Hlavní obsah

S vaničkou, nebo odtokem? Tipy, jak vybrat sprchový kout

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sprchový kout je součástí mnoha koupelen. Podle čeho ho vybírat? Je lepší s vaničkou, či bez ní? A který se nejlépe udržuje?

Článek

Ideální koupelnu si většina lidí představuje jako tu, jež se snadno uklízí, je praktická, stylová a má vše, co člověk může potřebovat, bez ohledu na její velikost. Jak vybrat sprchový kout, aby splňoval všechny požadavky, které na koupelnu máte? Styl necháme čistě na vás, poradíme vám ale, na co se zaměřit z praktického hlediska.

1. Dejte přednost obdélníku

Pro alespoň trochu pohodlné sprchování potřebujete kout o minimálním rozměru 80x80 cm, vhodnější jsou však obdélníkové tvary o velikosti alespoň 80x100 cm, které vám poskytnou mnohem větší komfort.

Co se materiálu týče, oblibě se těší především sklo, pokud můžete, zainvestujte do jeho dražší, ale odolnější verze – bezpečnostního skla. Pro panty a útroby odtokových mechanismů volte nerez. Sprchové kouty jako takové jsou nejčastěji vyráběny z cenově dostupného akrylátu, stále populárnější je mramor nebo porcelán.

2. Myslete na dobrou přístupnost

Váháte, zda si vybrat variantu s vaničkou, nebo bez? Obě samozřejmě mají své výhody i nevýhody a hodí se do různých domácností.

Rodiče s malými dětmi nejspíš dají přednost koutu s vaničkou, kterou lze při její dostatečné výšce proměnit v poměrně pohodlnou vanu. Navíc se snáze instaluje a odtok se nemusí zasekávat do podlahy.

Varianta bez vaničky se hodí hlavně pro starší osoby nebo osoby s omezenou pohyblivostí, je ale náročnější na instalaci. Kvůli správnému odtékání se musí vhodně vyspádovat (doporučuje se přibližně dva centimetry na metr) a přesně položit. Kompromisem může být sprchový kout s vaničkou nízkou minimálně tři centimetry, která je považovaná za bezbariérovou.

Foto: Artazum, Shutterstock.com

Dobrou volbou je nízká vanička, která se snadněji instaluje a je považována za bezbariérovouFoto: Artazum, Shutterstock.com

3. Dveře posuvné, zalamovací nebo žádné?

Při výběru dveří zohledněte především minimální prostory okolo sprchového koutu. Nejvíce místa ušetříte posuvnými dveřmi, jsou však poměrně náročné na údržbu – pojezdové drážky se špatně čistí a snadno se v nich usazuje špína i vodní kámen. Práci vám ulehčí dveře s funkcí spodního odklápění, díky níž můžete při každém čištění dolní část dveří odklopit. Nezapomeňte ložisko v pojezdech podle potřeby také mazat (například když se dveře hůře posouvají).

Další možností jsou zalamovací posuvné dveře, jež stejně jako předchozí varianta dobře izolují a zabraňují vytékání vody mimo sprchový kout, jsou ale náročnější na prostor a vyžadují větší hloubku sprchového koutu (jak vybavit koupelnu a neudělat chybu). Stejně na tom jsou kouty s otevíráním dovnitř, které vám významně ušetří okolní místo.

Poslední variantou je od dveří úplně upustit a pořídit si tzv. walk-in sprchový kout. Ten nemá uzavíratelnou kabinu a může ho tvořit třeba jen jedna skleněná stěna. Sklo si pořiďte přímo od výrobců koupelen, kteří jej do rámu zasazují pomocí speciálního uchycení, v němž se netvoří plíseň. Podlaha většinou bývá ze stejného materiálu jako v celé koupelně, je však nutné zajistit žlab na odtok vody a vyspádování s minimálně 1,5% sklonem. Walk-in kouty nabízí vzdušný a elegantní vzhled koupelny, protože se v nich ale neudržuje pára, nejsou příliš vhodné pro milovníky dlouhých horkých sprch.

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Walk-in sprchový kout dodá vaší koupelně na vzdušnostiFoto: ImageFlow, Shutterstock.com

4. U baterií řešte hlavně její průtok

V neposlední řadě se chvíli zastavte u výběru sprchové baterie. Zvažte její průtok, který volte podle kapacity sifonu, abyste zajistili dostatečný odtok vody. Z materiálů vsaďte na chrom nebo mosaz, pohodlnější a úspornější jsou oproti retro bateriím pákové (trendy v koupelnách 2019).

Sprchovou hlavici můžete vybírat z ručních či hlavových, nejlepší možností je kombinace obou. Na oblibě nabírá tzv. powder rain proud, kde jednu hlavici tvoří více trysek. Vzniká tak jemnější a příjemnější proud. Kvůli většímu vzniku páry byste se měli tomuto řešení vyhnout, pokud jste majitelem domácnosti s vyšší vlhkostí.

A tip na závěr. Milujete dlouhé chvíle ve sprše? Zvažte hlavice se zabudovaným reproduktorem, z něhož si můžete pustit své oblíbené písničky.

Reklama

Související témata:

Načítám