Hlavní obsah

Schovejte se před sousedy! Poradíme vám, jak správně pečovat o živý plot

Foto: Frantisek Czanner, Shutterstock.com

Foto: Frantisek Czanner, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Živé ploty neodmyslitelně patří k zahradám jak na vesnici, tak ve městě či v horách. Není se čemu divit, působí přirozeně a esteticky a jejich údržba není nijak zvlášť náročná. Stačí plot správně vysadit a pak dodržet pár jednoduchých pravidel. Odměnou vám bude pohled do zeleně.

Článek

Hlavní funkcí živého plotu je samozřejmě to, že utváří prostor kolem vás. „Živé ploty mohou vymezovat hranice pozemku, nebo pozemek rozčlenit na více částí. Pokud jsou dostatečně vysoké, vytváří soukromý prostor. Dobře zapěstovaný živý plot, jehož druhová skladba odpovídá místním přírodním podmínkám, má zároveň výraznou estetickou a také ekologickou funkci, například jako úkryt pro drobné ptactvo,“ vysvětluje zahradní architektka Ing. Eva Klápšťová z atelieru Naturesystems.

Správný výběr rostlin je základem

Rostlin, ze kterých můžete živý plot vytvořit, je mnoho. Vybírat byste však měli pečlivě. Promyslete si, co od plotu vlastně očekáváte, následně pak vybírejte vhodné rostliny. Nejdůležitější je se rozhodnout, jak chcete mít finální plot vysoký, zda chcete mít plot tvarovaný, tj. stříhaný, který se hodí i do úzkého prostoru, nebo přírodní - volně rostoucí. Nicméně pravidelný sestřih potřebují oba dva. Využít můžete jak jehličnaté, tak listnaté rostliny, volte je jednak podle typu stavby, ale zvažujte i podnební podmínky a složení půdy. K horské chalupě se více bude hodit udržovaný volně rostoucí živý plot, naopak plot u městské vily by měl být pečlivě tvarovaný a sestříhaný.

Foto: Gardena

Akumulátorové nůžky na živý plot EasyCut 42 Accu, cena: 2950 KčFoto: Gardena

Foto: Gardena

Nůžky na živý plot 510, Classic, cena: 720 KčFoto: Gardena

Foto: Stiga

Nůžky na živý plot STIGA SGS 60 Li Battery, cena: 1990 KčFoto: Stiga

Jak jej udržovat, aby byl krásný?

Chcete-li mít živý plot rovnoměrně hustý a krásně tvarovaný, musíte ho od prvního roku po výsadbě pravidelně stříhat. „Střih je vhodné provádět v červnu, kdy končí jarní růst. Další stříhání by mělo být během srpna, aby se keře a stromky stihly připravit na zimu,“ doporučuje Jakub Kirchner, produktový specialista Gardena. Vždy volte kvalitní a ostrou techniku, ta zaručí, že rostliny zbytečně nepoškodíte a hlavně, že se sami nenadřete. „Nůžky volte podle velikosti plotu, na silnější větve využijte nůžky na živý plot se stříhací lištou, na ty nejsilnější větve pak odvětvovací nůžky,“ radí Jakub Kirchner. Na drobné úpravy vám pak postačí kvalitní mechanické nůžky.

Jednotlivé stroje se liší výkonem a délkou střihací lišty, čím vyšší máte živý plot, tím důležitější je délka lišty, neboť s dlouhou lištou snáze dosáhnete na horní části živého plotu a můžete pracovat pohodlněji a efektivněji. Vybírejte i podle tloušťky větví - tloušťka větví je důležitá pro volbu správného rozestupu nožů a s průměrem větví roste potřebná síla nůžek na živé ploty. Silnější nářadí využijete pro stříhání starších živých plotů, které mají většinou silnější větve. Na mladší živé ploty se slabšími větvemi vám postačí nůžky na živé ploty s menším rozestupem nožů a výkonem. Vybírat můžete akumulátorové nebo s kabelem.

Foto: Bosch

Aku nůžky na živé ploty Bosch AHS 50-20 LI SYNEON, cena: 2990 KčFoto: Bosch

Foto: Gardena

Elektrické nůžky na živý plot ComfortCut 550/50, cena: 3590 KčFoto: Gardena

Foto: Fiskars

Teleskopické nůžky na živý plot Fiskars SmartFit HS 86, cena: 1490 KčFoto: Fiskars

A naše rada na závěr: nezapomínejte na bezpečnost práce. Před stříháním zkontrolujte, zda jsou nástroje udržované, čisté a nabroušené. Používejte osobní ochranné pomůcky, hlavně nikdy nezapomínejte na ochranu očí. Ale stříhání se nebojte a buďte kreativní! Můžete také kombinovat různé sestřihy a tvarování. Živý plot pak bude proměnlivý během roku a na pohled mnohem zajímavější.

Související témata:

Načítám