Hlavní obsah
3,0
(1232)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Skvělý koláč z jablek. Je nekomplikovaný, křehký, lahodný a mile starosvětský. I když jedno úskalí má – nejlépe chutná, když se trochu rozleží, a ubránit plech před rodinnými nájezdy není snadné.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 130 g cukru moučka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 ks vejce
  • 250 g másla
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička citronové kůry
Náplň
  • 1 000 g jablek
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka hřebíčku
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte vejce, lžičku prášku do pečiva, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, kysanou smetanu a studené máslo nakrájené na kostičky. Rychle vypracujte soudržné hebké těsto, rozdělte jej na poloviny, zabalte do fólie a nechte krátce odpočinout v lednici, postačí 20 minut.

02.

Na náplň nastrouhejte jablka a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Přidejte skořici a mletý hřebíček, případně můžete chuť doladit malým množstvím cukru nebo citronovou šťávou, podle kyselosti jablek a vašich preferencí.

03.

Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Vyválejte polovinu těsta do tvaru obdélníku o výšce asi půl centimetru. Můžete to dělat mezi dvěma papíry na pečení – s těstem se tak dobře pracuje (a neušpiníte vál). Vyválené těsto přeneste i s papírem na plech, vrchní papír odstraňte.

Foto: Autorka

V průběhu válení můžete okrajové části těsta nožem odkrojit a přiložit tam, kde je těsta méně, bez problémů se spojí a vy vytvarujete opravdu pravidelný obdélníkFoto: Autorka

04.

Lžící poklaďte náplň na těsto tak, aby na každé straně zůstal volný asi 1,5 cm široký okraj. Druhý plát těsta vyválejte stejným způsobem (snažte se jej ale udělat o malý kousek větší než spodní) a přeneste na náplň. Vidličkou spojte okraje a celý povrch vidličkou opatrně propíchejte.

05.

Pečte 25–35 minut, až povrch těsta začne zlátnout. Ke konci pečení hlídejte spojené okraje, budou tmavší a křupavější, neměly by být však spálené. Hotový koláč nechte vychladnout a rozležet alespoň dvě hodiny, nejlépe ale chutná druhý den.

06.

Odleželý koláč nakrájejte na kostky a podávejte zlehka posypaný moučkovým cukrem.

Zužitkujte i jiné plody podzimu a upečte si hruškový dort a dýňové lívanečky nebo udělejte hruškové čatní!

Související témata:

Načítám