Hlavní obsah

Šeřík do jogurtu: 10 květin, které stojí za to ochutnat!

Foto: Tono Balaguer, Shutterstock.com

Foto: Tono Balaguer, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až budete potřebovat nazdobit slavnostní dort nebo třeba salát, klidně použijte květiny, které máte v truhlíku nebo na zahradě. Možná vás překvapí, kolik jich můžete klidně sníst.

Článek

Jedlé květiny jsou hitem posledních let a často se s nimi můžete potkat v drahých restauracích. Smažené květy černého bezu zase zná lidová kuchyně. Tak proč nesáhnout do vlastních zdrojů a nenazdobit si třeba nedělní bábovku květy, které máte za oknem?

Co můžete opravdu sníst?

Jestliže chcete květy jíst, raději sáhněte po těch, které jste si vypěstovali osobně, a víte, jak byly či nebyly chemicky ošetřované. A je jasné, že lepší je chemii vůbec nepoužívat – proto také raději neochutnávejte květiny z běžného květinářství! Když už kupované, tak jedině z ekologických farem nebo s označením bio. Květy většinou nemusíte nijak zvlášť předem upravovat, jen je dobře omyjte a odstraňte pestíky a tyčinky, protože ty nemají valnou chuť. Konzumovat se mají jen okvětní lístky. Květy by měly být dostatečně vyzrálé, ale nikoli už odkvétající či ovadlé.

Obecně lze říct, že můžete vyzkoušet všechny druhy, které nejsou jedovaté – což je dobré si pečlivě ověřit. Rozhodně nepočítejte s tím, že vám květiny musejí chutnat – většinou je potřeba si na ně zvyknout a můžete mít i psychický problém je jíst. Proto se do ochutnávání květin nevrhněte po hlavě, ale začněte pomaličku. Už kvůli možné alergii. Víte, kterých deset rostlin můžete bez obav ochutnat?

Foto: artem evdokimov, Shutterstock.com

Květy macešky jsou jako dekorace velmi efektníFoto: artem evdokimov, Shutterstock.com

  1. Levandule - Hodí se do těsta na sladké dezerty, do krémů, džemů, ale můžete jí ozvláštnit i dušené maso. Chutná skvěle, jen musíte vychytat množství. Když jí přidáte moc, chutná výsledek jako mýdlo.
  2. Měsíček lékařský - Dodá barvu salátu a třeba i pomazánkám. Má nahořklou pikantní chuť, kterou lze přirovnat i k šafránu. Právě proto jej lze použít i při vaření rýže, těstovin nebo polévek. Měsíčkové květy můžete přidat do nákypu nebo i těžších jídel, jako je například smaženice – díky obsaženým látkám podpoří trávení.
  3. Sedmikráska - Květy se hodí do zeleninových salátů, kam je můžete přidat celé, ale klidně i nakrájené na půlky. Mají nejen zajímavě nahořklou chuť, ale dovedou také ulevit při potížích s dýcháním, obsahují spoustu minerálů a vitaminů a hojí záněty.
  4. Šeřík - Květy šeříku překvapí křehkostí kvítků a jemnou nahořklou chutí. Mohou však být až trpké, takže předem jeden kvítek ochutnejte. Šeřík můžete použít do jogurtu ke snídani, ale i do šlehačky či mascarpone. Do slaných pokrmů se nehodí, stejně tak nejde zamrazovat a nevydrží dlouho. Konzumace šeříku působí blahodárně na nervy a zažívací obtíže.
  5. Denivka - Květy mají sladkou chuť s lehce jasmínovou příchutí a jsou křehké. Hodí se jako doplněk moučníků či sorbetů, které i krásně ozdobí, protože se podobají liliím. Poupata se dají konzumovat ve větším množství, třeba jako jedna z přísad do salátu. Květy či poupata se mohou připravit i ve slané variaci, například je plnit sýrovou pěnou, a lze je přidat i do orientální kuchyně. Květy se dají obalovat v těstíčku a smažit, podobně jako bezinkové květy.
  6. Fialka - Květy fialky mají specifickou, sladkou a těžko popsatelnou lahodnou chuť. Můžete je použít na výrobu želé a lze je kandovat. Nejvíc ale vyniknou jako ozdoba moučníků, krémů a pohárů. Zkuste kvítky zamrazit do kostek ledu – vyrobíte si tak skvělou jedlou dekoraci letních koktejlů. Fialka je ale i léčivkou, která platí na záněty sliznic i kožní nemoci.
  7. Karafiát - Květy karafiátu jsou sladké s kořeněným nádechem, jen se vyplatí je rozebrat a odstranit bílou část – může mít nahořklou chuť. Hodí se nejen jako dekorace na dorty, ale velmi efektní je, když je hodíte do vína. Hodí se i do ovocných salátů, sirupů i octů.
  8. Růže - V kuchyni můžete využít každý květ růže – od popínavých až po velkokvěté. Vždy ale používejte jen ty domácí, nikoli kupované v obyčejném květinářství. Z květu růže se používají jen okvětní plátky. Různé druhy a barvy mají různou chuť – od velmi jemné po silně aromatickou, musíte to vyzkoušet. Rozhodně se hodí do salátů, ovocných nápojů a zmrzlin, službu udělají jako dekorace dortů. Můžete z nich připravit želé či džem, výluhy a octy.
  9. Muškáty - Napadlo by vás okusovat lístky muškátů z truhlíku za oknem? No tak to vyzkoušejte, protože jsou velmi aromatické a dodají chuť doma připravenému bylinkovému máslu, pečivu, ale i ovocnému salátu. Můžete je přidat do džemů a ovocných želé. Listy pelargonie se využívají při přípravě čaje na nachlazení, proti bolesti hlavy, žaludeční a střevní kolice a na podporu trávení.
  10. Orchideje - Asi málokdo by čekal, že mezi jedlé květiny patří i orchideje. Jejich krásu můžete využít při zdobení moučníků či koktejlů.
Foto: joannawnuk, Shutterstock.com

Levandule je při pečení skvělou přísadou, jen pozor na množstvíFoto: joannawnuk, Shutterstock.com

Ochutnali jste už nějakou květinu?

Související témata:

Načítám