Hlavní obsah

Moderní fenomén: Rozvodové hotely! Zkusili byste je i vy?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend pro dva s výbornými hotelovými službami, skvělým jídlem a procházkami? Zní to jako ideální plán pro každý pár! A co kdyby vám někdo řekl, že až z hotelu vyjdete, budete rozvedení? Tenhle nápad nizozemského podnikatele začíná slavit úspěchy po celém světě.

Článek

Šampaňské, královsky velké a pohodlné postele, bohaté menu. Luxusní resort však netěží z romantiky, ale využívá rostoucího trendu rychlých rozvodů. Nabízí proto exkluzivní balíček, který umožňuje párům ukončit manželství během jediného víkendu, a to s mediátory a právníky po ruce. Ti shánějí potřebné doklady a celý proces velmi usnadňují. Kdo s tímhle nápadem přišel a kde všude jsou rozvodové hotely k mání?

I špatné příklady táhnou

Přišel, viděl, zhrozil se... A začal přemýšlet, jak by se to dalo udělat jinak. To je v krátkosti příběh Jima Halfense. Podnikavý Nizozemec byl svědkem dost nepříjemného rozvodu svého nejlepšího přítele. Usoudil, že by bylo dobré, aby se lidé rozváděli ve větším klidu a bez zbytečných rušivých elementů. Dostal skvělý nápad, jak toho dosáhnout – a zároveň tak vyplnil díru na trhu. Začal spolupracovat s několika nizozemskými hotely a ty začaly být označované jako rozvodové.

Nápad se zalíbil a společnost se rozrostla do Spojených států, v roce 2017 se otevřel první rozvodový hotel ve Velké Británii a do roku 2019 se plánuje rozšíření také do Austrálie. Jelikož za zvyšujícím se počtem hotelů stojí rostoucí poptávka, není vyloučené, že se nějaké to zařízení objeví i blíže České republice.

Foto: krivinis, Shutterstock.com

Rychlý rozvod v hotelu je stále populárnější. Není to ovšem pro každéhoFoto: krivinis, Shutterstock.com

Hlavně rychle a „bezbolestně“

Celý proces probíhá tak, že se pár ubytuje v oddělených pokojích a poté se partneři sejdou s odborníky. Právníci, zprostředkovatelé, finanční poradci a v případě potřeby i terapeuti si vyžádají nacionále a dokumenty a okamžitě začnou pracovat na rozvodu. To všechno za zlomek času, který by trvalo standardní rozvázání svazku. Klienti si zatím užívají nabídky pětihvězdičkového hotelu, absolvují lázeňské procedury a vychutnávají si dobré jídlo. Žádné hádky, měsíce vyjednávání nebo nežádoucí přítomnost dětí.

„Rozvody stojí hodně peněz a času, u nás to můžete stihnout za dva až tři dny,“ nechal se slyšet Jim Halfens pro ABC News. Jakmile jsou potřebné materiály podepsány, stačí je jen odnést k soudu, aby mohl být rozvod dokončen. Pak už záleží jen na rychlosti soudce. Cena této služby, tedy pobytu a intenzivního rozvodového servisu, se podle náročnosti případu se v přepočtu pohybuje od 64 900 do 210 000 korun. A těch, kdo uvedenou částku rádi investují, přibývá.

Rozvodový víkend není pro každého

„Všechno se odehrává na neutrálním území, v uvolněném prostředí se vším pohodlím. Nikdy vás nebudeme považovat za klienta, ale za VIP hosta. Dovolte nám, abychom vám sloužili a podpořili vás při řešení vašeho rozvodu tak, jak jen je to možné,“ píše se na webových stránkách společnosti, která provozuje rozvodové hotely. Mají jen jedinou podmínku: pár spolu při příjezdu do hotelu musí mluvit.

A co na takové rozvody říkají psychologové? Sharon Draper z Austrálie se pro britský deník Daily Mail nechala slyšet, že „rozvodové víkendy“ mohou snížit negativní dopad celého nepříjemného procesu. „Je-li však situace napjatá a partneři spolu válčí nebo se chovají dětinsky, nemusí se vždy jednat o dobrý nápad,“ uvádí psycholožka. Je tedy jasné, že tato služba není pro všechny, což ostatně potvrzuje i Lenka Černá, koučka partnerských vztahů ze Školy pro ženy.

„V případě, že se lidé rozvádějí, většinou mezi nimi není dobré klima a každý zvlášť potřebuje svůj čas i prostor. Je skvělé, když spolu lidé perfektně vychází, i když bourají manželství, avšak v mé praxi se s takovými páry setkávám zhruba ve dvou procentech případů. Nejsem si tedy jistá, jestli je takový model funkční. Naopak to může vést k ještě k většímu traumatu, když jsme s protějškem intenzivně, navíc v krásném prostředí,“ říká zmíněná odbornice s tím, že může vzniknout nový prostor pro hádky, výčitky a emoční zraňování.

„Já osobně bych takový pobyt klientům spíše nedoporučovala. Ostatně, ozdravný pobyt si mohou užít v momentě, kdy budou rozvedení. Není přece vyloučeno, že si svatbu nakonec zopakují,“ varuje Lenka Černá. Je to prostě risk, nicméně mnohým evidentně ulehčuje život.

Když manžel přijde s tím, že je gay

„Po 35 letech manželství jsem se dozvěděla, že manžel Paul je gay,“ popisuje jistá Jane, která nechtěla válčit ani o děti, ani o peníze, a proto se rozhodla pro tento typ rozvodu. „Zůstali jsme přátelé, ale bylo jasné, že manželství se chýlí ke konci. Rozvodový hotel spoustu věcí usnadnil a vzhledem k situaci se v podstatě jednalo o příjemnou zkušenost. Mohu jen doporučit,“ svěřila se teď již rozvedená Britka, jež si službu našla na internetu. Tak třeba se skutečně něco takového zanedlouho poštěstí i našincům. Co na tenhle nápad říkáte?

Nechali byste se rozvést rychle v hotelu, nebo dáváte přednost „klasickému“ postupu?

Načítám