Hlavní obsah
3,2
(120)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Přejete si od koláče snad něco víc, než aby byl rychle hotový, skvěle chutnal a ještě pěkně vypadal? Naše hrnková buchta na plech vše splňuje: je bez vážení, krásně vláčná i třetí den (byť je poněkud naivní doufat, že se ho dočká), a navíc díky plátkům pomeranče i poměrně líbivá. Zkusíte ji?

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Na pomeranče (lze vynechat)
  • 3 lžíce přírodního cukru
  • 3 pomeranče
Na těsto
  • 1/2 kostky másla
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 3 vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 bio pomeranče
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 3 lžíce máku
Článek

Postup

01.

Pekáč vyložte pečicím papírem. Pomeranče na dno formy dávat nemusíte, ale vypadají pěkně a koláč krásně osvěží. Oloupejte je, pokrájejte na plátky a vyskládejte na papír, který jste předtím posypali přírodním cukrem nebo pokapali medem.

02.

Změklé máslo utřete s cukrem (hrnek používám o velikosti 250 ml) a postupně zapracujte vejce, smetanu (180 až 200 g), šťávu a nastrouhanou kůru (jen její oranžovou část, bílá je hořká) z pečlivě omytých pomerančů, mouku, kypřicí prášek nebo jedlou sodu, špetku soli a mák. Těsto rozetřete na pomeranče.

03.

Pečte 35 až 40 minut při 180 °C, poté opatrně vyklopte a stáhněte papír. Pro lesklejší povrch můžete koláč potřít trochou ovocného sirupu, cukrového rozvaru (cukr povařený s vodou 1 : 1) nebo rozehřátého džemu.

Tip: Pokud nemáte rádi mák, vyměňte ho za mleté mandle nebo kokos. Stejně tak místo kysané smetany koláč snese třeba řecký jogurt.

Reklama

Související témata: