neboli Do It Yourself – udělej si sám), na nohou měli „Martensky" nebo „Conversky“ a nebáli se kombinovat nekombinovatelé.

Když se vrátíme do současnosti, najdeme novodobý trend, který je módou grungerů pouze inspirovaný. Na rozdíl od devadesátých let si ovšem zachovává více ženských prvků a hraje na efekt. „Na první pohled sice může vypadat trochu ošoupaně, v kombinaci s ženskými prvky je ale opravdu chic. Grunge se dá realizovat na více způsobů, každá žena si v něm může najít to své,“ říká stylistka Veronika Králová a připomíná nezvykle ženské podání grunge v kolekci Driese Van Notena pro jaro/léto 2013. Z podzimních kolekcí se tomuto tématu věnoval především Heidi Slimane pro Saint Laurent. A zaměřili jsme se na něj i my. Na „grungerku“ si zahrála naše čtenářka Paolina.

Oblíbený mix vzorů

Zářným příkladem nové interpretace grunge je míchání vzorů, v tomto případě mix kostek a květin, ovšem na dlouhých šatech a za asistence bot na podpatcích. Výsledek je sice rebelský, ale stále ženský.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: šaty (Zara, 1499 Kč), kožená bunda (Vero Moda, 4299 Kč), prsteny (set – KappAhl, 199 Kč, dvojitý prsten – Topshop, 310 Kč, s křížkem – Topshop, 235 Kč), ponožky (Mango, 249 Kč), kožené boty (Baťa, 2999 Kč), psaníčko (Mango, 999 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Kostky nebo květiny? Obojí!Foto: Jakub Jurdič

V šortkách

Květovaná transparentní halenka, koženkové kraťasy a huňatá vesta – to vše zakončené vzorovanými punčocháči a biker boots. Nezbytný je výraz ve stylu móda je mi ukradená. A to i v případě, že jste nad výběrem oblečení strávily desítky minut.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: halenka (Zara, 699 Kč), vesta (H&M, 999 Kč), punčocháče (Calzedonia, 249 Kč), kraťasy (Topshop, 1450 Kč), kožené boty (Mango, 2799 Kč), náramky (set – Topshop, 595 Kč, samostatný – KappAhl, 299 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vyzkoušet můžete i kombinaci květované halenky a huňaté vestyFoto: Jakub Jurdič

Když denim, tak potrhaný

Vynechat nesmíme ani denim a transparentní materiály. Džínová sukně? Jedině roztrhaná. Přes průsvitný top stylistka přehodila bundu ve stylu bomberu a přicvakla náhrdelník.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: průsvitný top (Zara, 599 Kč), bandeau top (Vero Moda, 199 Kč), sukně (Mango, 849 Kč), punčocháče (Calzedonia, 249 Kč), kožené boty (Baťa, 2999 Kč), bunda (KappAhl, 999 Kč), náhrdelník (Zara, 799 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Džínovina? Jedině otrhanáFoto: Jakub Jurdič

Kostky, kostky a kostky

Kostkovaný vzor je synonymem pro grunge, opět jsme ale zůstali jen u jeho inspirace a přidali výrazné náušnice a lodičky. Přestože my jsme se drželi odvážnější kombinace tří kostek, vy můžete jednu ubrat.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: košile (Mango, 799 Kč), kalhoty (Zara, 999 Kč), kabátek (Topshop, 2715 Kč), boty (F&F, 439 Kč), náušnice (Zara, 399 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Kostkovaná košile je základem grunge šatníkuFoto: Jakub Jurdič

…černá!

Ponurá černá. Odrbané kalhoty. Šněrovací boty. Vrstvení. Co více dodávat? Budete-li mít chuť ukázat svou temnější stránku, zkuste to obdobně. Množství náhrdelníků je volitelné.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: triko (KappAhl, 499 Kč), kalhoty (Vero Moda, 2149 Kč), dlouhá košile (Vero Moda, 699 Kč), svetr s koženkovými rukávy (KappAhl, 999 Kč), boty (H&M, 599 Kč), náhrdelníky (KappAhl, 349 Kč/kus)Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pohrát si můžete také s vrstvenímFoto: Jakub Jurdič

Dokážete si představit, že byste některý z prvků grunge módy zapojily do vašeho šatníku? Nebo jde tenhle styl – nestyl totálně mimo vás? Napište nám!

Reklama

Načítám