Hlavní obsah

Sex: 12 důvodů, proč nedosahujete vyvrcholení. Nepasují i na vás?

Foto: shutterstock

Sexuální problémy se netýkají zdaleka jen mužů. Dost vysoké procento žen má například problém s dosažením orgasmuFoto: shutterstock

Reklama

Nedosahujete vyvrcholení? Pak vás jistě budou zajímat důvody, proč tomu tak je. My víme o minimálně dvanácti...

Článek

Anorgasmie. Sexuální dysfunkce spočívající v neschopnosti dosáhnout vyvrcholení během pohlavního styku. Podle průzkumu pražského Sexuologického ústavu ji přiznává 17 procent českých žen. Ale vždycky v tom nemusí být právě ona. Podle australské psycholožky a sexuoložky Vivienne Cass existuje dvanáct více či méně závažných důvodů, proč k vám vyvrcholení nepřichází.

1. Jste příliš zaneprázdněné

Většina žen je zaneprázdněných. Co se stane, když se vám nakonec do týdenního plánu podaří natlačit sex? „Je pro vás obtížné na chvíli vypnout a oprostit se od čehokoli, co jste dělaly před půl hodinou. Jednoduše vám chybí čas nebo potřebujete najít ten správný přístup, abyste se mohly přes jednotlivé fáze vzrušení dopracovat až k orgasmu,“ popisuje sexuoložka.

2. Jste příliš cílevědomá

Podle zmiňované odbornice je u některých lidí vše, co dělají, řízeno vytyčeným cílem. Ženy s tímto myšlením pak vynakládají obrovské úsilí, aby svým požadavkům vyhověly. „Jdu uklízet.“ (A dokud není všechno hotovo, konec nepřichází v úvahu.) Soustředíte se na dosažení svého cíle natolik, že zapomínáte i na radovánky? Nemůžete brát sex jako ostatní úkoly.

Foto: shutterstock

Starosti v souvislosti třeba s kariérou vám mohou blokovat schopnost nutného uvolněníFoto: shutterstock

3. Potřebujete ovládat své emoce

„Jeden z nejběžnějších důvodů, proč ženy nedosahují orgasmu, je ten, že nejsou schopny dát svým pocitům volný průběh,“ dál vyjmenovává Vivienne Cass prostřednictvím své knihy Opojný orgasmus. Co s tím?

Buď se budete i nadále ovládat a cítit přirozeněji (ale bez orgasmu), nebo se naučíte své rozpaky z neřízených pocitů překonávat.

4. Nejste dostatečně informované o vzrušení

Sexuoložka dál varuje, že většina žen o různých stupních orgasmu nikdy neslyšela. Když se jim potom v praxi přihodí, že se jejich vzrušení ustálí na rovině, nebo začne klesat do údolí, pomyslí si cosi o nezdaru – a v sexuální aktivitě ustanou. Totéž platí i o neznalosti vlastního těla. Učit se, učit se…

5. Nejste schopné hovořit o svých potřebách

„Některé ženy ví přesně, po jakých dotecích touží, ale stydí se to partnerovi sdělit. Bojí se, že by se jim vysmál nebo je ignoroval. Bohužel, se sexem je to jako s jinými věcmi. Partner nemůže vědět, jaké je vaše nejoblíbenější jídlo. Může jen hádat,“ vysvětluje odbornice. A dál?

6. Na intenzivní vzrušení nemáte dostatek času

Ženám nějakou dobu trvá, než se uvolní, začnou se cítit bezpečně a dostanou se do erotické nálady. Musí být ochotny obětovat tomu dostatek času. Poznáváte se? Bohužel, když se začnete milovat dřív, než jste skutečně připravené, vaše pozornost není soustředěná.

7. Jste ovlivněné některými představami

Trápíte se, že sníte o někom jiném? Máte strach, že vás může fantazírování dovést až k praktikování myšlenek v reálném životě? Nemusíte, je to zbytečné. Podle Vivienne Cass se akorát na tuto představu upínáte, zvykáte si na ni a je pro vás jako nebezpečná droga.

Foto: shutterstock

Topíte se ve výčitkách, že při „tom“ myslíte na někoho jiného? Jde o normální věc. Ale přece jen je vhodné to s partnerem nerozebírat, abyste se ho nedotklyFoto: shutterstock

8. Máte pocit viny z toho, že si užíváte

Důvodů, proč ženy při sexu pociťují vinu, je tolik, kolik je na nebi hvězd. Všechny od sexu odrazují. Je nutné přijít na jejich skutečný podtext. Pomoci může terapeut.

9. Máte pocit viny kvůli zážitkům z dětství

Reakce dospělých na nevinné dětské chování zůstávají v čisté duši zakořeněny, takže jakékoli pocity rozkoše v dospělosti jsou okamžitě utlumeny. Pokud se přes to samy nedokážete přenést, popřemýšlejte nad odbornou pomocí.

10. V minulosti jste byly pohlavně zneužity

Pohlavní zneužití často způsobí, že ženy přestanou pociťovat jakékoli vzrušení. Odbourat to není snadné, ale ne nemožné. Ovšem dá to práci.

11. Dlouhodobě užíváte nějaké léky

„Přišla jsem do styku se ženami, které byly na antidepresivech nepřetržitě od doby dospívání. U každé z nich jsem zjistila, že tyto léky jim brání v dosažení orgasmu,“ ještě vyjmenovává sexuoložka. Poraďte se o užívání se svým lékařem.

12. Brání vám fyzické předpoklady

Přilnavost klitorální kůže, extrémní ochablost pánevních svalů či přetrvávající tělesné handicapy jako třeba oboustranné ochrnutí končetin mohou mít na orgasmus taktéž negativní vliv.

Ano, i to se počítá jako příčina. Ještě si myslíte, že si s tou svojí neporadíte?

A jak to s orgasmem máte vy?

Reklama

Načítám