Hlavní obsah

Růžová čelovka či nerozbitné brýle aneb Co s sebou pod stan?

Foto: Tchibo

Foto: Tchibo

Reklama

Táboření uprostřed hlubokých lesů, horská turistika i vodácké výlety představují letos téměř jedinou jistotu, jak si užít dovolenou na plné obrátky. Vyrazte s partnerem nebo celou rodinou pod stan a objevte kouzlo české přírody. Co se vám bude hodit při nocování v divočině?

Článek

Pozvolné otevírání hranic s cizími státy je sice na programu následujících dní, ale vycestovat do některých zemí světa se ani o letních prázdninách neobejde bez nepříjemných komplikací. Exotické moře si tedy mnozí raději odepřou.

Pokud jste i vy přehodnotili původní plány a oblíbené turistické destinace škrtli ze svého kalendáře, užijte si zasloužený odpočinek na domácí půdě. Koneckonců takové stanování slibuje dobrodružství i originální zážitky, na které budete vzpomínat celý život. Jak si tedy zpříjemnit pobyt mimo luxus hotelového apartmá?

Sladké sny a rychlá večeře

Nejdůležitější položkou při balení na dovolenou v přírodě je samozřejmě kvalitní stan. „Dnes je tolik druhů stanů v různém cenovém rozpětí, že si můžete vybírat dle svých požadavků přesně na míru. Pakliže jedete s rodinou, nemusíte dělat žádné kompromisy a ani dvoumetroví čahouni se ve stanech nemusejí ohýbat. A když vyberete stan s nafukovací konstrukcí, nafouknete ho bez práce za minutu a půl,” vysvětluje Vít Hruška z Výstavy stanů a vybavení do přírody, která bude probíhat od konce května v Praze Letňanech.

Nejen tam si ale můžete na vlastní kůži vyzkoušet, jaký přístřešek, ale i spacák nebo jiné všelijaké nezbytnosti na stanování, kempování či táboření vám budou nejvíce vyhovovat. Skvělou vychytávkou je i jednorázový ekologický gril, který se rozpálí během 5 minut a po dobu jedné hodiny udrží žár. Po použití ho jednoduše spálíte a nebojte, žádné škodliviny na místě nezůstanou. Při přípravě večeře oceníte křesadlo, s jehož pomocí vyčarujete oheň i za deštivého počasí. A jakmile zas vysvitne sluníčko, budou se vám hodit nerozbitné brýle.

Foto: Archiv firem

Na foto: 1. ekologický gril na jedno použití Casus Grill (prodává 4camping), 259 Kč; 2. stan Trimm Magnum pro 3 až 4 osoby (prodává 4camping), 3984 Kč; 3. unisex sluneční brýle pro outdoorové aktivity včetně střelby Wiley X, 2890 Kč; 4. křesadlo s výdrží 3000 zážehů Light My Fire (prodává Alza), 341 Kč; 5. spacák s extra nízkou váhou a malým objemem Husky, 1183 KčFoto: Archiv firem

Stylově uprostřed lesa 

Aktuálních trendů se nemusíte vzdávat ani během pobytu v přírodě. „Poslední dobou se rozdíly mezi outdoorovým oblečením a módou, kterou seženete v běžných řetezcích nebo dokonce zahlédnete na přehlídkových molech, stírají. Kapsáče se dnes s velkou pompou nosí do města či kanceláře a na výsluní se loni vrátily i větrovky,“ říká stylistka Markéta Škaldová.

Foto: Archiv firem

Na foto: 1. lehká bunda Urban Classics (prodává About You), 907 Kč; 2. boty s OrthoLite stélkou Converse, 3090 Kč; 3. cargo kalhoty H&M, 599 Kč; 4. žlutá mikina Levi's, 1499 Kč; 5. praktická ledvinka Lindex, 499 Kč; 6. náhrdelník s mývalem BeWooden, 490 KčFoto: Archiv firem

Zkrášlující pomocníci

Bez kosmetických rituálů by se neobešla snad žádná žena, ale ve ztížených podmínkách, daleko od vymazlené koupelny, je péče o pleť, vlasy i tělo přece jen malinko náročnější. Se správnými beauty pomocníky  si však poradíte za každých okolností. Vatové tamponky vyměňte za ty z biobavlny, které snadno přeperete a nezaberou tolik místa v batohu, místo tekutéto šamponu vsaďte na tuhou variantu nebo účes osvěžte praktickými ubrousky, které dokážou absorbovat přebytek oleje během pár chvil.

Foto: Archiv firem

Na foto: 1. pratelné tamponky z biobavlny Bamboolik, 249 Kč; 2. hydratující kokosový šampuk Lush, 280 Kč; 3. ubrousky se suchým šamponem Biovène (prodává Marionnaud), 179 Kč; 4. multifunkční karta Victorinox, 1119 Kč; 5. rychleschnoucí ručník z mikrovlákna Nabaiji (prodává Decathlon), 279 KčFoto: Archiv firem

Praktická i šik!

Krajkové spodní prádlo s čistým svědomím zapomeňte doma a investujte do sportovní podprsenky, která vás nebude omezovat v pohybu. Součástí stanovací výbavy by rovněž měly být pohodlné tenisky a batoh, do něhož zabalíte všechny nezbytnosti. Podobné kousky seženete i v krásných pastelových barvách, takže při nákupech už nemusíte volit mezi tím, zdali se obléknete prakticky, nebo stylově.

Foto: Archiv firem

Na foto: 1. volné tričko Rainbow (prodává Bonprix), 349 Kč; 2. růžové tenisky Nike (prodává Humanic), 1199 Kč; 3. sportovní podprsenka Panache Sports (prodává Caresse), 1049 Kč; 4. džínové kraťasy GAP (prodává Zalando), 1040 Kč; 5. slaměný klobouk C&A, 350 Kč; 6. batoh s potiskem kaktusů Burton (prodává Zalando), 1680 KčFoto: Archiv firem

Praktické vychytávky pro radost 

Máte už vybraný stan, spacák i oblečení, ve kterém se vydáte na toulky přírodou? Pak už zbývají jen roztomilé vychytávky, díky nimž si zpříjemníte výlet na maximum. Hrníček na kafe s motivem jelena vám bude dělat společnost hned v autě, růžovou čelovku oceníte při čtení praktických rad pro kempování a skládací svítilnu můžete použít třeba místo romantické svíčky. A víte, jak se chránit proti klíšťatům?

Foto: Archiv firem

Na foto: 1. bambusový hrnek Ecoffee (prodává Zemito), 280 Kč; 2. kempingová svítilna Goal Zero (prodává Moris Distribution), 790 Kč; 3. knížka Na všechno připraveni, dobré rady pro kempování, Marco Polo (prodává Knihy Dobrovský), 269 Kč; 4. růžová čelovka Ledlenser, 990 Kč; 5. třípatrový jídlonosič Lock-Lock (prodává decoDoma), 319 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám