Hlavní obsah

Kvíz: Vyznáte se v klíčových událostech českých dějin?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dějiny českých zemí se píšou už hezkou řadu let. Pojďte si s námi udělat výlet napříč minulými stoletími a v kvízu si zkuste, jak jste na tom se znalostmi naší historie.

Článek

„Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat,“ prohlašoval americký filozof a spisovatel George Santayana. Ať ho budete brát s menší, či větší nadsázkou, jistě uznáte, že na něm aspoň trochu něco je. A jak jste na tom se znalostmi historie vy? V tomto kvízu si vyzkoušíte, jak dobře se orientujete v tom nejdůležitějším z českých dějin.

1. Každoročně v červenci slavíme den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. V rámci své mise na Moravu bratři tehdy vytvořili vůbec první slovanské písmo. Jak se jmenuje?
2. V roce 1212 vydal budoucí římský císař Fridrich II. Přemyslu Otakarovi I. listinu, která uznávala suverenitu Českého království, stvrdila Přemysla jako českého krále a jeho potomky jako dědice trůnu. Znáte název dokumentu?
3. Za čí vlády byla na českém území zavedena povinná školní docházka? Napovíme, že se tak stalo roku 1774.
4. Za vlády Karla IV. byla založena Univerzita Karlova, Nové Město a zahájena stavba Karlštejna. Ve kterém roce se tyto tři významné počiny staly?
5. V listopadu 1620 proběhla poblíž Prahy bitva Třicetileté války, která na další skoro tři století uvrhla české země opět pod rakouskou nadvládu. O jakou bitvu jde?
6. Mezi „muže 28. října“, kteří se zasloužili o vznik Československa v roce 1918, nepatří:
7. Které země s Německem v září roku 1938 uzavřely Mnichovskou dohodu?
8. Ve kterém roce proběhla měnová reforma, kterou se tehdejší komunistická vláda snažila dosáhnout znehodnocení československé koruny?
9. Který rok symbolizuje období nazývané pražské jaro?
10. Poslední otázka je už z dějin samostatné České republiky. Kdo se stal prvním premiérem v roce 1993?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Chcete pokračovat v dějepisných testech? Zkuste, co víte o prezidentech Česka a Československa.

Načítám