Hlavní obsah

Rýma: Jak vyzrát na nejčastější podzimní nemoc?

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo nosu bambule, skelné oči a hlas jak po bujarém večírku – někdy rýma zazlobí jen těmito příznaky, jindy přinese riziko širší infekce dýchacích cest či uší. Existuje ovšem účinná léčba i prevence.

Článek

Traduje se, že léčená rýma trvá týden a neléčená sedm dní. Nevzdávejte to předem, taková beznaděj to není. Ulevit si a urychlit kurýrování můžete hned několika způsoby.

Když pomineme alergickou rýmu, u níž nákaza nehrozí, infekční rýma se šíří agresivně všude tam, kde kýchá a smrká nemocný. Přenáší se vzduchem i přes neumyté ruce. Zatímco alergickou rýmu zaženou nejlépe antihistaminika, mírnící reakci těla na alergen, na virovou lze vytasit vícero zbraní.

1. Horká pára umí divy

Inhalování páry nad mísou s horkou vodou plus pár kapek tea tree oilu, dýchací cesty pročistí a zvláční (také si můžete pořídit do květináče rýmovník). Pro maximální efekt téhle ozdravné kúry si přes hlavu přehoďte ručník. Pozor na opaření.

2. Čaj, voda, polévka

Rýma odvádí z těla tekutiny, doplňujte je proto během celého dne. Voda hydratuje, bylinný čaj léčí a vývar zahřeje, uvolní nos a dodá organismu živiny. Kladivem na bacily je také poctivá česnečka.

Foto: borzywoj, Shutterstock.com

Česnečka jsou tři výhody v jednom. Doplníte tekutiny, živiny a vitaminyFoto: borzywoj, Shutterstock.com

3. Vitaminový doping

Imunitu a přirozené léčení nastartuje zvýšená dávka vitaminů C a D. Vitaminu D má většina Čechů v zimě nedostatek (z čeho ho rychle načerpat). Zhoršená obranyschopnost organismu je pak jedním z důsledků. Rychlým řešením jsou vitaminové doplňky stravy z lékárny, v případě déčka je skvělou volbou rybí tuk, jímž tělu dodáte také omega 3 mastné kyseliny a vitamin A. Na vitamin C jsou  pak z běžně dostupných potravin bohaté borůvky, jahody, kiwi či citrusy a ze zeleniny jsou výborným zdrojem rajčata, brokolice nebo růžičková kapusta.

4. Chemii vyměňte za sůl

Šetrnější než spreje a kapky s dekongestivy, která při delší než týdenní aplikaci mohou způsobit chronickou rýmu, jsou výplachy nosu solným roztokem či spreji s mořskou vodou. Výplach solným roztokem se provádí speciální konvičkou, ve které se smíchá voda o tělesné teplotě (200–300 ml) s kuchyňskou solí (1,8–2,5 g). Slaná voda propláchne nejen nos, ale i dutiny.

5. Vyzrajte na ucpaný nos 

Není nic otravnějšího než usínání s ucpaným nosem. Účinným pomocníkem jsou bylinné masti, kupříkladu s eukalyptem. Mažte si je kolem nosu i na spánky.

Foto: sebra, Shutterstock.com

Kapky proti ucpanému nosu byste moc často používat neměli, ničí slizniciFoto: sebra, Shutterstock.com

Barva hlenu mnohé napoví

Barva hlenu napoví, jestli stačí domácí léčba, nebo nastal čas vyhledat lékaře. Infekci dýchacích cest doprovází čirý, bílý až nažloutlý hlen. Obvykle postačí smrkání a výše zmíněné způsoby léčby.

Pokud na kapesníku objevíte zelený hlen, tělo se snaží zbavit rozsáhlejší infekce dýchacích cest. Jestliže přetrvá déle než dva týdny nebo je spojen s několikadenní teplotou, konzultace s lékařem není od věci. Může jít o zadní rýmu usazenou v dutinách, při níž hrozí rozšíření bakteriální infekce do uší nebo očí.

Alarmující je hnědý hlen, protože mívá souvislost s bronchitidou. Neprodleně navštivte lékaře, pokud si všimnete černého hlenu. Ten v některých případech značí selhávání imunity.

Nejlepší lék je prevence

Práce v open space kanceláři a každodenní cesty MHD vyžadují v zimě prevenci. Účinné je pravidelné čištění nosu sprejem s mořskou vodou, zvýšený přísun vitaminů C a D a pokud to jde, větrání v místnostech s větší koncentrací lidí. Kondici přispívá i kvalitní strava a dostatek spánku, ideálně v ložnici s teplotou kolem 18 stupňů a vlhkostí vzduchu mezi 45 a 60 procenty, což jednoduše ohlídáte pomocí digitálního interiérového teploměru s funkcí vlhkoměru. Pro zvýšení vlhkosti někdy postačí  mokrá osuška na topení, při velmi nízkých hodnotách zvažte pořízení zvlhčovače vzduchu.

Načítám