Hlavní obsah

Očima padesátky: Mám novou jarní sukni. Ale starý zimní zadek

Foto: Ilustrace Lenka Samešová

Foto: Ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavná firma vyrábějící spodní prádlo chystá senzaci – přehlídku s modelkami plus size. Nějakou „size“ máme všichni. Ale co to tajemné plus? Nic víc, než že dámy mají stehna, boky, a dokonce i prsa. No sláva. Konečně do toho krásného prádla budou mít co dát!

Článek

Že by ale tento počin lusknutím prstů změnil pohled společnosti na ženské tvary, tomu moc nevěřím. Ať chceme, nebo ne, hubnutí je pořád v kurzu. I já jsem tuhle naznala, že bych měla něco shodit. Třeba zrcadlo. Nakrucovala jsem se před ním totiž v jarní sukni, přičemž jsem zjistila, že mám pořád ještě zimní zadek. Ach jo.

Ale co. Dokud zadek zvednu ze židle napoprvé a ještě pořád se najde chlap, který je ochoten mě za něj chytit, klidně budu nosit zimní model i v létě. Ale chápu, že některé dámy konfrontované instagramovým světem virtuálního klamu znejistí. A to dokonce natolik, že odmítnou jíst plnotučnou hořčici, přestanou dávat tučné spropitné a kdykoliv jim v knize padne oko na tučné písmo, rychle odvrátí zrak. Co kdyby náhodou… Ale i když si sociální sítě nepouštíte do obýváku, stejně vás to dožene. Já jsem se například od lékaře dozvěděla, že díky své korpulentní postavě budu lék dobře snášet. Slyšela jsem dobře? Korpulentní? Místo, abych mu řekla: „Podívej se na svý panděro, dědku,“ rozklepala se mi brada. Na mysli mi totiž vytanula paní Kadrnožková z příběhů o Machovi a Šebestové. Takhle si já představuji korpulentní ženu a Adolf Born ji vykreslil nádherně. Ale vypadat tak nechci.

A nechci vypadat ani jako dámy, které na mě vyskočily z vyhledávače, když jsem do něj slovo korpulentní zadala. Boubelka rádoby žertovně navlečená do pin-up oblečku svírající v buclaté dlani obrovské lízátko, aby bylo všem jasné, o co tady jde. Případně dáma zcela běžných českých (a také moravských a slezských) tvarů, kterou fotograf schválně narval do legín o dvě čísla menších, protože to udělá špek i tomu, kdo ho nemá. A aby i ten největší tupec pochopil, že si za měkké bříško a oblé boky žena může sama, třímá modelka v jedné ruce hamburger a v druhé šlehačkový dort. Když jsou fotobanky schopné produkovat taková klišé, jedna módní přehlídka to fakt nevytrhne. Možná by ale pomohlo, kdybychom přestali nálepkovat. Plus size, minus size, korpulentní, boubelatá, vychrtlá, není to nakonec jedno? Důležitý je úsměv, charisma, osobnost, vlídnost. Pak už i ten zimní zadek může působit docela jarně.

Reklama

Načítám