Hlavní obsah

Nejlepší houbové recepty: Na těchto 5 jídlech Češi ujíždějí!

Foto: Arkadiusz Fajer, Shutterstock.com

V posledních dnech pořádně zapršelo, pořádně nás potrápilo slunko a to je ideální kombinace pro růst hub. Slavnostně tedy můžeme oznámit: ve velké části republiky byla konečně zahájena houbařská sezona!

Článek

Když jsme v redakci vybírali, které houbové recepty do top 5 patří, málem se strhla bitka. Musí tam být kulajda? Nebo radši bramboračka? A co vepřové maso na houbách? Patří do výběru také? Nakonec jsme vybrali pět nejzajímavějších jídel, která vás snad budou dostatečně inspirovat k brzkému rannímu výletu do lesa. Řízky, bramboračku a maso na houbách jsme nakonec odložili až na podzimní houbaření, takže se nebojte, i těchto skvělých receptů se dočkáte.

Houbový guláš

Na 4 porce potřebujete: 500 g čerstvých hub, 2–3 cibule, 75 g sádla, 2 lžičky gulášové papriky, 1 lžičku drceného kmínu, 1–2 lžíce hladké mouky, 700 ml hovězího nebo drůbežího vývaru, sůl, pepř, 2 stroužky česneku a majoránka na dochucení

Postup: Houby očistěte a nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte sádlo a cibuli s houbami na něm osmahněte. Zaprašte paprikou, kmínem a moukou a nechte koření rozvonět a pustit barvu. Podlijte vývarem, důkladně promíchejte a uvařte houby doměkka. Dochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem a majoránkou.

Smetanová omáčka z hub

Na 4 porce potřebujete: 75 g másla, 250 g lesních hub, 1 cibuli, 1 lžíci hladké mouky, sůl, pepř, drcený kmín, 250 ml smetany ke šlehání

Postup: Na jedné lžíci másla osmahněte houby pokrájené na kousky. V jiné nádobě zpěňte na zbytku másla najemno nakrájenou cibuli. Zaprašte moukou, osolte, opepřete a přidejte drcený kmín. Usmažte hnědou jíšku. Zalijte smetanou a metličkou prošlehejte, aby se neudělaly hrudky. Vložte houby a provařte doměkka. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Foto: teleginatania, Shutterstock.com

Populární smaženice zaujímá přední místo ve zlatém fondu české lidové kuchyně

Smaženice

Na 4 porce potřebujete: 2 lžíce sádla, 1 cibuli, 500 g hub (ideálně směs hodně druhů), 2 lžičky kmínu, sůl, pepř, 2 lžíce krupice, 3 vejce

Postup: Sádlo rozehřejte v kastrolu a osmahněte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte pokrájené houby, kmín, sůl, pepř a krupici a nechte podusit. Houby pustí dostatek vody samy, takže je nemusíte podlévat. Vejce prošlehejte, vlijte k měkkým houbám a nechte chvíli stát. Pak promíchejte, stáhněte z plotny a podle potřeby moment počkejte, až smaženice dojde. Podávejte ihned, nejlépe s čerstvým chlebem.

Kulajda s čerstvými houbami

Na 4 porce potřebujete: 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce másla, 6 brambor, 200 g čerstvých hub, 2–3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, sůl, pepř, 1 lžičku kmínu, 1 kelímek zakysané smetany. Na dochucení: ocet, cukr. K podávání: čerstvý kopr, 4 vejce

Postup: Z hladké mouky a másla usmažte světlounkou jíšku. Zalijte asi 600 ml vody nebo kuřecího vývaru a prošlehejte, aby nevznikly hrudky. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, na kousky pokrájené houby a koření. Patnáct minut vařte doměkka, pak koření vyndejte a vmíchejte smetanu. Dochuťte cukrem a octem a podávejte posypané koprem a se ztracenými vejci.

Houbové flíčky

Na 4 porce potřebujete: 500 g fleků, rostlinný olej, 300 g bílého zelí, 1 cibuli, 200 g čerstvých hub, sůl, pepř, drcený kmín, 3 vejce, asi 50 ml mléka

Postup: Fleky uvařte podle návodu na obalu doměkka. Sceďte je a promíchejte s olejem, aby se neslepily. Zelí nakrájejte na čtverečky a na dvě minuty vložte do vroucí vody, poté sceďte. Troubu zapněte na 200 °C. V hluboké pánvi na oleji osmahněte jemně nakrájenou cibuli, potom vložte na kousky nakrájené houby, sůl, pepř a kmín a duste zhruba 10 minut doměkka. Houbovou směs smíchejte se zelím a fleky a přendejte do vymazaného pekáčku. Vejce prošlehejte s mlékem – vše jimi zalijte a asi 25 minut zapečte dozlatova.

A které houbové recepty patří mezi vaše nejoblíbenější? Vyzkoušejte naši šťavnatou sekanou s houbami.

ynezorPumanzeSaNyknalC