Hlavní obsah

5 nejčastějších chyb, které děláte při zařizování koupelny

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koupelna může být vnímaná dvojím způsobem. Buď jako nutná nezbytnost každého bydlení, nebo jako místo pro relax, očistu a odpočinek. Pokud berete v potaz to druhé a chcete si zařídit skutečně osvěžující stylovou koupelnu, přečtěte si, kde neudělat chybu.

Článek

Ne každý si může nebo chce dovolit platit koupelnové studio, které zaručí, že bude jeho koupelna chytře řešená a elegantně zařízená. Mnoho lidí se při zařizování této velice důležité místnosti spíše spoléhá na vlastní vkus a dobré řemeslníky.

To rozhodně není špatná volba. Stylové obklady se dají sehnat v běžných hobby marketech, a pokud máte trochu představu, jak na to, výsledek vás vyjde mnohem levněji. Musíte se ale nad celým projektem trochu zamyslet a vyvarovat se častých chyb.

1. Všechno, nebo nic

Když už jste se rozhodli investovat do koupelny, tak ať v ní máte vše, co potřebujete, že?! Vanu, sprchový kout, dvojité umyvadlo, toaletu, bidet, pračku, sušičku...

Přestože možná máte prostor na to, aby se vám všechno, co si přejete, do koupelny vešlo, stejně je obvykle lepší udělat kompromis. Místo malého sprchového koutu natlačeného na vaně si radši vyberte jedno, nebo druhé. Ať je to pohodlná vana, která v interiéru koupelny hezky vynikne, nebo jenom prostornější sprchový kout. Nesnažte se do své koupelny nasoukat co nejvíce věcí, a nechte ji trochu dýchat.

Foto: Dimasik_sh, Shutterstock.com

Kombinace sprchového koutu i vany by měla být výsadou velkých koupelen. Nevtěsnávejte je násilně i do malých prostorůFoto: Dimasik_sh, Shutterstock.com

2. Příliš nápadité obklady

„Moje známá z koupelnového studia vždy říká, že koupelna, která není nadčasová, se převléká složitě – sbíječkou,“ uvádí Petr Tschakert, ředitel Institutu bytového designu a soutěže Interiér roku. Ačkoli obklady decentních barev a bez nápaditých kreseb a vzorů vypadají na katalogových stránkách poněkud nudně, v hotovém celku budou působit úplně jinak.

„Většina lidí si dělá základnu, tedy obklady a podlahu, koupelny ve výrazných barvách, a při tom si neuvědomuje, že do koupelny později vstoupí ještě řada drobností, které jí dodají barvy,“ popisuje interiérový odborník.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Decentnější a často i jednobarevné obklady často působí lépe než příliš výrazné vzoryFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

3. Každý kus unikát

Líbí se vám baterie od jednoho výrobce, ale umyvadlo už máte sehnané levnější od jiného? Stejně tak toaletu a typ splachování, sprchový kout a sprchu vám dodal rozličný výrobce? Nenechte se zlákat akčními nabídkami a atraktivitou jednotlivých výrazných kousků, a snažte se pořídit tyto produkty vždy od jednoho dodavatele. Zajistíte tak vzájemnou kompatibilitu a celkově jednotné vyznění.

Foto: Los Kachlos

Aby všechno hezky souznělo, je vhodné jednotlivé prvky koupelny pořídit od stejného výrobceFoto: Los Kachlos

4. Půlcentimetrové spáry 

„Důležité je také najít obkladače, který udělá spáry kolem jednoho milimetru. V Itálii, Německu nebo Francii je to úplně běžné. V Česku se ale mnoho obkladačů drží stylu socialistické éry. Jenže spáry široké půl centimetru zničí i nejhezčí obklad. Přitom za první republiky se to i u nás běžně dělalo jako v té Itálii,“ podotýká Petr Tschakert.

Foto: Sergiy Palamarchuk, Shutterstock.com

Půlcentimetrové spáry obklad zohavujíFoto: Sergiy Palamarchuk, Shutterstock.com

5. Rohová vana za každou cenu

Koupelna s rohovou vanou ještě začátkem tisíciletí platila za jakousi známku luxusu. Mnoho lidí se ale stále drží zažité představy a při zařizování bydlení na tomto „skvostu“ trvá.

Do malého prostoru je to ale čirý nesmysl. I oko laika vidí, že taková vana zabere mnohem více prostoru a přímo v rohu obvykle vznikne jakési „vycpávací“ místo, které neslouží prakticky k ničemu. Obložení vany jakýmisi úlomky také nepůsobí zrovna elegantně. Do většiny koupelen se tak dnes nehledě na velikost prostor umísťuje stará dobrá obdélníková vana, která se nechá vyniknout v celé své kráse.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Volně stojící vana obdélníkového nebo oválného tvaru je víc šik než méně praktická rohová variantaFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Jak si představujete svou dokonalou koupelnu?

Reklama

Načítám