Hlavní obsah

Byliny místo léků: Které platí na bolavý krk, rýmu i horečku

Foto: matka_Wariatka, Shutterstock.com

Foto: matka_Wariatka, Shutterstock.com

Reklama

Nečekejte, až vás skolí první chřipka, nebo vám začne téct z nosu. Připravte se na nápor virů a bacilů a vybavte si domácí přírodní lékárničku.

Článek

Příroda to vymyslela velmi chytře, a tak v ní najdete bylinky, které uleví při většině neduhů. Ať už se potýkáte s kašlem, ucpaným nosem nebo zarudlým krkem, místo léků můžete zkusit čaje (vždy je zalévejte vodou horkou, ale nikoli vroucí, a nelouhujte déle než dvacet minut), sirupy a bylinné tinktury. Bylinky vám ale pomohou i preventivně a posílí vaši imunitu.

Pro posílení imunity

Na podzim, ještě než propuknou chřipky a virové infekce, je nejdůležitější prevence. V tomto období dodávejte tělu hlavně potřebnou dávku vitaminu C, který podporuje obranyschopnost. Nejvíce jej obsahuje rakytník, šípek (vyrobte si z něj sirup) či citrusy, ale také některé druhy zeleniny, například paprika, rajčata nebo brokolice. A co dělat, když přesto nastydnete?

Teplota stoupá?

Potlačovat zvýšenou teplotu není vždy žádoucí, sama není nemocí, ale obranou vašeho těla, které bojuje s infekcí. Má svůj význam, protože v teple některé mikroorganismy hynou, v těle se navíc aktivuje imunitní systém a umělým snižováním teploty pomocí léků tento proces vypnete. Lehce zvýšenou teplotu spíše podpořte: zachumlejte se v posteli, na hlavu nasaďte čepici a pijte teplé čaje, čímž zvýšíte potivost a urychlíte obranné procesy v těle. Jakmile jde ale o horečku vyšší než 38 °C, jsou na místě léky a konzultace s lékařem.

Mezi bylinky, které podpoří pocení, tlumí zánět v těle a přinesou vám úlevu, patří zázvor či šanta kočičí. Naopak na potlačení vysokých horeček zkuste maliník, květ lípy nebo černého bezu.

Zázvor vás rozrazí

Zázvor přináší okamžitou úlevu, má protizánětlivé i antibakteriální účinky, pomůže vám vyrovnat se s únavou i celkovou bolestí a slabostí. Připravte si z něj ájurvédský čaj.

„Litr vody přiveďte k varu. Přelijte ji do termosky a přidejte asi 5 plátků čerstvého zázvoru, 1/4 čajové lžičky semínek římského kmínu, 1/4 čajové lžičky semínek fenyklu, 1/4 čajové lžičky semínek koriandru a 2 kuličky kajenského pepře. Nechte 30–45 minut louhovat, než čaj začnete pít,“ radí Zuzana Klingrová, garantka ájurvédských programů v Resortu Svatá Kateřina. Dobře chutná ale i ve spojení s medem, citronem a špetkou hřebíčku nebo skořice.

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Zázvor nevařte, jen zalijte horkou vodouFoto: Sea Wave, Shutterstock.com

Ucpaný nos je minulostí

„Účinnými prostředky při potížích s nosní sliznicí  a horními cestami dýchacími jsou výtažky z jedle a borovice, které pomáhají vytvářet zdravé prostředí a přispívají k uvolnění nosu a regeneraci sliznice. K uvolnění horních dýchacích cest pomáhá také eukalyptus, máta nebo tymián. Vhodné jsou jak k vnitřnímu užívání, tak k inhalaci,“ radí doktor Bohumil Ždichynec z Polikliniky I.P. Pavlova v Praze. Ke zklidnění a zvlhčení horních cest dýchacích přispívají také prvosenka či lípa.

Kašel a podrážděný krk volá o pomoc

Na bolavé hrdlo pomůže rakytník. Je bohatým zdrojem vitaminu C, působí antibakteriálně, ulevuje od zahlenění, regeneruje podrážděné sliznice. Zkuste čerstvé plody (nevadí jim ani přemrznutí, natrhat si je můžete i uprostřed zimy), sirup nebo olej.

Foto: Inna Taran, Shutterstock.com

Rakytníku mráz neškodí, klidně ho nechte na keřích do zimy, ať máte stále čerstvýFoto: Inna Taran, Shutterstock.com

Volněji dýchat pomůže i borovice. „Z jejích mladých výhonků, jehličí či šišek lze připravit čaj na kašel nebo její výtažky užívat již zpracované ve formě tinktur či tobolek,“ doporučuje Bohumil Ždichynec. Kromě borovice přináší úlevu také islandský lišejník a jitrocel. Na odkašlávání platí černý bez, na zklidnění záchvatů kašle meduňka.

Široce využijete také řepík nebo šalvěj: dokážou si poradit s bolestmi v krku i nachlazením, působí proti zánětům, pomáhají imunitnímu systému. Kromě popíjení čaje či sirupu vsaďte i na kloktání.

Víte, jaký je rozdíl mezi nachlazením a chřipkou, a že to druhé může být smrtelně nebezpečné? 

Reklama

Načítám