Hlavní obsah

Zahoďte chemická vonítka. Jde to i ekologicky! Máme 6 tipů

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Za oknem teď voní šeřík a rozkvetlé třešně... Ale co doma? Omrzela vás chemická vůně moře? Nebo jste alergik a jakékoli vonítko vás spolehlivě rozkašle? Pak sáhněte po osvědčených radách našich babiček nebo přírodních prostředcích, které jsou navíc za pakatel.

Článek

Dlouhá léta byl populárním receptem na provonění prostoru barevný stromeček na pověšení. Pamatujete? Omamná vanilka či vůně lesa se vryly do nosu na první nadechnutí. Doba pokročila, stromeček vystřídala všelijaká moderní udělátka, vůní jsou desítky a některé docela líbivé – jenže vtíravý chemický pocit zůstal a někdy z něj až štípe nos. Jsou místa, kdy je člověk vděčný i za takové hrůzy, ale doma můžete vsadit na vstřícnější, a přesto účinné prostředky.

Naše tipy většinou vycházejí z přírodních surovin a jejich efektivita je založena na pohlcování zápachu, někdy ještě i s následným provoněním. Kromě léty osvědčené účinnosti se mohou přírodní vonítka pochlubit svou nízkou cenou. Jedlou sodu koupíte i v kilovém balení (kolem 40 korun), lahvičky esenciálních olejů stojí podobně. Takže když vás třeba omrzí léčivá vůně citrusů, můžete sáhnout po levanduli či něčem exotičtějším, jako je třeba santalové dřevo nebo pačuli. A jestli potřebujete něco opravdu účinného, oceníte návod, jak pomocí koření zdravě vykouřit celý byt.

1. Soda je prostě jednička!

Foto: Tomáš Rubín

Soda ráda hrudkuje, proto při obyčejném posypání vytváří nevzhledné stopy – cukřenka vše vyřeší Foto: Tomáš Rubín

Není žádné tajemství, že jedlá soda je v domácnosti nepostradatelným pomocníkem. Nejenže pomůže při čištění a úklidu, ale skvěle pohlcuje pachy. Ocení to především majitelé čtyřnohých miláčků – kolem kočičího záchodu to těžko může vonět, ale nemusí to tam páchnout.

Jestli máte cukřenku na moučkový cukr, kterým poprášíte třeba bábovku nebo buchty, najděte ji a nasypte do ní místo cukru jedlou sodu. Bude se vám tak výborně aplikovat na zdroje zvířecího zápachu. Vyrobíte jen jemný poprašek, který skoro nebude vidět, a přece dobře zafunguje. Po dvou až třech aplikacích koberec vyluxujte a můžete sypat nanovo. Samozřejmě pomůže i zavařovačka, do jejíhož víka uděláte dírky.

2. Vonítka ze sody: dlouho vydrží

Foto: Tomáš Rubín

V koupelně nebo na záchodě můžete sodovým kapslím najít nějaké pěkné dekorativní zákoutí Foto: Tomáš Rubín

Sodu můžete jen tak v misce umístit, kde je potřeba, ale my nabízíme dekorativnější verzi. Smíchejte sodu s vodou tak, aby vznikla hustá kaše, která se lepí na lžičku. Nakonec přidejte pár kapek esenciálního oleje (zhruba 5 kapek na 100 g sody) a směsí naplňte formičky na čokoládu, na led nebo plech na muffiny. Lžičkou upěchujte, zarovnejte povrch a dejte přes noc proschnout.

Foto: Tomáš Rubín

Kaše z vody a jedlé sody proschne a rázem máte tvarované hrudky, které jsou parádním nosičem vůně Foto: Tomáš Rubín

Ozdobné sodové kapsle umístěte do koupelny, na záchod i jinam do interiéru – nejlépe na podložku nebo do misky. Po několika dnech, až vůně vyprchá, opět nakapejte esenci. Po třech čtyřech týdnech je třeba vonítka vyměnit.

3. Aromalampa: trik na přírodní vůni

Foto: Tomáš Rubín

K lístkům máty můžete do nádobky na vodu přidat i slupky z citronu nebo pomeranče Foto: Tomáš Rubín

Vonné svíčky mohou být toxické, proto raději vsaďte na aromalampu. Řeknete si, že to není nic nového, ale třeba nevíte o možnosti, jak prodloužit a hlavně zintenzivnit její funkci. Do nádobky, kam se obvykle dává voda, nastrouhejte trochu včelího vosku a teprve pak nakapejte esenci. Roztavený vosk je skvělým nosičem vůně. A jestli rádi tvoříte, podívejte se na fotonávod, jak si vyrobit krásnou šroubovací aromalampu.

A ještě jedna vychytávka, tentokrát s vodou: místo esence můžete do nádobky vložit snítku voňavého koření nebo bylinek. Výborně funguje meduňka, máta, levandule či rozmarýn. Vůně je sice jemnější, ale absolutně ekologická a nedráždivá třeba pro kojence.

4. Domácí difuzér za pár korun

Foto: Tomáš Rubín

Špejle v lahvičce zkraťte na adekvátní délku vzhledem k velikosti nádobky Foto: Tomáš Rubín

Principem difuzéru je vzlínání voňavé kapaliny po dřevěných tyčinkách. Levnou, a přece účinnou verzi si můžete vyrobit sami. Základem je nádoba s velmi úzkým hrdlem. Naplňte ji vodou a nakapejte do ní 20 až 30 kapek esence. Vložte tři špejle – a je to. Po dřevě nebo bambusu se bude vůně šplhat ven z lahvičky do místnosti. Jakmile budete mít pocit, že aroma není dost intenzivní, vyměňte vodu a dokapejte olejíček.

5. Filcová vonítka do auta: vůně na týden

Foto: Tomáš Rubín

Místo legendárního stromečku můžete mít v autě ekologické srdíčko Foto: Tomáš Rubín

Klíčem k úspěchu přírodních vonítek je materiál, na který se esenciální oleje nanášejí. Měl by být savý, ale tak akorát, aby vůni uvolňoval postupně a co nejdéle. Jedním z výborných nosičů je filc. Je dost porézní, a navíc hezky vypadá. Vystřihněte z něj libovolný tvar (velikost záleží na vás), nakapejte maximálně dvě tři kapky přírodní silice a umístěte do auta, dokonce to ani nemusí být na viditelném místě, stačí i pod sedačku. Minimálně týden budete usedat do auta s příjemným pocitem provoněného prostoru.

6. Rozprašovač k ruce: a zase ta jedlá soda

Foto: Tomáš Rubín

Malou lahvičku s pohlcovačem pachu mějte neustále při ruce a jakmile ucítíte podezřelý odér, vyrazte do boje Foto: Tomáš Rubín

Tentokrát můžete využít absorpčních schopností sody v její rozpuštěné podobě. Rozmíchejte 2 lžíce v deci horké vody, přidejte lžíci jablečného octa a směs nalijte do rozprašovače. Chcete-li nepříjemný odér jen odstranit, stačí použít takto, jestliže máte v plánu přidat vůni, kápněte esenci. Tekutina se osvědčila především na polštáře na sedačce, které se tak často neperou a rády chytají různé pachy. Stejně účinný bude tento pomocník na chalupě, kde bojujete se zatuchlostí obsahu skříní a šuplíků.

Pozor si musíte dát i na tělové parfémy, a to zvláště v létě. Víte, které vůně jsou nebezpečné a co vám hrozí?

Reklama

Související témata:

Načítám