Hlavní obsah

Rozvod po 20 letech. Z manžela se stala žena

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Byla to láska ze střední. A tahle studentská romantika Petra (40) a Ilony (38) skončila svatbou, společným podnikáním, dvěma dětmi a poklidným spokojeným životem. Po letech ale přišel šok. Petr trval na rozvodu, během něhož se ukázalo, že současně podstupuje změnu pohlaví. Tohle „zemětřesení“ jim pomohla ustát až mediátorka.

Článek

Život někdy lidem nadělí takové zvraty, že ustát je bez pomoci není možné. Pro tyto případy jsou tady mediátoři, kteří veškeré mezilidské spory pomáhají urovnat. Tohle je další příběh z praxe mediátorky Kateřiny Bělkové.

Klid před bouří

Bylo to vyrovnané a vcelku spokojené manželství. Petr a Ilona se potkali na střední, pět let spolu randili, pak se vzali, rozjeli spolu úspěšnou rodinnou restauraci, pořídili si dvě děti. Nikdy sice mezi nimi nebyla extra vášeň, ale láska určitě ano.

Roky běžely, děti rostly, podnikání se rozvíjelo. Vypadali jako dokonalý pár, dokonalá rodina. Jenže najednou, po 15 letech manželství, přišel Petr s tím, že se chce rozvést. „Pro Ilonu to byl naprostý šok. Myslela si, že jsou spokojení, netušila, že by Petr chtěl žít jinak,“ popisuje Kateřina Bělková.

Proto se Ilona logicky snažila situaci nějak řešit. Navrhovala manželskou poradnu, usmiřovací dovolenou, kde vše proberou, prodej restaurace s tím, že začnou pracovat odděleně, aby zamezili ponorce, vymýšlela všechno možné. Ale Petr trval na svém – chce rozvod!

Jdeme od sebe

Iloně tedy nezbývalo nic jiného, než na rozchod přistoupit. Ovšem to nejhorší ji teprve čekalo. Během rozvodového řízení vyšla najevo další šokující záležitost. Ukázalo se, že Petr zároveň s rozvodem podstupuje i změnu pohlaví. „Petr se přestal cítit Petrem a rozhodl se stát ženou. Po tomhle zjištění se Ilona úplně zablokovala a přestala komunikovat. Cítila se zrazená, podvedená a ponížená. A odmítala přistoupit na jakoukoli dohodu, kterou v rámci rozvodu Petr navrhoval,“ vzpomíná Bělková.

Soudce jim proto nařídil sezení s mediátorem jako poslední pokus, jak jejich vztahy v rámci možností stabilizovat a dobrat se nějaké dohody.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Rozvod je vždycky nepříjemný, ale co když vám muž ještě naloží informací, že touží být ženou?Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Nejdřív to nešlo

Ilona byla ale tak zraněná, že mediátora odmítala. „Vlastně místo sebe chtěla poslat právníka, to ale není možné. Po několika týdnech telefonování se rozhodla, že pro ni i pro děti je už tahle situace neúnosná a že nejspíš opravdu potřebují pomoc zvenčí,“ říká Kateřina Bělková.

Během soudního řízení se ale z Petra stala Petra, a o to byla následná setkání u mediátorky citlivější. Ta vizuální fyzická přeměna byla pro Ilonu neuvěřitelně bolestná. „Petra a Ilona dorazily na mediaci ve stavu, kdy nebyly schopné pronést jedinou větu bez vodopádu ostrých slov. Petra se omlouvala, ale Ilona ještě nebyla připravená situaci akceptovat. Musela jsem nařídit oddělené jednání, aby na sebe každým slovem neútočily,“ vysvětluje mediátorka.

Přišlo zklidnění

Jakmile si, nyní už dvě ženy, nestály tváří tvář, emoce mírně vychladly. Obě se dokázaly mediátorce otevřít, svěřit se se svými pocity, vysvětlit, co přesně jim brání v dohodě. Pak přišla chvíle, kdy byly opět schopné se sejít.

„Po dvou sezeních se pak podařilo dojednat, jak si rozdělí podnikání i péči o dospívající děti. Shoda přišla i v tom, jak další kroky citlivě vysvětlí dětem. Jako rodiče zvolili formu rodinné mediace a s mou pomocí jim situaci ohleduplně vysvětlili a pomohli pochopit a přijmout,“ vzpomíná Kateřina Bělková.

Nové uspořádání

Výsledek? Petra zůstala v restauraci, kterou dál provozuje, Ilona si našla nové zaměstnání, a později i partnera. Děti na základě jejich vlastního přání zůstaly v péči matky, ale s Petrou se pravidelně a rády vídají. „A co je nejdůležitější, Petra a Ilona jsou schopné spolu zase komunikovat a řešit věci ohledně výchovy dětí. Koneckonců 20 let společného života se nedá jen tak vymazat,“ uzavírá Kateřina Bělková.

Jména a okolnosti příběhu byly změněny tak, aby nebyla porušena mlčenlivost, ke které se mediátor zavazuje.

Bolí, když se váš letitý partner rozhodně změnit pohlaví. Ale ani pro něj ta situace není snadná, možná dokonce ještě těžší. Žije totiž uvězněná v mužském těle. Tak jako transsexuálka Tereza.

Reklama

Související témata:

Načítám