Hlavní obsah
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Dýně k podzimu jednoznačně patří. A uplatní se nejen ve slaných pokrmech, ale i při pečení sladkého. Zkuste například voňavý dýňový perník.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 25 × 30 cm
Dýňové pyré:
  • 1 ks malá dýně hokaido
Dýňový perník:
  • 1 ks jablek
  • 1 ks citronu
  • 2 ks vejce
    3
  • 130 g třtinového cukru
  • 230 g dýňového pyré
  • 80 g řepkového oleje
  • 100 ml mléka
    7
  • 180 g celozrnné špaldové mouky
    1
  • 180 g hladké mouky
    1
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 1 sáček kypřicího prášku do perníku
    1
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 špetka soli
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

K pečení dýňového perníku můžete využít celozrnnou či světlou mouku anebo ji namíchat, jak je uvedeno v receptu. Celozrnná zvyšuje biologickou hodnotu pokrmů obecně - dodává jim minerály i vitaminy a také vlákninu. K doslazení můžete použít nějaké alternativní sladidlo, jako je erythritol nebo xylitol. Samozřejmě nic nepokazíte ani medem.

01.

Dýni rozkrojte napůl a vydlabejte semínka. Řeznou stranou dolů ji položte na plech vyložený pečicím papírem. Aby se upekla rychleji, můžete ji ještě překrojit na čtvrtiny, ale ty spojte k sobě, aby na plechu dýně pořád tvořila uzavřenou polovinu. Pečte při 190 °C cca 50 minut doměkka.

02.

Upečenou dýni nechte vychladnout na tácu nebo talíři. Po vychladnutí vydlabejte dužinu lžící (slupku vyhoďte) a rozmixujte na hladké pyré. Pyré vydrží 3 dny v lednici anebo 3 měsíce v mrazáku.

03.

Jablko rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jádřinec. Pak jablko nakrájejte na tenké klínky, rozprostřete po prkénku nebo talíři a dobře pokapejte citronem, aby nezhnědlo.

04.

Vejce s cukrem prošlehejte metlou. Přidejte dýňové pyré, olej, mléko a dobře promíchejte.

05.

Ve vedlejší míse smíchejte mouky, kakao, kypřicí prášek, skořici a malou špetku soli.

06.

Sypkou směs důkladně promíchejte s tekutou dýňovou směsí. Těsto nalijte do pekáče vyloženého pečicím papírem a uhlaďte vařečkou. Jablka rozprostřete vedle sebe na povrch těsta.

07.

Perník pečte při 170 °C 40 minut. Krájejte až po vychladnutí. Můžete podávat s javorovým sirupem k přelití.

Dýně, královny podzimní kuchyně

Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?

(Ne)tradičně: Máslo | Džem | Kompot | Noky

Načítám