Hlavní obsah

Šéfkuchaři vaří: Lehké řecké menu

Foto: Petr Makovička

Ochutnejte pravé tzatziki, řecký salát nebo špízy souvlaki!Foto: Petr Makovička

Reklama

Spolu s krásným letním počasím se pomalu začíná rozjíždět také sezona grilování a lehkých jídel. Pro tipy na skvělý řecký oběd nebo večeři jsme zašli do restaurace Kavala, kde pro vás její majitel Ioannis Asarlidis připravil skvělé menu!

Článek

Řecká kuchyně je vyhlášená tzatziki, řeckým salátem a neméně výbornými špízy souvlaki. Majitel a šéfkuchař v jedné osoběIoannis, kterého možná znáte z oblíbeného pořadu S Italem v kuchyni, navíc slibuje, že příprava ani jednoho z jídel vám nezabere víc než půl hodiny! „Samozřejmě s výjimkou odležení masa, ale v jeho průběhu se můžete věnovat čemukoli jinému,“ směje se. Vám už stačí koupit jen láhev řeckého vína, aby byla iluze Středomoří dokonalá!

Tzatziki

Na 4 porce potřebujete: 1 kg řeckého jogurtu (koupíte v obchodech), 1 větší salátovou okurku, 5 stroužků česneku, 1 lžíce bílého vinného octa, 1 lžičku mletého bílého pepře, 2 lžičky nasekaného čerstvého kopru, 1/2 lžičky soli, 3 lžíce olivového oleje.

Foto: Petr Makovička

Takhle vypadají správné tzatzikiFoto: Petr Makovička

Postup: Okurku oškrábejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. V misce ji smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi – řeckým jogurtem, prolisovaným česnekem, vinným octem, bílým pepřem, koprem, solí a olivovým olejem. Hotové tzatziki uložte asi na dvě hodiny do lednice. Pokud neseženete řecký jogurt, poohlédněte se aspoň po jogurtu řeckého typu nebo v nejhorším případě hodně hustém bílém jogurtu. Pokud by nebyl hustý, vznikne vám tekutá hmota, která s tzatziki nemá nic moc společného. Tzatziki servírujte na talíř v malých bocháncích, které vytvoříte například lžící na zmrzlinu.

Řecký salát

Na 2 porce potřebujete: 2 středně velká rajčata, 75 g salátové okurky, 40 g červené cibule, 20 g zelené papriky, 6 ks řeckých černých či zelených oliv, 100 g sýru feta (seženete v obchodech), 2 lžíce nasekané petrželky. Na zálivku si nachystejte 100 ml olivového oleje, 30 ml bílého vinného octa, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého pepře, 1 lžičku oregana (nejlépe čerstvého).

Foto: Petr Makovička

Řecký salát dokonale osvěžíFoto: Petr Makovička

Postup: Nejprve si nachystejte zálivku: všechny ingredience dejte do misky a metličkou nebo vidličkou z nich vyšlehejte hladkou omáčku. Rajčata, papriky a okurky nakrájejte na kostičky stejně velké, jako jsou olivy, červenou papriku nakrájejte na půlkolečka. Vše smíchejte, naservírujte na talíř, dozdobte kousky sýru feta, olivami, petrželkou a zálivkou a můžete podávat! Řecký salát se hodí jako příloha k masu i jako lehká večeře, v tom případě ho můžete doplnit rozpečenou bagetkou.

Špízy souvlaki

Na 2 porce potřebujete: 500 g masa (vepřové krkovice nebo zadního jehněčího), podle chuti papriku, cherry rajčátka, cibuli a řecké olivy. Na marinádu si připravte 100 ml olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, lžičku soli, bílého pepře, 2 lžičky oregana, 2 bobkové listy a lžičku plnotučné hořčice.

Foto: Petr Makovička

Vynikající řecké špízy přímo od šéfkuchařeFoto: Petr Makovička

Postup: Maso nakrájejte na kostičky velké asi 3 x 3 centimetry. Všechny ingredience potřebné na marinádu smíchejte ve větší misce dohromady (jednotlivá množství můžete podle chuti upravit). Do marinády vložte nakrájené maso a vše promíchejte. Misku přikryjte pokličkou nebo potravinovou fólií a uložte asi na 1,5–2 hodiny odpočinout do lednice.Pokud na špízy používáte klasické dřevěné špejle, namočte je na chvíli do vody, a pak je potřete olejem. Papriky a cibuli nakrájejte na větší kousky. Marinované maso vyndejte z lednice, podle chuti ho napíchejte spolu s paprikami, cibulí, rajčátky a olivami na špejle a ihned vložte na gril. Hotové jsou asi za 10–15 minut. Jako příloha se skvěle hodí právě řecký salát nebo tzatziki.

Foto: Petr Makovička

Majitel a šéfkuchař v jedné osobě Ioannis se synem AristotelemFoto: Petr Makovička

Jaké letní speciality na gril doma děláte vy? O svoje recepty se podělte v diskusi pod článkem nebo v sekci Vaše recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám