Hlavní obsah

Rychlý fit jablečník na plech: s přesnídávkou a bez lepku

Hodnocení:
(159)
Foto: Viktorie Hrazdílková
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Jablka k podzimu neodmyslitelně patří a s tímto zdravým jablečným koláčem si zamlsají i celiaci a lidé, kteří se vyhýbají bílému cukru, mouce, lepku a laktóze. Koláč ocení zejména milovníci kokosu, protože základ těsta tvoří kokosová mouka.

Ingredience pro:
1 formu 24 × 20 cm
Na těsto
  • 120 g kokosové mouky
  • 1 vejce
  • 1 sklenička jablečné přesnídávky
  • 30 ml kokosového oleje
  • 30 g kokosového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 jablko
  • moučkový cukr na posypání
Článek

Postup

Krok 1: Začnete tím, že smícháte kokosovou mouku s kokosovým cukrem, skořicí a práškem do pečiva. Koláč bude díky kokosové mouce bohatší na zdraví prospěšnou vlákninu. Kokosový cukr má zase oproti cukru řepnému a třtinovému o něco méně kalorií i sacharidů – a to se počítá.

Krok 2: Do směsi přilijte cca 100 g jablečné přesnídávky (vyberte nedoslazovanou, abyste se vyhnuli cukru navíc), vejce a kokosový olej (je-li tuhý, rozpusťte ho). Těsto dobře promíchejte. Jak vyrobit domácí přesnídávku bez cukru?

Krok 3: Těsto rozprostřete do formy vyložené pečicím papírem a na něj rozložte jablko nakrájené na menší kostičky (kostky jablek můžete předem smíchat s trochou skořice).

Krok 4: Jablečný koláč pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Před podáváním ho můžete lehce poprášit moučkovým cukrem.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Díky kokosové mouce s vlákninou má koláč nízký glykemický index, a vyhnete se tak nejen vlčímu hladu, ale i rozkolísání hodnot krevního cukru

Máte rádi tradiční moučníky s jablky? Vyzkoušejte nejlepší křehký koláč na plech s jablky nebo nepečený jablečník se sušenkami.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek