Hlavní obsah

Rychlovka s vůní lesa: Křupavé slané koláčky s houbovou náplní

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte mezi milovníky houbaření? Tak to máte určitě doma po víkendu čerstvé houbové úlovky. Rychle se pusťte do přípravy těchto jednoduchých, ale chuťově dokonalých koláčků. Budete nadšeni.

Článek

Křupavé slané těsto se špetkou tymiánu a voňavá houbová náplň se sýrem vás okouzlí. Podle receptu můžete připravit i jeden velký koláč v klasické kulaté formě, ale z malých formiček koláčky snadno vyjmete, krásně vypadají a skvěle se servírují. Jestli nepatříte mezi milovníky houbaření nebo zkrátka máte smůlu a chodíte domů z lesa s prázdnou, nenechte se odradit a klidně sáhněte po žampionech z obchodu.

Houbové koláčky

Na 6 koláčků budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 1 vejce, 125 g másla, lžičku soli, lžičku nasekaného tymiánu

Na náplň: 400 g čerstvých hub, 3 jarní cibulky, 3 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, 400 g lučiny nebo jiného krémového sýra, 3 vejce, 100 ml 31% smetany,  sůl, pepř, lžíci nasekané petrželky

Postup: Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte pokrájené máslo, vejce a tymián a vypracuje hladké těsto. Vyválejte a vykrojte z něj šest koleček o něco větších, než jsou formičky. Ty vymažte máslem a těstová kolečka do nich přeneste. Dejte do ledničky. Houby očistěte a nakrájejte na kousky. Jarní cibulky nasekejte. Na pánvi nechte rozpálit olej a houby spolu s cibulkami na něm opečte. Pak přihoďte petrželku, prolisovaný česnek a nechte provonět. Směs osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte sýr, prohřejte, důkladně promíchejte a rozdělte do formiček. V misce rozšlehejte vejce, smetanu, podle chuti sůl a pepř a nalijte na houbovou náplň. Koláčky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 až 25 minut.

Tip: Pro zdravější variantu můžete polovinu mouky nahradit moukou pohankovou či špaldovou.

Milujete houbaření? Pokud ano, jaké dobroty z hub připravujete nejčastěji?

Reklama

Načítám