Hlavní obsah

Jak se zbavit alergické rýmy? Zabírá pobyt na sluníčku i chytrá vakcína

Foto: Thinkstock

Sluneční záření podporuje tvorbu vitaminu D v pokožce, který prý umí minimalizovat projevy alergické rýmy. Nemáte ho po zimě nedostatek?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příčinou vašeho kýchání a slzení nemusí být jen pyl kvetoucích stromů, závěj prachu pod postelí nebo nový zvířecí miláček, ale také nedostatek slunečního svitu. Zjistěte, jak je to u vás!

Článek

S trochou nadsázky by se dalo říct, že alergikům patří svět. Neustále jich přibývá – a alergická rýma je vůbec nejrozšířenější, trpí jí přibližně každý pátý člověk. Pokud je vám méně než čtyřicet a žijete ve velkém městě, máte největší „šanci“ se mezi postižené zařadit. Alergie ale může propuknout v každém věku. Pokud máte podezřele dlouho rýmu, neřešte ji nákupem rodinného balení papírových kapesníků a kapiček do nosu. Vypravte se rovnou k alergologovi, aby zjistil příčinu a zahájil léčbu.

Stromy, prach, mazlíčci

Přestože jí často říkáme „senná“, spouštěčů alergické rýmy může být mnohem víc než jen pyly stromů, keřů a bylin. Hned na druhém místě jsou všudypřítomní roztoči, dále domácí prach, plísně či zvířecí mazlíčci.

„Obtíže jako zhoršené dýchání nebo zánět spojivek se nejčastěji objevují na jaře v souvislosti s pyly jarních stromů, některé lidi ale trápí celoročně,“ říká MUDr. Irena Krčmová, primářka Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Foto: Thinkstock

Pylovým alergikům právě začíná sezona. Pyly stromů, trav a květin ale nejsou jedinou příčinou alergické rýmyFoto: Thinkstock

Běžte na slunce!

Nedávno ale vědci zjistili, že existuje i další příčina alergické rýmy: nedostatek slunečního záření, přesněji řečeno vitaminu D. Podle studie z Národní univerzitní nemocnice v jihokorejském Soulu, uskutečněné na vzorku osmi tisíc pacientů, byly alergické projevy výrazně zhoršené u těch, kteří měli hladinu „déčka“ sníženou.

Doporučení? Pobývat co nejvíc na slunci, které při dopadu záření na pokožku umožňuje tvorbu vitaminu D. A co nejčastěji si pochutnávat na rybách, vejcích a mléčných výrobcích, které ho také obsahují. Mnozí pyloví alergici se přitom v kritickém období pobytu venku spíš vyhýbají. To ale vůbec není nutné.

Prášky z lékárny nestačí

Nechce se vám k lékaři? Můžete se spolehnout na samoléčbu kapkami nebo antihistaminiky (léky, které tlumí alergickou reakci), které koupíte v lékárně. Vyjde to ale dost draho, navíc, dlouhodobě neléčená alergie je dost nebezpečná záležitost.

„Nepodchycené onemocnění může vést k chronickému zánětu dýchacích cest a různým dalším funkčním poruchám, které můžou být velmi vážné až smrtelné,“ varuje před podceňováním alergické rýmy alergoložka MUDr. Blanka Haindlová.

Foto: Thinkstock

Přípravky z lékárny potlačují alergické příznaky, pokud ale působíte přímo na imunitní systém, výsledky jsou trvalejšíFoto: Thinkstock

Účinnější a bezpečnější než potlačování příznaků je léčba přípravky, které působí přímo na imunitní systém. Imunizační léčba vakcínou, připravenou přímo na míru, vás může zbavit potíží na řadu let. Vakcína obsahuje zředěné alergeny v postupně se zvyšujících dávkách, tělo alergika si na ně časem zvyká a přestává reagovat. Vakcína se podává injekčně nebo ve formě kapek pod jazyk.

Když létá pyl, nemusíte sedět doma

Jak si dopřát dostatek slunečního svitu, a přitom příliš neprovokovat svoji pylovou alergii? Nejpříznivější denní doba k pobytu venku je podle odborníků nepříliš větrné ráno, zatímco kolem poledne je pylových částic v ovzduší naopak nejvíce.

Úplně nejlepší je vyrazit do přírody krátce po dešti, kdy je všechno pěkně „umyté“. Příznivé klima bývá i v blízkosti větších vodních ploch. Pozor na okraje lesa – fungují jako filtr, kde se pyl zachycuje a koncentruje; uvnitř lesa ho naopak bývá velmi málo.

Jak jste na tom vy – také je rozkvetlá louka váš nejhorší nepřítel?

Reklama

Načítám