Hlavní obsah

Pět rad, jak spolu žít šťastně až do konce života

Foto: Galina Kovalenko, Shutterstock.com

Foto: Galina Kovalenko, Shutterstock.com

Reklama

Partnerský život není vždy snadný a obzvlášť po letech je to pěkná dřina. Jak na to, aby vám manželství vydrželo, aby se vám spolu dobře žilo a abyste se pořád milovali?

Článek

Na začátku je divoká zamilovanost a vášeň, díky níž jste slepí k chybám protějšku. Máte pocit, že je dokonalý. Jenže není! Nikdo není bez chyby a v lásce nejde o to, najít dokonalost, ale umět milovat i nedostatky. Přečtěte si pět praktických rad, jak zvládnout přechod ze slepé lásky k stabilnímu silnému citu. Jak si i po letech udržet spokojené manželství?

1. Rozdělte si povinnosti

Nejdřív jste jen dva a povinností není mnoho. Čím déle spolu jste, tím povinností přibývá. Z jednopokojového bytečku je třípokojový, přijdou děti, víc prádla, vaření, všeho. K tomu nějaký domácí mazlíček a péče o chod domácnosti se snadno změní v galeje – pokud ji má na starosti jen jeden z vás.

Nechcete-li zbytek života strávit hádkami, případně se časem dostat k rozvodovému soudu, všechny povinnosti si rozdělte. A dámy, vy se nebojte požádat o pomoc! Jen hulvát vám ji odepře, když mu vysvětlíte, že nemůžete v jednu chvíli vařit večeři, vytírat podlahu, podepisovat dětem úkoly a chystat jim svačiny na zítra. Možná se budete divit, s jakou vervou partner přiloží ruku k dílu. A když bude nejhůř, hodinový manžel je vždy po ruce a nereptá.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Práce v domácnosti se může změnit v galeje – nedopusťte toFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

2. Pozor na zbytečnou kritiku

Tahle rada neplatí pro všechny situace, protože v partnerství je nutné umět sdělit i přijmout kritiku. Ale někdy je kritizování opravdu zbytečné. Když třeba poprosíte partnera, aby umyl okna, není fér je pak po něm přeleštit. Možná tam nějakou šmouhu nechal, ale co je důležitější? Umytá okna, pomoc od partnera, nebo vaše převaha, že to umíte líp? Takovým chováním riskujete, že se na to příště rovnou vykašle.

3. Nezobecňujte

Nejste spolu dva měsíce, takže je jasné, že čas od času dojde k nějaké neshodě. Výměna názorů je v pořádku, ale i hádka má svá pravidla. Pozor na věty začínající „ty vždycky“, „ty nikdy“ a podobně. Takové zobecňování nevede k ničemu dobrému – zabíjíte tím jakékoli šance na diskusi a nalezení kompromisu. Proč by s vámi měl někdo, „kdo nikdy nepřijde včas“, vůbec mluvit o možnosti, že by „někdy včas přišel“?

Vždy řešte jeden konkrétní problém. Dnes jsi přišel pozdě a přidělal mi tím starosti, tak co s tím? Jak se zařídíme do budoucna? Dáš mi příště včas vědět, abych s tím počítala?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Hádkám se většina vztahů nevyhne, ale musí to mít pravidlaFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

4. Nelpěte na hloupostech

Společný život přináší tuny drobností, které vám na sobě vzájemně vadí. Ano, jsou to všechna ta nesklopená záchodová prkénka, vlasy ve vaně, vousy v umyvadle... Říká se, že tisíckrát nic umořilo vola. Ale opravdu všechny tyhle malichernosti stojí za hádky a dusnou atmosféru?

Pokaždé, když vás něco takového naštve, zkuste si vybavit něco, za co partnera milujete. Je skvělý otec a dneska synovi pomohl s úkolem z fyziky? Postaral se o vaši matku, když si zlomila nohu? Uvařil vám skvělou večeři? Není to mnohem víc než nějaké záchodové prkénko? Aby manželství fungovalo, musíte se naučit mávnout rukou nad nedůležitostmi a vážit si toho, co je opravdu zásadní.

5. Stále nové zážitky

Možná s láskou vzpomínáte na výlety, dovolené nebo schůzky, které jste spolu prožili před mnoha lety. Ale co poslední roky? Pokud je to jen sled povinností a každodenních starostí, dřív nebo později na to dojedete. Každý vztah totiž potřebuje palivo stejně jako auto benzin. Pro lásku jím jsou společné zážitky.

Naordinujte si pravidelné společné chvíle, aktivity, které spolu podniknete. Může to být třeba divadlo, večeře, tenis a jednou ročně prodloužený víkend. Ale musí to být jen vaše chvíle, kdy zapomenete na všechny povinnosti. Jednoduše budete jen milenci, ne rodiče, zaměstnanci, podnikatelé, dcery ani synové stárnoucích rodičů.

Společné zážitky jsou jedna věc a osobní prostor druhá. Přečtěte si 6 důvodů, proč vztahu prospívá nebýt pořád spolu.

Reklama

Související témata:

Načítám