Hlavní obsah

Koupelny v roce 2019? Známe nejnovější trendy

Foto: Roca

Foto: Roca

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Současné koupelny se mění před očima. Buď hrají všemi barvami, nebo se uchylují k temným tónům. Inspirují se přírodou i retro stylem. Ale nebojte se, světlé obklady a dlažby zatím bourat nemusíte.

Článek

Dávno jsou pryč doby, kdy byla koupelna zařizována především prakticky, přičemž na estetické hledisko skoro nikdo nemyslel. Postupem času se proměnila v místo, kterému věnujeme velkou pozornost, neboť ve sprše čerpáme energii do nového dne, zatímco ve vaně pak po celodenním shonu spokojeně relaxujeme. A jakou podobu mají tyto vodní oázy podle nejnovějších trendů? Podívejte se.

Přírodní materiály hrají prim

Podobně jako v celém interiéru i v koupelně si letos přijdou na své milovníci přírodních materiálů a jemných barev. V kurzu je především dřevo. „Masivu se bát v koupelně nemusíte, povrchové ošetření olejovoskovanou vrstvou zajistí potřebnou odolnost vůči vlhkosti i vodě, které tak nemají šanci do dřeva proniknout,“ vysvětluje Petr Blažek z Dřevojasu.

Pokud byste si přece jen netroufli na masivní či dýhovaný nábytek, můžete si pořídit dřevodekory na fóliovaných či lamino materiálech. „Zcela věrná imitace dřeva včetně jeho 3D struktury je pro dnešní výrobní technologie naprostá hračka. Mnohdy laik vůbec nepozná, zda jde o skutečné, nebo umělé dřevo,“ doplňuje Martin Dusík ze společnosti Trachea.

Foto: Dřevojas

Originální mozaikový vzhled zajistí přírodní dub řady Perola – nábytek má neotřelý design a poctivý materiál propůjčí koupelně přirozenou atmosféruFoto: Dřevojas

Foto: Trachea

Kdo si netroufá dát do koupelny masivní či dýhovaný nábytek, může využít dřevodekory na fóliovaných či lamino materiálechFoto: Trachea

Koupelna v elegantní tmavé

Vypadá to, jako bychom byli přesyceni světlými tóny a toužili po komorněji laděném prostředí. Nasvědčuje tomu skutečnost, že do koupelen pronikají tmavohnědé, antracitové až černé odstíny. Je pravda, že o této variantě byste měli uvažovat spíše v koupelně s oknem. Nicméně v kombinaci s bílými sanitárními doplňky, leskem nerezových či zlacených doplňků a vodovodních baterií nebo lakovanými kovy vypadají velmi luxusně.

Foto: JAP Future

Tmavé odstíny s kovovými odlesky působí velmi luxusním dojmemFoto: JAP Future

Foto: Siko

Obklady a dlažba tmavé barvy s metalickými odlesky, připomínajícími chladný kov, působí velmi stylověFoto: Siko

Více barevnosti

Pokud nesnášíte uniformní a nudné prostředí, nemusíte se už zdráhat a můžete si dopřát i v koupelně hravou barevnost. Sice má přednost nápaditost před nápadností, takže frčí především skelné odstíny béžové, kávové, perlové a onyxové, ale nebudete out, ani když dodáte koupelně větší říz třeba prostřednictvím červené či zelené barvy.

Foto: Rako

Moderní jsou především skelné odstíny béžovéFoto: Rako

Foto: Jika

Nestárnoucí série Lyra Plus, která se letos dočkala rozšíření o nová umyvadla v moderním hranatém provedení a nový koupelnový nábytek Lyra Plus VIVA, skvěle vynikne na červeném pozadíFoto: Jika

Imitace materiálů

Pokud si nepotrpíte na přílišnou barevnost, ale přesto chcete držet krok s módními trendy, tak můžete vsadit na imitace různých netradičních povrchů, jako jsou beton, kámen či kov. Nejčastěji se tyto dezény objevují na obkladech, dlažbách a koupelnovém nábytku.

Foto: Dřevojas

Koupelnový nábytek s betonovým povrchem, který je díky fóliovaným dekorům od skutečného surového betonu téměř k nerozeznáníFoto: Dřevojas

Foto: Rako

Kovovými povrchy se inspirují také výrobci obkladačekFoto: Rako

Slim je in

Obecně teď frčí všechno, co je tenké, což se nevyhýbá ani koupelnám. Hitem jsou výrobky z tenkostěnné keramiky, která umožňuje vytvořit přesně definované jemné hrany a dodává celku neodolatelnou lehkost a šmrnc. Velké oblibě se těší také tenčené formáty obkladů a dlažeb. Jejich výhodou je snadná údržba, protože mají minimum spár.

Foto: Laufen

Tenkostěnné umyvadlo řady The New Classic navrhl designér Marcel Wanders, který se zabýval reinterpretací klasických stylů pomocí materiálu SaphirKeramikFoto: Laufen

Foto: Ravak

Tenkostěnná umyvadla skvěle vypadají, desku lze využít jako odkládací prostor Foto: Ravak

Zlaté sedmdesátky

Oživení sedmdesátých let momentálně vládne světu módy i nábytku a vstupuje také do koupelny. Neznamená to však návrat k výrazným, až reflexním barvám a zářivým konturám, které definovaly toto desetiletí. Designéři se sice retro stylem inspirují, ale volí daleko umírněnější a vkusnější barevné variace, přičemž se snaží dodržovat zásady dobrého vkusu.

Foto: Trachea

Mezi poslední trendy patří také retro styl, který si však už nelibuje v extrémních barevných kombinacíchFoto: Trachea

Foto: Laufen

V současných koupelnách se objevuje také inspirace plastovým nábytkem ze 70. letFoto: Laufen

Z koupelny rovnou do ložnice

Pokud teprve plánujete rozvržení místností, můžete zapřemýšlet o velmi výrazném trendu, kterým je přímá návaznost koupelny na ložnici. Vzájemně se dají oddělit posuvnými dveřmi z bezpečnostního skla, nebo třeba jen vizuálně, například paravánem.

Foto: JAP Future

Skleněná plocha dveřního křídla Idealine v neprůhledném provedení s členěním pomocí hliníkových profilů se hodí právě do prostorů, ve kterých je požadavek na zachování alespoň částečného intimního prostředíFoto: JAP Future

Foto: Roca

Mezi aktuální trendy patří otevřené prostory, což se týká také propojení koupelny s ložnicíFoto: Roca

Neodolatelné domácí wellness

Velmi populární jsou také koupelny typu wellness. Samozřejmě v nich nechybí hluboká vana, která je často vybavená masážními tryskami, stolička či lehátko a výjimkou nejsou ani infrasauny. Hlavní roli zde hraje především pohodlí a příjemná atmosféra.

Foto: Siko

Své ztuhlé a namožené svaly skvěle uvolníte jedním z nejpříjemnějších způsobů – saunovánímFoto: Siko

Foto: Ravak

Domácí wellness koupelna má být především příjemná a pohodlnáFoto: Ravak

Jistotou je nadčasová klasika

Než se však pustíte do větších úprav v duchu posledních trendů, přece jen zvažte, jestli se nevyplatí zachovat při vybavování koupelny osvědčenou „nadčasovost“. Móda se přece rychle mění, zatímco koupelnu rekonstruujete párkrát za život a jedná se o poměrně velkou investici. Neutrálními odstíny nic nezkazíte a s případnými kovovými odlesky či zářivými barvami můžete „čarovat“ pomocí doplňků, ručníků a koupelnových předložek.

Foto: Jika

Výraznější barevnost dodají klasickým koupelnám například ručníkyFoto: Jika

Foto: Roca

Neutrálně vybavené koupelny jsou sázkou na jistotu, protože nikdy nevyjdou z módyFoto: Roca

Reklama

Načítám