Hlavní obsah

Izolepa proti klíšťatům aneb Vychytávky pro přežití v přírodě

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pobytu v přírodě o napínavé situace nebývá nouze. Nemusíte s sebou tahat plný bágl udělátek pro případ nouze. Určitě si ale přibalte lepicí pásku nebo alobal. Možná se podivíte, k čemu se vám budou hodit.

Článek

Ať už se chystáte vyrazit v létě stanovat, nebo jen tak chodit na túry, praktické tipy vám jistě přijdou vhod. Nečekané situace totiž zvládnete pomocí obyčejných věcí, které běžně využíváte v kuchyni nebo kanceláři. Dejme tomu bublinková fólie, která se dává do krabic kvůli ochraně přepravovaného zboží. Je lehká, skladná, poměrně slušně izoluje a zabere o dost méně místa než klasická karimatka. Zkuste si tentokrát vzít s sebou velkou bublinkovou fólii. Večer si ji rozprostřete pod spacák a uvidíte, že se vyspíte dorůžova.

Tři kouzla s lepicí páskou

Budete se divit, ale izolepa vám může na cestách vytrhnout trn z paty, tak si ji nezapomeňte přidat do batohu. Prozradíme vám, k čemu ji využijete. Pokud jste podcenili skutečnost, že je sezona klíšťat v plném proudu a nevzali si s sebou repelent, právě lepicí páska vás ochrání. Při toulkách přírodou rovnou zapomeňte na kraťasy a oblékněte si dlouhé kalhoty. Nohavice nastrkejte do ponožek a kolem kotníků je pořádně omotejte izolepou. Zabráníte tak klíšťatům, aby se po vás promenádovala a pak vám doslova pila krev.

K létu neodmyslitelně patří i otravné mouchy, které lezou pořádně na nervy. Provizorní, ale docela účinnou mucholapku budete mít hotovou raz dva. Z lepicí pásky nastříhejte delší proužky a rozložte je lepkavou stranou nahoru.

Když izolepu zkroutíte, vznikne celkem šikovná šňůra. Žádná velká paráda to není, ale postačí na usušení oblečení, pokud se nestihnete včas schovat před letní přeháňkou. Tímto náhradním „provázkem“ můžete také připevnit baterku ke stromu nebo ke stanové tyči.

Foto: Gerald Bernard, Shutterstock.com

Taková drobnost, jakou je lepicí páska, vám může v přírodě pomyslně vytrhnout trn z patyFoto: Gerald Bernard, Shutterstock.com

Na vlhko a špínu platí alobal

Určitě nic nezkazíte, když si přibalíte kousek alobalu. Pravděpodobně budete při táboření rozdělávat oheň a máloco dokáže člověka tak vytočit, jako je marné škrtání navlhlými zápalkami. Raději je proto hned při nákupu zabalte do alobalu, aby se k nim vlhkost nedostala.

Jeho izolační vlastnosti využijete i v případě, že někde zapomenete karimatku. Alobal prostě rozložte pod spacák, bezpečně ho ochrání před případným promočením.

Skvěle zafunguje i při „mytí“ nádobí. Když potřebujete vyčistit napálený kotlík nebo rošt, zmuchlejte kus alobalu do koule a použijte ji místo drátěnky k odstranění nečistot.

Smola má smůlu

Nebývá výjimkou, že si vyhlédnete pohodlný pařez, hezky se usadíte k odpočinku či ke svačině a pak si odnášíte nepříjemnou památku v podobě pryskyřice neboli smoly či smůly nejen na kalhotách, ale i na pokožce. Máte-li s sebou máslo nebo margarín, je vyhráno. Trochu tuku vetřete do místa, na němž smůla ulpěla, a jemně promněte. Potom skvrnu dočistěte mýdlovou vodou.

Nejen s pryskyřicí, ale i s ostatními lepkavými nečistotami si s přehledem poradí také obyčejný šampon na vlasy. Podívejte se na dalších deset fíglů: šampon zachrání sražený svetr i opraví odřené boty.

Mýdlo na dobrou noc

Párkrát nestihnete ráno spacák vyvětrat a už je to tady. Jednou večer ho rozbalíte a zjistíte, že se z něj line tak nepříjemný odér, že se vám do něj ani nechce vlézt. Přitom máte skvělý „deodorant“ po ruce. Pokaždé, než spacák zabalíte, do něj vložte toaletní mýdlo. Před spaním ho vyndejte a pak už si jen nechte něco hezkého, a hlavně voňavého zdát.

Máte nějaké osvědčené tipy na „úsporné“ balení zavazadla? Můžete se nechat inspirovat našimi Vychytávkami na dovolenou: Takhle zabalíte lahev, make-up i náušnice

Reklama

Načítám