Hlavní obsah

Sci-fi? Ne! Mobilem můžete ovládat kávovar, topení nebo lednici

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Znáte pojem chytrá domácnost? Dokáže toho za vás udělat více, než si myslíteFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Místo budíku vás vzbudí žárovka přidáváním intenzity světla, vaše ranní káva bude připravená ještě předtím, než vstanete z postele… hudba budoucnosti? Nikoli. Chytrá domácnost tohle umí už dnes!

Článek

S chytrým mobilem už nemusíte pouze volat, můžete jej využít k řízení celé domácnosti i jednotlivých spotřebičů. Vlna inteligentních zařízení vší silou brzy vtrhne i do vašeho domova. Vývojáři pak s těmito domácími systémy slibují vyšší komfort díky automatizaci činností a procesů, regulaci plýtvání spotřeby energií a tím samozřejmě i optimalizaci nákladů spojených s užíváním domu či bytu.

Pohodlím a ušetřeným časem a penězi to ale nekončí. „Moderní technologie se postarají i o vaše bezpečí – nejrůznější senzory včas detekují škodliviny ve vzduchu například při hrozícím požáru, při nedokonalém spalování, upozorní na záplavu. Chrání tak nejen vaše životy, ale i majetek,“ vysvětluje Martin Wokoun ze společnosti Yatun, která dodává systémy Fibaro.

Před pár lety sci-fi, dnes realita

Pro inteligentní domácnost je klíčový centrální systém. Ten poté na základě vašich požadavků a aktuální situace doma a venku řídí vytápění, klimatizaci, krby, osvětlení, ventilaci, stínicí techniku, ohřev teplé vody, jednotlivé domácí spotřebiče, ale i vyhřívání bazénu či zavlažování zahrady. V kompetenci má také ovládání mechanického zabezpečení domu. Vše můžete samozřejmě řídit i ručně.

Foto: Fibaro

Fibaro je jeden z dodavatelů inteligentních systémů řízení domácnosti. Zařízení ve vašem domě propojí bez nutnosti komplikovaných zásahů do stávající elektroinstalace. Fibaro Starter Kit stojí 13 730 KčFoto: Fibaro

„Nevytváříme bydlení, kde se lidé chlubí dotykovými obrazovkami, ale domy, ve kterých se bydlí a kam se lidé rádi s dobrým pocitem vracejí. Chytré systémy se za vás postarají o věci, které nechcete nebo nemůžete dělat, napíklad se starají o žaluzie, když nejste doma. A protože je život plný nepředvídatelných okamžiků, je možné kdykoli vzít ovládání do svých rukou pomocí obyčejných tlačítek,“ říká Ondřej Brynych, marketingový manažer firmy Loxone, která se také specializuje na chytré systémy.

Foto: Smarter

Konvice a kávovar od společnosti Smarter naprogramujete pomocí aplikace ve smartphonu. Lze je také ovládat dálkově, čímž ušetříte drahocenný čas. Cena na vyžádáníFoto: Smarter

Pokud se ale – jak doba „přikazuje“ – rozhodnete pro elektronické ovládání, nemusíte se spoléhat jen na telefon. Velín si uděláte i z televize, počítače či notebooku. Některé funkce lze díky internetu ovládat odkudkoli a kdykoli. Některé reagují i na pokyny hlasem.

Foto: Philips

Součástí balení je i takzvaný Bridge, který zapojíte do wi-fi routeru. Pak už jenom našroubujete žárovky a stáhnete si zdarma aplikaci pro Android či iOS. Startovací sada Philips HUE 3 x E27 white and color plus Bridge stojí 6987 KčFoto: Philips

Je pravda, že tyto sofistikované systémy něco stojí, ale je to jen otázkou času, kdy se stanou běžnou a dostupnou součástí vašich domácností. Ovšem nemusíte si hned pořizovat kompletní systém. Inteligentní ovládání domu je modulární, svůj inteligentní systém řízení si tak vybudujete dle vašich finančních možností. Postupně zapojíte jednotlivé funkční celky, začlenit můžete i samotné spotřebiče. Tak, aby nabízené možnosti přesně odpovídaly vašim požadavkům na pohodlné a moderní bydlení.

Foto: Loxone

Tohle je „Inteligentní domácnost“. Autopilot je nový způsob ovládání domácnosti (ne budoucnosti, ale současnosti), který váš dům naučí autonomně rešit vaše starosti a myslet na důležité věci za vás. Cena verze Miniserver je 12 499 KčFoto: Loxone

Konvice s připojením

Představme si i některá konkrétní inteligentní zařízení.

  • Co umí třeba takové „chytré“ žárovky? Třeba vás příjemně ráno vzbudit přidáváním intenzity světla. Lampy a lustry se také mohou díky nim rozsvěcet, když nejste doma, což vytvoří dojem, že byt není prázdný.
  • Rychlovarná konvice s připojením? Taková zbytečnost, řekli by dnes mnozí, ale proč ne. Spánek je dnes pro mnohé nedostatkovým zbožím, tak proč si ráno nedopřát pár minut navíc. Konvice dokáže připravit horkou vodu přesně na dobu, kdy si budete chtít zalít svůj oblíbený ranní nápoj.
  • Chytrý kávovar vám připraví rovnou šálek kávy, než vstanete z postele. Další vychytané kávovary pro vás máme v článku Podle čeho vybrat kávovar? Podle chuti a času.
  • Schéma „Ráno“ se postará třeba o spuštění termostatu, roztažení žaluzií a zapnutí rychlovarné konvice. „Odchod z domova“ naopak zařídí snížení teploty termostatu, vypnutí světel a zamčení zámků. Schémata si vytváříte sami, tak aby vám na míru vyhovovala a odpovídala vlastněným zařízením.

Internet se tak čím dál víc týká běžných zařízení a spotřebičů a dělá z nich ty inteligentní. Jak to konkrétně ovlivní život běžných domácností, ukáže čas.

Reklama

Načítám