Hlavní obsah

Křehký jablečník

Hodnocení:
(996)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Můj nejoblíbenější koláč z jablek. Je nekomplikovaný, křehký, lahodný a mile starosvětský. I když jedno úskalí má – nejlépe chutná, když se trochu rozleží, a ubránit plech před rodinnými nájezdy není snadné.

Ingredience pro:
1 plech
Na těsto budete potřebovat:
  • 500 g hladké mouky
  • 130 g cukru moučka
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 250 g másla
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička citronové kůry
Na náplň:
  • 1000 g jablek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 špetka mletého hřebíčku
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte vejce, lžičku prášku do pečiva, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, kysanou smetanu a studené máslo nakrájené na kostičky. Rychle vypracujte soudržné hebké těsto, rozdělte jej na poloviny, zabalte do fólie a nechte krátce odpočinout v lednici, postačí 20 minut.

Krok 2: Na náplň nastrouhejte jablka a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Přidejte skořici a mletý hřebíček, případně můžete chuť doladit malým množstvím cukru nebo citronovou šťávou, podle kyselosti jablek a vašich preferencí.

Krok 3: Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Vyválejte polovinu těsta do tvaru obdélníku o výšce asi půl centimetru. Já to dělám mezi dvěma papíry na pečení – s těstem se tak dobře pracuje (a neušpiním vál). Vyválené těsto přeneste i s papírem na plech, vrchní papír odstraňte.

Foto: Autorka

V průběhu válení můžete okrajové části těsta nožem odkrojit a přiložit tam, kde je těsta méně, bez problémů se spojí a vy vytvarujete opravdu pravidelný obdélník

Krok 4: Lžící poklaďte náplň na těsto tak, aby na každé straně zůstal volný asi 1,5 cm široký okraj. Druhý plát těsta vyválejte stejným způsobem (snažte se jej ale udělat o malý kousek větší než spodní) a přeneste na náplň. Vidličkou spojte okraje a celý povrch vidličkou opatrně propíchejte.

Krok 5: Pečte 2535 minut, až povrch těsta začne zlátnout. Ke konci pečení hlídejte spojené okraje, budou tmavší a křupavější, neměly by být však spálené. Hotový koláč nechte vychladnout a rozležet alespoň dvě hodiny, nejlépe ale chutná druhý den.

Krok 6: Odleželý koláč nakrájejte na kostky a podávejte zlehka posypaný moučkovým cukrem.

Zužitkujte i jiné plody podzimu a upečte si hruškový dort a dýňové lívanečky nebo udělejte hruškové čatní!

ynezorPumanzeSaNyknalC
25. 11. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.