Hlavní obsah

Celá dědina si šušká, že je mi přítel nevěrný. Mám se ho zeptat? Stejně mi bude asi lhát

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Foto: Inside Creative House, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše čtenářka Stáňa se ocitla ve zvláštní situaci. Po celé vesnici se povídá, že je jí přítel nevěrný, a okolí ji „taktně“ upozorňuje, že by si měla partnera ohlídat. Jenže co má dělat? Když na něj udeří, bojí se, že jí pravdu stejně neřekne. Co radí psychoterapeut Ondřej Frunc?

Článek

Na adresu jakztohoven@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Dělám u nás na vesnici nehty, takže se ke mně donese spousta drbů. Vím skoro všechno, co se u nás šustne. Musím ale čestně prohlásit, že jsem nikomu nic nikdy neřekla. Já nedrbu, nevynáším, nešířím to dál. No a nedávno se mi donesly řeči o mém příteli. Manželé nejsme, protože jsme se seznámili nad padesát a to už nemá cenu, tedy žádnou hodnotu, když už stejně nemůžeme mít děti.

Po dědině se šušká, že si našel mladší odjinud. Slyšela jsem to lidi povídat a i mně to několik mých zákaznic naznačilo ve smyslu, ať si na něj dám pozor, ať mu nevěřím nebo ať si ho zkontroluju. Pravda je, že o víkendech jezdí pryč, říká, že pomáhat starým rodičům. Tak teď nevím, co mám dělat. Vlézt mu do mobilu? Zeptat se ho, když stejně vím, že mi neřekne pravdu? Má se totiž se mnou dobře. Sám nemá kde bydlet a já jsem celkem movitá. Tak co mám dělat? Už si o tom šušká celá vesnice. Děkuju, jestli mi odpovíte. Stáňa

Odpověď

Dobrý den, Stáňo, díky za dotaz. Říkáte, že máte trable v partnerství, dozvěděla jste se drby o partnerovi, že by vám měl být nevěrný. Šuškanda, jak říkáte. O víkendech jezdí pryč. Máte pochybnosti, máte pocit, že pokud ho s tím budete konfrontovat, nebude upřímný, protože jste pro něj dobrá partie. Šušká si prý o tom celá vesnice a vy se ptáte, co s tím.

Rozhodně se zdáte jako silná a šikovná žena, co se o sebe dokáže postarat. Vůbec nemám dojem, že byste neuměla situaci vyřešit. Za mě je důležité vědět, co byste chtěla vy: Co se stane, pokud má partner nějaké pletky, a co to znamená, pokud nemá a lidé vám o něm takto donáší? Jste ve vztahu spokojená, máte se s ním fajn? To by mě moc zajímalo.

Za mě je nejrozumnější a jediné možné s ním celou věc probrat. Sama uvidíte, jaký z toho budete mít pocit, když s ním budete mluvit a budete se moct zařídit podle jeho reakce. Věřím, že komunikace je jediná možná varianta, pokud se ve vztahu chcete zorientovat.

Obecně sama jistě dobře víte, jak fungují drby. Zprávy se komolí a jdou z jednoho ucha do druhého jako zaručené pravdy, ale většinou moc společného s realitou nemají. Jestli si chcete být jistá a cítit se dobře a bezpečně v jakémkoliv vztahu, nic jiného než komunikace vám nezbude. Musíte sama za sebe zjišťovat, jak vám je s partnerem, a obnovovat s ním důvěru rozhovory. Postavit se těžkým situacím i drbům. Věřím, že z celé situace vyjdete silnější.

Načítám